Φιλοσοφώντας τον έναστρο ουρανό

theodosiou1

Γράφει ο Στράτος Θεοδοσίου

Τα ουράνια σώματα, σε συνδυασμό με την τρομακτική εμφάνιση άλλων γήινων φαινομένων, όπως ο κεραυνός και η αστραπή γέμισαν τις καρδιές των ανθρώπων δέος και φόβο. Αποτέλεσμα ήταν η συγκλονισμένη ανθρώπινη σκέψη να θεοποιήσει και να λατρέψει αρκετά από αυτά, στην προσπάθειά της να τα εξευμενίσει και να τα κάνει φιλικά προς αυτήν.

Μη μπορώντας όμως η ανθρώπινη νόηση να δώσει λογικά ικανοποιητικές εξηγήσεις σε ό,τι αφορά την ύπαρξη και τα φαινόμενα του μαγικού αυτού κόσμου, τα συνέδεσε, μέσα από πολύπλοκους και θαυμαστούς μύθους, με φιλικά και αγαπημένα πρόσωπα, ισχυρούς θεούς και ήρωες, που η παράδοση τους ήθελε αθάνατους και κραταιούς να ελέγχουν και να κατευθύνουν τις τύχες των ανθρώπων από ψηλά.

Έτσι, γεννήθηκε η υπέροχη ελληνική αστρονομική μυθολογία, το θαυμαστό παραμύθι των άστρων που υποκρύπτει όλη τη φιλοσοφία του έναστρου ουρανού. Ενός ουρανού γεμάτου από αρχαίους θεούς και ήρωες.Χωρίς υπερβολή σχεδόν ολόκληρη η θαυμάσια ελληνική μυθολογία βρίσκεται αποτυπωμένη στον ουρανό, ένα δώρο των προγόνων μας στην ανθρωπότητα. Μια μυθολογία ριζωμένη στη συνείδηση τουλάχιστον των Ευρωπαίων, αφού διάφορες προσπάθειες αντικατάστασής της δεν ευδοκίμησαν. Εξάλλου, οι μύθοι και οι θρύλοι του κόσμου των άστρων θα μένουν για πάντα οι πιο τρυφεροί μάρτυρες της ελληνικής ρίζας του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

theodosiouΟ αστροφυσικός Στράτος Θεοδοσίου, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, ασχολείται ερευνητικά με τη δορυφορική φασματοσκοπία στο υπεριώδες, αστρικές ατμόσφαιρες, Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών κ.ά. Έχει δημοσιεύσει τριακόσιες  πενήντα ερευνητικές εργασίες σε διεθνή αστρο- νομικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, εκατοντάδες άρθρα στον ελληνικό τύπο και δεκαέξι βιβλία σχετικά με τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του.

www.stratos-theodosiou.gr

Ο καθηγητής Στράτος Θεοδοσίου είναι προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση «Η Φιλοσοφία στην ζωή», στις 19/11/2014, στις 21.00 στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα). Διοργάνωση: πολιτιστικός και φιλοσοφικός οργανισμός «Νέα Ακρόπολη»

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα