Διήμερο εορτασμού της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς με ελεύθερη είσοδο!

diimero eortasmos kineziki protoxronia

To Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος περιμένει τους επισκέπτες του για να αλλάξουν ξανά χρόνο, αυτή τη φορά πρόκειται για την Κινεζική Πρωτοχρονιά που γιορτάζεται ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο 28-29/1 με πρωτότυπες θεματικές εκδηλώσεις, αποχαιρετώντας έτσι τον Ιανουάριο και καλωσορίζοντας τη χρονιά του Πετεινού.

Ο «Χορός του Δράκου» το Σάββατο 28/1 θα καθηλώσει τους μικρούς επισκέπτες σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι όπου θα δημιουργήσουν ένα πολύχρωμο δράκο από γυαλιστερά χαρτόνια. Παράλληλα η ταινία δράσης «Ο Δράκος» (2011 ) παρουσιάζει έναν Ασιάτη Σέρλοκ Χολμς. Την σκυτάλη παίρνει την Κυριακή η ταινία για τις κλασικές κινέζικες πολεμικές τέχνες «The Grandmaster» (2013 ). Χαρακτηριστικό σημείο της γιορτής είναι το παραδοσιακό κινέζικο φαναράκι, που θα κατασκευάσουν οι ίδιοι οι επισκέπτες με χρωματιστά χαρτιά για να τους συντροφεύσει στο αισιόδοξο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Η μουσική όπως πάντα συντροφεύει τις δραστηριότητες του ΚΠΙΣΝ. Jazz και rock μελωδίες γεμίζουν το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) με τους Acid Baby Jesus 28/1 και τους Blue Chord 29/1. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κινηματογραφικές προβολές: «Χαίρε Καίσαρ!» 28/1, η «Δεσποινίς Διευθυντής» 29/1 και «Rango» 29/1. Και για τη μετακίνηση των επισκεπτών το Shuttle Bus, είναι εντελώς δωρεάν. Καθημερινά, 30 λεπτά πριν την έναρξη και 30 λεπτά μετά τη λήξη κάθε εκδήλωσης προσφέρεται δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών προς και από το ΚΠΙΣΝ.

Αναλυτικά, το διήμερο για τον εορτασμό της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς περιλαμβάνει:

– Δραστηριότητες για παιδιά

Ο χορός του δράκου
Σάββατο 28/1, 17.00-19.00, Υποδοχή ΕΒΕ
Το κινέζικο Νέο Έτος είναι η πιο σημαντική γιορτή στην Κίνα που τιμάται με πολυήμερους εορτασμούς. Με αφορμή λοιπόν, την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, διοργανώνεται ένα εργαστήριο για να φτιάξουν οι συμμετέχοντες έναν δράκο αετό, με γυαλιστερό χαρτόνι και χαρτιά που θα χρωματίσουν μαζί, και να τον δούνε να ζωντανεύει και να πετάει.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Μαριέττα Καλλονά & Μύρνα Εσκαλάντε, εικαστικοί
Για παιδιά 4-8 ετών– Έως 40 συμμετοχές

– Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια

Χάρτινα πυροτεχνήματα
Κυριακή 29/1, 17.00-19.00, Υποδοχή ΕΒΕ
Το κινέζικο Νέο Έτος είναι η πιο σημαντική γιορτή στην Κίνα που τιμάται με πολυήμερους εορτασμούς! Με αφορμή λοιπόν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, σας προσκαλούμε σε ένα εργαστήριο για να φτιάξουμε έναν δράκο αετό, με γυαλιστερό χαρτόνι και χαρτιά που θα χρωματίσουμε μαζί, και να τον δούμε να ζωντανεύει και να πετάει. Ελάτε να μάθουμε την κινέζικη παράδοση και να διασκεδάσουμε δημιουργικά!

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Μαριέττα Καλλονά & Μύρνα Εσκαλάντε, εικαστικοί
Έως 40 συμμετοχές

– Προβολές ταινιών

Ο Δράκος (2011)
Σάββατο 28/1, 19.30, ΦΑΡΟΣ
Πρώην άσος των πολεμικών τεχνών, που αποφάσισε να κάνει μια καινούρια αρχή ως φιλήσυχος αγρότης, έρχεται αντιμέτωπος με δύο σεσημασμένους εγκληματίες, από τους πλέον καταζητούμενους στην Κίνα του 1917. Θα τους εξολοθρεύσει προτού ολοκληρώσουν την ένοπλη ληστεία τους και ένας ιδιόρρυθμος ντετέκτιβ, που φτάνει για να διαλευκάνει το μυστήριο της δολοφονίας τους, θα τον έχει από κοντά. Απίστευτα διασκεδαστική ταινία δράσης που λες και συστήνει έναν Ασιάτη ‘Σέρλοκ Χολμς’ στο σινεμά. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών, αλλά άγνωστη και απρόβλητη στη χώρα μας!

Σκηνοθεσία: Peter Ho-Sun Chan

The Grandmaster (2013)
Κυριακή 29/1, 19.30, ΦΑΡΟΣ
Η ιστορία του Ip Man στην Κίνα της δεκαετίας του ’30, οι διχαστικές διαμάχες ανάμεσα στις αντίπαλες ‘σχολές’ πολεμικών τεχνών της πατρίδας του και η γέννηση ενός θρύλου του kung fu, πριν καν γίνει ο δάσκαλος του Bruce Lee. Το βιογραφικό δράμα του εστέτ σκηνοθέτη Kar-Wai Wong, που προτάθηκε για Όσκαρ φωτογραφίας και κοστουμιών, είναι μια ταινία για την τιμή. Τον άνθρωπο που τιμά τις παραδόσεις του, τιμά τον εαυτό του, την υπερηφάνειά του, τα πιστεύω του, την αγάπη για εκείνους με τους οποίους μοιράζεται τη ζωή του.

Σκηνοθεσία: Kar–Wai Wong

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364,
Καλλιθέα 17674
Τηλ: 216-8091000

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα