Η συνείδηση ενορχηστρώνει τη δραστηριότητά της, ανταποκρινόμενη τόσο στην προσοχή όσο και στην πρόθεση. Καθετί πάνω στο οποίο στρέφετε την προσοχή σας, ενεργοποιείται.
Όταν παύετε να δίνετε προσοχή σε κάτι, αυτό αποδυναμώνεται.
Από την άλλη πλευρά, η πρόθεση, αποτελεί το κλειδί της μεταμόρφωσης. Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε πως η προσοχή ενεργοποιεί το ενεργειακό πεδίο, ενώ η πρόθεση ενεργοποιεί το πεδίο δεδομένων, το οποίο προκαλεί και τη μεταμόρφωση.
Κάθε φορά που μιλάτε, μεταδίδετε δεδομένα μέσα από ένα ενεργειακό πεδίο, χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα. Κάθε φορά που στέλνετε ή λαμβάνετε ένα μήνυμα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, χρησιμοποιείτε τόσο δεδομένα όσο και ενέργεια.
Τα δεδομένα εμπεριέχονται στις λέξεις που επιλέγετε, ενώ η ενέργεια είναι το ηλεκτρομαγνητικό ερέθισμα που ταξιδεύει μέσα στον κυβερνοχώρο. Τα δεδομένα και η ενέργεια είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένα.
Έχετε προσέξει πως όταν αρχίσετε να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε μια συγκεκριμένη λέξη, σε ένα χρώμα ή ένα αντικείμενο, αυτό μοιάζει να κάνει την εμφάνισή του συχνότερα μέσα στο περιβάλλον σας;
Το πρώτο μου αυτοκίνητο ήταν ένας σκαραβαίος Volkswagen. Ποτέ δεν έδινα ιδιαίτερη προσοχή στα αυτοκίνητα και σπάνια έβλεπα Volkswagen στους δρόμους.
Όμως, αφότου αγόρασα τον Σκαραβαίο μου, άρχισα να βλέπω παντού Σκαραβαίους.
Μου φαινόταν πως ένα στα τρία αυτοκίνητα που έβλεπα στο δρόμο, ήταν κόκκινος Σκαραβαίος με ανοιχτή οροφή!
Παρ΄ όλο που αυτά τα μικρά αυτοκίνητα δεν διαδραμάτιζαν σημαντικότερο ρόλο μέσα στο σύμπαν από ό,τι παλαιότερα, η προσοχή που έδινα πλέον σε αυτά, είχε ως αποτέλεσμα να “εμφανίζεται” στο οπτικό μου πεδίο οτιδήποτε σχετιζόταν με τους Σκαραβαίους.
Καθημερινά συμβαίνουν εκατομμύρια πράγματα τα οποία ποτέ δεν διαπερνούν τον συνειδητό νου μας: ήχοι από το δρόμο, συζητήσεις ανθρώπων γύρω μας, άρθρα εφημερίδων που τα μάτια μας γρήγορα προσπερνούν, σχέδια σε υφάσματα, χρώματα παπουτσιών, οσμές, υφές, γεύσεις. Η συνείδησή μας μπορεί να επεξεργαστεί έναν συγκεκριμένο αριθμό δεδομένων, και έτσι η προσοχή μας είναι επιλεκτική.
Αν επιλέξουμε να εστιάσουμε σε κάτι την προσοχή μας, αυτό διαπερνά το “φίλτρο” του νου.
Για παράδειγμα, φανταστείτε πως εσείς κι εγώ κουβεντιάζουμε σε ένα πάρτι. Η συζήτησή μας είναι ενδιαφέρουσα και τα λόγια των υπόλοιπων καλεσμένων δεν είναι παρά ένα βουητό γύρω μας. Όμως, ξαφνικά κάποιος στην άλλη άκρη του δωματίου αρχίζει να μιλά για σας, κι εσείς δίνετε περισσότερη προσοχή στα λόγια του. Το βουητό του πάρτι χάνεται, και ακόμα κι αν εγώ στέκομαι ακριβώς δίπλα σας και σας μιλάω μέσα στο αυτί, εσείς δεν με ακούτε πια. Τόσο ισχυρή είναι η δύναμη της προσοχής.
Στον υλικό κόσμο, διαθέτουμε πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να συγκεντρώνουμε πληροφορίες: εφημερίδες, βιβλία, τηλεόραση, ραδιόφωνο, κινητά τηλέφωνα. Στη διάθεσή μας έχουμε όλα αυτά τα μέσα μετάδοσης διαφόρων ειδών δεδομένων, και πολλά ακόμα.
Μπορείτε απλώς να συντονιστείτε μαζί τους μέσω των αισθητήριων μηχανισμών σας – να δείτε, να ακούσετε, να νιώσετε, να μυρίσετε και να γευτείτε το περιβάλλον γύρω σας.
Αν, όμως, θέλετε να αντλήσετε δεδομένα στο επίπεδο της ψυχής, τότε χρειάζεται να ακολουθήσετε μια διαφορετική μέθοδο για να τα αποκτήσετε.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν έχουμε στραμμένη την προσοχή μας σε αυτή την αθέατη διάσταση, όμως, όλα όσα συμβαίνουν στον ορατό κόσμο έχουν τις ρίζες τους εκεί.
Το καθετί συνδέεται με καθετί άλλο.
Στον πνευματικό κόσμο, οι σχέσεις αυτές γίνονται αντιληπτές. Όμως, στον υλικό κόσμο μπορούμε απλώς να τις διακρίνουμε φευγαλέα μέσα από τα στοιχεία που μας προσφέρουν οι συμπτώσεις. Καθώς η προσοχή μας δημιουργεί ενέργεια, η πρόθεση προκαλεί την μετατροπή αυτής της ενέργειας.
Η προσοχή και η πρόθεση αποτελούν τα πιο ισχυρά εργαλεία του μύστη.
Είναι οι μαγνήτες που ελκύουν τόσο ένα συγκεκριμένο είδος ενέργειας όσο και ένα συγκεκριμένο είδος δεδομένων.
Έτσι, λοιπόν, όσο περισσότερη προσοχή δίνετε στις συμπτώσεις τόσο περισσότερες συμπτώσεις ελκύετε, κάτι που θα βοηθήσει να διασαφηνίσετε τη σημασία τους.
Η εστίαση της προσοχής σας στη σύμπτωση ελκύει την ενέργεια. Στη συνέχεια, θέτοντας το ερώτημα: «Τι σημαίνει αυτό;», προκαλείται η συγκέντρωση των δεδομένων.
Η απάντηση μπορεί να προκύψει ως μια συγκεκριμένη ενόραση ή ένα προαίσθημα, μια συνάντηση ή μια νέα γνωριμία. Μπορεί να βιώσετε τέσσερις φαινομενικά άσχετες συμπτώσεις. Και, στη συνέχεια, παρακολουθώντας τις ειδήσεις στην τηλεόραση, να έχετε μια ενόραση:
«Μάλιστα! Αυτή ήταν η σημασία τους για μένα!».
Όσο μεγαλύτερη προσοχή δίνετε στις συμπτώσεις και όσο περισσότερο αναζητάτε τη σημασία τους, τόσο συχνότερα θα προκύπτουν και τόσο σαφέστερο θα εμφανίζεται το νόημά τους.
Από τη στιγμή που θα μπορέσετε να διακρίνετε και να ερμηνεύσετε τις συμπτώσεις, το μονοπάτι προς την ολοκλήρωση είναι ανοιχτό.
Άμεση εκπλήρωση – Deepak Chopra – Eκδόσεις Έσοπτρον