Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Τα ανδρικά γεννητικά όργανα αποτελούνται από τους όρχεις, τους συνδεόμενους αγωγούς επιδιδυμίδα και σπερματικό πόρο και το πέος. Η παραγωγή σπέρματος λαμβάνει χώρα εντός των όρχεων υπό την επίδραση ορμονών που εκκρίνονται από αδένες του υποθαλάμου και της υπόφυσης του εγκεφάλου. Πολλοί άντρες σήμερα έχουν διαταραγμένη σπερματογένεση που μπορεί να αφορά την κινητικότητα, τη μορφολογία ή την λειτουργία των σπερματοζωαρίων που περιέχει το σπέρμα.
Παθολογικά προβλήματα όπως η κιρσοκήλη (διόγκωση των φλεβών που στραγγίζουν τον όρχι) λοιμώξεις, μεταβολικά νοσήματα προστατικές παθήσεις, όγκοι, ορμονικές βλάβες, σπερματικά αντισώματα, η κρυψορχία, φάρμακα, αποφράξεις σπερματικών σωληναρίων, αλλοιώσεις χρωμοσωμάτων, η κοιλιοκάκη, χειρουργικές επεμβάσεις αποτελούν συνήθη αίτια διαταραγμένης γονιμότητας σπέρματος. Πολλές φορές ωστόσο δεν εντοπίζεται συγκεκριμένο αίτιο, η άρση του οποίου μπορεί να υποκαταστήσει το πρόβλημα.
Χημικά προϊόντα βιομηχανικής χρήσης όπως έκθεση σε βενζίνες, τολουόλιο, ξυλόλιο, ζιζανιοκτόνα, φυτοφάρμακα, οργανικούς διαλύτες, υλικά ζωγραφικής και ο μόλυβδος μπορεί να ευρίσκονται στην ρίζα του προβλήματος στις περιπτώσεις αυτές. Η έκθεση στον μόλυβδο ή άλλα βαρέα μέταλλα, η ακτινοβολία, η έκθεση σε υψηλές τοπικές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν στειρότητα. Η χρήση ναρκωτικών, αλκοόλ, το κάπνισμα, το συναισθηματικό στρες, το αυξημένο βάρος αλλοιώνουν τη σωστή παραγωγή σπέρματος. Η παραγωγή σπέρματος στον άντρα γενικώς είναι μία λειτουργία εξαιρετικά ευαίσθητη σε εντομοκτόνα, κατάλοιπα φυτοφαρμάκων ακτινοβολία εξωτερική πίεση και άνοδο θερμοκρασίας.
Τι πρέπει να ξέρετε εσείς που πάσχετε από ανδρική υπογονιμότητα επιπροσθέτως:
• Να διατρέφεστε με προϊόντα τα οποία έχουν παραχθεί με χαμηλή χρήση φυτοφαρμάκων.
• Οι τοξικές ουσίες έχουν την τάση να συσσωρεύονται στο λιπώδη ιστό ζώων και ψαριών με μακρό μέσο όρο ζωής. Να αποφεύγετε να τρώτε λιπαρά ζώα με μακρό μέσο όρο ζωής, που ευρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας (π.χ. ξιφία).
• Να μην φοράτε στενά παντελόνια και εσώρουχα για να αποφύγετε την αύξηση της θερμοκρασίας των γεννητικών οργάνων.
• Να αποφεύγετε να έχετε το laptop στα γόνατά σας ή τα κινητά σας τηλέφωνα στην τσέπη του παντελονιού σας.
• Να αποφεύγετε την ποδηλασία και την ιππασία.
• Να ελέγχετε περιοδικά τα υγρά του σπέρματος για ύπαρξη μικροβίων.
• Ανάλογα με τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης σχεδιάζονται ειδικά διατροφικά προγράμματα τόνωσης της γονιμότητας. Η Εναλλακτική Ιατρική χρησιμοποιεί επίσης και ειδικά κατά περίπτωση φυσικά φάρμακα και συμπληρώματα.
Η ιατρός ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη (anastasiamoschovaki1.blogspot.com & Κανάλι στο Youtube) έχει εργαστεί επί χρόνια σε νοσοκομεία και είναι επιστημονική σύμβουλος σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς. Έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια WHO IS WHO. Διαβάστε περισσότερα