Τα τελευταία 20 χρόνια, ο δείκτης EPI, ο οποίος με πολύ σύνθετο τρόπο κατατάσσει τις χώρες αναλόγως τις συνθήκες τους οι οποίες κάνουν την περιβαλλοντική και δημόσια υγεία τους ασφαλή ή όχι.
Τα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια όπως το Γέηλ και το Κολούμπια πρωτοστατούν σε αυτή την πρωτοβουλία, στέλνοντας τα αποτελέσματα του EPI στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του Νταβός που γίνεται κάθε δύο χρόνια.
Με χώρες που παρελαύνουν στην πρώτη πεντάδα όπως η Ελβετία, η Γαλλία, η Δανία, η Μάλτα και η Σουηδία, η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο όσον αφορά στην ευαισθητοποίηση και δράση τόσο των κρατικών φορέων αλλά και τον πολιτών, για την πρόοδο που καταγράφεται σε μέτωπα όπως διαθεσιμότητα του πόσιμου νερού, οι συνθήκες υγιεινής, η προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τη θέση της Κύπρου η οποία βρίσκεται στην 24η θέση, της Βουλγαρίας στην 30η ενώ η ΗΠΑ βρίσκονται πίσω μας στην 27η θέση.
Όσο πιο ψηλά βρίσκεται στον δείκτη EPI μια χώρα τόσο περισσότερο επαινείται για την προστασία δημόσιας υγείας από απειλές όπως η ατμοσφαιρική τύπανση, για την προστασία των δασών της, για την προστασία της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση των φυσικών της πόρων.
Επίσης επαινούνται οι προσπάθειες που γίνονται για την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.
Τις τελευταίες πέντε θέσεις ανάμεσα στις 108 χώρες που συμμετέχουν στις μετρήσεις κατέχουν το Μπουρουντί -την τελευταία- το Μπαγκλαντές, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ινδία και το Νεπάλ.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξουμε ως χώρα στο γεγονός ότι τα αλιευτικά μας αποθέματα εξαντλούνται λόγω της υπερκατανάλωσης ψαριών και άρα της υπεραλίευσης. Με τίποτα δε θα θέλαμε να ζήσουμε ερήμωση του Αιγαίου Πελάγους από τους κατεξοχήν κατοίκους του, τα ψάρια.