Αυτοκτονία: Λέγεται αλλιώς και «φυγή», «φευγιό», «αναχώρηση», «ύπνος», «αυτοχειρία». Τυλίγουν την λέξη «αυτοκτονία» με έννοιες που απαλύνουν τον πόνο και το στίγμα.
Αν πεις σε κάποιον «έφυγε ο άνθρωπός μου», θα σου δείξει τη συμπάθειά του και την λύπη του. Αν πεις απλά ότι αυτοκτόνησε, τότε ξεκίνα να μετράς εκφράσεις στο πρόσωπό του… Αυτό συνέβαινε στο πέρασμα των χρόνων και θα συμβαίνει πάντα και νομίζω ότι οφείλεται στις μεταφυσικές μας αγωνίες που έχουμε σαν άνθρωποι – δεν είμαι ψυχίατρος, είναι η άποψή μου για το θέμα, από προσωπική εμπειρία-. Αρχίζει λοιπόν για την δύστυχη οικογένεια του αυτόχειρα ένα ατελείωτο μαρτύριο.
Πρώτα, ασυναίσθητα το αποδέχεσαι ως μοιραίο γεγονός, απόρροια ασθένειας ψυχικής, μετά έρχεται η απορία, οι ενοχές, οι τύψεις, ο θυμός , ο πόνος γι αυτό που έχασες, η αποδοχή του γεγονότος και τέλος, οι αντιδράσεις της κοινωνίας, της Πολιτείας και πολλές φορές του συγγενικού περιβάλλοντος που παίρνει τη μορφή στίγματος. Το στίγμα. Αυτός ο άγριος κανιβαλισμός στην ψυχή των οικείων του αυτόχειρα.
Από την άλλη, πολλές φορές έχει επιχειρηθεί η ηρωοποίηση του αυτόχειρα, αλλά και απίστευτος λαϊκισμός από Πολιτεία, Κοινωνία, Εκκλησία και άλλους φορείς , προσβάλλοντας την μνήμη του αλλά και δημιουργώντας αθεράπευτες πληγές στους οικείους του. Έτσι, έχοντας και εγώ βιώσει ένα σημαντικό κομμάτι του πλέγματος «πόνος, απουσία, ερωτηματικά, τύψεις και κοινωνικό στίγμα» κατάλαβα -μετά από αρκετά χρόνια- ότι, αν ήξερε, κάθε εν δυνάμει αυτόχειρας, τι θα άφηνε πίσω του, τι πληγές και πόνο θα κληροδοτούσε στους αγαπημένους του, ίσως τότε να έβρισκε το θάρρος να πολεμήσει για τη ζωή του, να ζητήσει βοήθεια. Και υπάρχει ελπίδα. Αν όμως δεν υπάρχει ελπίδα, υπάρχει βοήθεια
Αν λοιπόν, είσαι και εσύ κάπου χαμένος, αισθάνεσαι απόγνωση, θλίψη και πόνο για τον οποιοδήποτε λόγο, τόλμησε! Τόλμησε να ζητήσεις βοήθεια. Είναι εύκολο. Θα βρεις ειδικούς που θα σκύψουν πάνω σου, φυλάσσοντας την ανωνυμία σου. Θα δεις πως και αν ακόμα έχεις χάσει την ελπίδα, η βοήθεια σε περιμένει στο 1018. Διεκδίκησε την βοήθεια. Διεκδίκησε την ζωή σου. Θα τα καταφέρεις…
Κατερίνα
*SUICIDE SURVIVOR(S): Είναι το άτομο(α) που έχουν χάσει έναν δικό τους από αυτοκτονία.
Πηγή: www.suicide-help.gr
Η ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί από το 2007, τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με το νούμερο 1018. Η Γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.
Απευθύνεται σε:
• Ανθρώπους που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν
• Ανθρώπους που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν στο παρελθόν
• Ανθρώπους με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
• Ανθρώπους που βιώνουν την απώλεια ή ανησυχούν για κάποιο δικό τους άνθρωπο
Η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία εντάσσεται από τον Απρίλιο του 2012 στο πλαίσιο του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, το οποίο λειτουργεί από τη ΚΛΙΜΑΚΑ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας. Στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψης της Αυτοκτονίας, ειδικά εκπαιδευμένοι, επαγγελματίες ψυχικής υγείας αναλαμβάνουν την θεραπευτική αντιμετώπιση ατόμων που έχουν εκδηλώσει αυτοκτονική συμπεριφορά. Επίσης, η ΚΛΙΜΑΚΑ αναπτύσσει ένα σύνολο δράσεων εκπαίδευσης, ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης καθώς και ερευνητικό έργο, ενώ συμμετέχει, ως οργανωτικό μέλος, και εθνικός αντιπρόσωπος φορέας, στη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (International Association for Suicide Prevention – IASP), φορέας ο οποίος αποτελεί το ανώτερο όργανο για την κατάρτιση στρατηγικών στον τομέα της πρόληψης αλλά και των ερευνητικών διαδικασιών, σε καθεστώς συνηγορίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Διαβάστε περισσότερα εδώ http://www.klimaka.org.gr/