Καβάλα, η όμορφη Βορειοελλαδίτισσα (Φωτογραφίες και βίντεο)

Καβάλα, η όμορφη Βορειοελλαδίτισσα

Χτισμένη αμφιθεατρικά, στους πρόποδες του όρους Σύμβολο, η Καβάλα είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Ανατολικής Μακεδονίας, τρίτη μεγάλη πόλη της Μακεδονίας και μία από τις πιο όμορφες πόλεις της χώρας μας.

Αν και η ιστορία της χάνεται στα βάθη της προϊστορικής εποχής, επίσημα ξεκινά από τον 7ο π.Χ αιώνα, με το όνομα Νεάπολις, σαν αποικία των Θάσιων και αργότερα,σαν επίνειο της πόλης των Φιλίππων, όπου ακμάζει κατά τους χρόνους του Μακεδονικού κράτους του Φιλίππου του Β.

Από τους αρχαίους χρόνους, η πόλη κατείχε σημαντική θέση, αποτελώντας σταθμό για τους θαλάσσιους δρόμους της περιοχής. Η Εγνατία οδός που περνούσε από εδώ, συνδέοντας την Ανατολή με τη Δύση, το λιμάνι της πόλης και η φυσική οχύρωση της χερσονήσου, στην οποία ήταν κτισμένη η παλιά πόλη, την καθιέρωσαν σαν στρατηγική και οικονομική δύναμη.

Καβάλα, η όμορφη Βορειοελλαδίτισσα

Αν βρεθείτε στην Καβάλα, υπάρχουν πολλά μέρη για να επισκεφτείτε και να θαυμάσετε. Ένα τέτοιο μέρος είναι οι Καμάρες, το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο, μήκους 280 μέτρων, που αποτελείται από 60 ασπίδες τεσσάρων διαφορετικών μεγεθών και έχει μέγιστο ύψος 25 μέτρων. Το μεγαλόπρεπο αυτό έργο, μετέφερε νερό από τα βουνά, στη σημερινή «Παλιά Πόλη» της Παναγίας, η δε κύρια πηγή του βρισκόταν σε υψόμετρο 400 μέτρων.

Στην οδό Θεοδώρου Πουλίδου, θα συναντήσετε το Ιμαρέτ, ένα τεράστιο οικοδόμημα που χτίστηκε το 1817 από τον Μεχμέτ Αλή Πασά. Πρόκειται για ένα ιεροδιδασκαλείο έκτασης 4.500 τ.μ όπου εκτός από τη διδασκαλία του κορανίου, προσφερόταν και σούπα, σε όσους το είχαν ανάγκη. Ιμαρέτ σημαίνει «κουζίνα για σούπες». Σήμερα, αυτό το ισλαμικό αρχιτεκτονικό θαύμα λειτουργεί σαν ξενοδοχείο πολυτελείας.

https://enallaktikiagenda.gr/770

Στην Παλιά Πόλη θα συναντήσετε την πλατεία του Μωχάμετ Άλι, με το άγαλμά του στο κέντρο ανάμεσα στο κονάκι του και στην εκκλησία της Παναγίας. Εκεί κοντά, θα δείτε και το τζαμί του Χουσείν Μπέη ή της Μουσικής.
Φυσικά, θα θαυμάσετε το Κάστρο που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς πάνω στα ερείπια βυζαντινού κάστρου σε δυο φάσεις: το 1425 και το 1530.

Στη σύγχρονη πόλη της Καβάλας υπάρχουν επίσης, πολλά μέρη για να επισκεφτείτε. «Η Μέκκα του καπνού» όπως ονομαζόταν η Καβάλα λόγω της καπνοπαραγωγής, διαθέτει πολλά νεοκλασικά κτίρια και μεγάλες αποθήκες καπνού που θυμίζουν την ισχυρή μεγαλοαστική και αστική τάξη που ευημερούσε κάποτε στην πόλη αυτή. Το Μουσείο Καπνού που διατηρείται στην πόλη, θα σας δείξει πολλά από την εποχή εκείνη.

Στην πλατεία Ελευθερίας, με τον πολύβουο πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου, μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας, το ποτό σας αλλά και να ψωνίσετε από τα πολυάριθμα γύρω καταστήματα.

Θα πρέπει να επισκεφτείτε, επίσης, την Καθολική Αποστολή, το κτίριο της Μονής Λαζαριστών, που αργότερα στέγασε το γαλλικό προξενείο και σχολείο εκμάθησης της γαλλική γλώσσας καθώς και τη Δημοτική Καπναποθήκη, με πλήθος γλυπτών και αναγλύφων.
Εννοείται ότι θα πάτε στην αρχαία πόλη των Φιλίππων, όπου θα πάρετε γεύση μιας άλλης εποχής. Οι Φίλιπποι βρίσκονται κοντά στο καπνοχώρι Κρινήδες και περιλαμβάνουν τα Τείχη και την Ακρόπολη, το Θέατρο, την Αγορά, την Παλαίστρα, τη φυλακή του Αποστόλου Παύλου, τις Βασιλικές Α, Β, Γ και το Οκτάγωνο.

https://enallaktikiagenda.gr/770

Με ιαματικά νερά από την αρχαιότητα ακόμη, ο παραθαλάσσιος οικισμός των Λουτρών Ελευθερών προσφέρεται για διακοπές με ηρεμία, όμως έχει και έντονη νυχτερινή ζωή.

Ένα υπέροχο παραλιακό χωριό, γραφικό και με εξαιρετική τουριστική υποδομή είναι η Κεραμωτή, χτισμένη κοντά στις εκβολές του ποταμού Νέστου. Εκεί, μπορείτε να απολαύσετε το δέλτα του ποταμού, με δάσος και υπέροχες λιμνοθάλασσες από την Κεραμωτή μέχρι τη Νέα Καρβάλη (μην ξεχάσετε να αγοράσετε παραδοσιακούς κουραμπιέδες).

Καταπληκτικές παραλίες για να κάνετε το μπάνιο σας, θα συναντήσετε όσες θέλετε. Είτε με βοτσαλάκι, είτε με άμμο, οι παραλίες της περιοχής είναι μαγικές.

Δείτε το βίντεο

Μην φύγετε από την Καβάλα χωρίς να έχετε δοκιμάσει ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά στις γραφικές ψαροταβέρνες της.
Γλυκά κουταλιού, κουραμπιέδες, παραδοσιακά γλυκά αλλά και τυριά, κρασιά και λουκάνικα είναι μερικά από αυτά που αξίζει να αγοράσετε όσοι επισκεφτείτε την Καβάλα.

Καλή σας διασκέδαση!!!!

Άλλες όμορφες πόλεις της Ελλάδας

Έδεσσα

Κέρκυρα

Θεσσαλονίκη

Χανιά

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα