8 ιδανικοί καταπράσινοι προορισμοί στην Αττική για οικογενειακές εκδρομές

8 ιδανικοί καταπράσινοι προορισμοί στην Αττική για οικογενειακές εκδρομές

Η άνοιξε ήρθε, μέρα μεγάλωσε, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Τι καλύτερο από το να επισκεφθείτε κήπους και πάρκα κοντά στην Αθήνα μαζί με τα παιδιά σας;

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 10 ιδανικούς προορισμούς για μονοήμερες εκδρομές για εσάς και την οικογένειά σας μέσα και έξω από την πόλη.

Δάσος Συγγρού

Άλσος Συγγρού
Δάσος Συγγρού

Μέσα στην καρδιά της πόλης θα βρείτε μια όαση 900 στρεμμάτων. Βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας – στα σύνορα των δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων. Πρόκειται για τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 968/1991) και ανευρέσεως αρχαιολογικών ευρημάτων. Προσφέρεται για περίπατο, ποδηλασία, αθλητισμό αλλά και επιμόρφωση. Είναι ένας ιδανικός χώρος ξεκούρασης όπου μπορείτε να επισκεφθείτε Τον Πύργο Ανδρέα Συγγρού, ένα αρχιτεκτόνημα του Ερνέστου Τσίλλερ, το παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα, Την Βοτανική Συλλογή Κάκτων και Παχυφύτων, το θεατράκι και τις λίμνες του δάσους καθώς επίσης και το Μουσείο Μελισσοκομείας. Είναι το μοναδικό εν Ελλάδι μουσείο που φιλοξενεί τόσο σπάνιες κυψέλες από όλη την χώρα. Μπορείτε να δείτε πολλές δραστηριότητες των φίλων του δάσους Συγγρού εδώ

Πολιτιστικό Πάρκο Κερατέας 

Πολιτιστικό πάρκο Κερατέας
Πολιτιστικό πάρκο Κερατέας

Το Πολιτιστικό Πάρκο Κερατέας είναι ένας καταπράσινος, οργανωμένος χώρος 25.000 στρεμμάτων. Μπορείτε να κάνετε βόλτες ανάμεσα σε πανέμορφα μονοπάτια και λίμνες με ζωάκια! Το πάρκο προσφέρει εξαιρετικά επιμορφωτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα, όπως οργανωμένες μονοήμερες εκδρομές, περίπατος στους βιολογικούς Αμπελώνες του Πάρκου και πέρασμα από τα παραδοσιακά Πέτρινα Πατητήρια, τις Ξύλινες Στροφιλιές, τη Μηχανή Διαλογής Σταφίδας, το Κελάρι. Μπορείτε να δείτε το Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας, το Μουσείο Δεινοσαύρων και τον Βοτανόκηπο.

Δείτε το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων εδώ.

Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αντώνης Τρίτσης

Σε μια έκταση 1000 στρεμμάτων, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αντώνης Τρίτσης», αποτελεί μια ανάσα πρασίνου δίπλα στην Αθήνα. Σήμερα στο Πάρκο μια μεγάλη ποικιλία φυτών επιβιώνει από το πρόσφατο παρελθόν, από την εποχή που δημιουργήθηκε στην περιοχή ένα εύφορο κτήμα και ιδιαίτερα κατά την οθωνική περίοδο όταν η βασίλισσα Αμαλία είχε μετατρέψει την περιοχή σε ένα πρότυπο Κέντρο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, φυτεύοντας χιλιάδες δέντρα. Εκτός από τα πουλιά, στο Πάρκο έχουν καταγραφεί και άλλα είδη ζώων: τρία είδη ψαριών, δύο είδη αμφιβίων, τέσσερα είδη ερπετών. Επίσης η περιοχή θεωρείται ένα από τα καλύτερα σημεία για τις νυχτερίδες της Αττικής, ενώ παρατηρούνται μικροθηλαστικά και σκαντζόχοιροι.

Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος

Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος
Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι διαμορφωμένος σήμερα ως πάρκο και βρίσκεται σε μια από τις παλιότερες γειτονιές της Αθήνας. Η περιοχή που κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Ακαδήμ(ε)ια, από τον τοπικό μυθικό ήρωα Ακάδημο, έμεινε στην ιστορία από τη φημισμένη Φιλοσοφική Σχολή που ίδρυσε εκεί ο Πλάτωνας το 387 π.Χ.. Αξίζει να επισκεφθείτε και το γειτονικό καινοτόμο Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, ένα μουσείο για τον μεγάλο φιλόσοφο, στη γειτονιά του.

Βοτανικός Κήπος Διομήδους 

Βοτανικός Κήπος Διομήδους
Βοτανικός Κήπος Διομήδους

 

Ο Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στο Χαϊδάρι, σε απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και καταλαμβάνει μια έκταση 1860 στρεμμάτων, στις Βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω. Στο τέλος της Ιεράς Οδού, στο ύψος που αυτή συμβάλλει με Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών (πρώην Καβάλας) θα συναντήσει ο επισκέπτης την κεντρική είσοδο του Βοτανικού Κήπου (Ιερά Οδός 403). Ο Κήπος έχει συνολική έκταση περίπου 1860 στρεμμάτων, τα οποία καλύπτονται από φυσική κυρίως βλάστηση που περιλαμβάνει περισσότερα από 500 είδη. Στα όρια του Κήπου συναντάμε ένα από τα αρχαιότερα δάση χαλεπίου πεύκης (Pinus halepensis) και άλλα είδη. Μεγάλο τμήμα του Κήπου καλύπτεται επίσης από δάσος χαλεπίου πεύκης  “εμπλουτισμένου”, μετά από αναδάσωση, με τραχεία πεύκη  και κυπαρίσσια . Σημαντικής έκτασης είναι οι θαμνότοποι και οι φρυγανότοποι με λαδανιές , αστοιβές , ασφάκες , γαλαστοιβές , θυμελαίες , θυμάρια , θρούμπια , γεμάτοι την άνοιξη με ολάνθιστα μονοετή φυτά και γεώφυτα. Οι καταπράσινες εκτάσεις του με τα αμέτρητα φυτά και δέντρα -εξωτικά και μη, συνηθισμένα και σπάνια- ενδείκνυνται για βόλτα, τρέξιμο και παιχνίδι! Ωστόσο, δεν επιτρέπονται τα ποδήλατα και οι μπάλες ενώ απαγορεύεται να κόβουμε τα λουλούδια.

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Αττικό Ζωολογικό πάρκο
Αττικό Ζωολογικό πάρκο

 

Από τη λίστα, φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο μοναδικός ζωολογικός κήπος της Αττικής. Το πάρκο φιλοξενεί αμέτρητα είδη ζώων: θηλαστικά, ερπετά, πουλιά, ενώ πολλά απ’ αυτά είναι σίγουρο ότι θα σας καταπλήξουν. Η επίσκεψή σας στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο μπορεί να αποτελέσει μια αξέχαστη εμπειρία.  Χιμπατζήδες, λύκοι, αρκούδες και άλλα πολλά ζώα, σας περιμένουν καθημερινά να τα δείτε και να μάθετε για αυτά, στην πιο κατάλληλη ώρα τους, στα ταίσματά τους. Επίσης, ενημερωθείτε για τις ώρες των Εκπαιδευτικών Παρουσιάσεων των Δελφινιών, αλλά και για όλα όσα συμβαίνουν στο Εκπαιδευτικό Κέντρο. Ξεναγήσεις, Βιωματικά Προγράμματα, και άλλες Εκδηλώσεις.

Για τις τιμές των εισιτηρίων ενημερωθείτε εδώ.

Άλσος Τατοϊου

Άλσος Τατοΐου
Άλσος Τατοΐου

 

Σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από την Αθήνα, το Άλσος Τατοϊου θα σας ανταμείψει για τον… κόπο σας!  Το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου είναι ανοιχτό για το κοινό από την Ανατολή του ήλιου έως και την Δύση.  Στο κτήμα μπορείτε να περιηγηθείτε στα κτίρια, να περπατήσετε στα μονοπάτια του κτήματος, να κάνετε βόλτα με τα σκυλιά σας, να κάνετε ποδήλατο. Εξαιρετική διαδρομή είναι αυτή προς την τεχνητή λίμνη Κιθάρα η οποία έχει εξαιρετική θέα στο Λεκανοπέδιο και είναι σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Είναι από τα πρώτα έργα οδοποιίας των Κυβερνήσεων Κουμουνδούρου με έτος κατασκευής το 1876 όπως μαρτυρούν οι πέτρινες επιγραφές στην κορυφή των γεφυριών. Στο κτήμα υπάρχουν πολλοί ανοιχτοί χώροι όπου μπορείτε να απολαύσετε το πικ-νικ σας. Δώστε μεγάλη σημασία στα σκουπίδια σας. Κάδοι απορριμμάτων υπάρχουν σε αρκετά σημεία του κτήματος. Για τους λάτρεις της Ιππασίας το Κτήμα Τατοΐου είναι ιδανικός προορισμός.

Πνύκα

Πνύκα - Λόφος Φιλοπάππου
Πνύκα – Λόφος Φιλοπάππου

Η Πνύκα είναι ιδανική για οικογενειακές αποδράσεις. Πολλές ομάδες κάνουν Γιόγκα, Tai Chi και άλλα στην περιοχή. Αν δεν θέλετε λοιπόν να φύγετε από την Αθήνα, ο λόφος Φιλοπάππου είναι η πιο κοντινή επιλογή για μια κοντινή απόδραση. Φυσικά, μπορείτε να συνεχίσετε στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου ή να ανεβείτε και στην Ακρόπολη αν έχετε διάθεση για μπόλικο περπάτημα.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα