Τι κάνετε πριν κοιμηθείτε;

Τι κάνετε πριν κοιμηθείτε;

Μπορεί η ταινία να ήταν αρκετά περιπετειώδης και η καρδιά σας ακόμη να χτυπάει ενώ προσπαθείτε να κοιμηθείτε. Ή μπορεί να φάγατε ό,τι πιο “αμαρτωλό” υπήρχε στην ταβέρνα και δεν τολμάτε καν να ξαπλώσετε.

Μπορεί να μπήκατε για λίγο στο internet και να κοντεύει να ξημερώσει. Μπορεί να είδατε το τελευταίο δελτίο ειδήσεων και να σας έπιασε φόβος, ότι σε πέντε χρόνια από τώρα, θα βρεθείτε στο δρόμο εσείς και η οικογένειά σας με μαθηματική ακρίβεια.

Όλοι αυτοί είναι λόγοι που δε μας αφήνουν να κοιμηθούμε. Είναι επίσης λόγοι να μην μπορούμε να κοιμηθούμε σωστά, βαθειά και ξεκούραστα.

Ο ύπνος τη σήμερον ημέρα δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να οργανώσουμε τόσο το περιβάλλον του υπνοδωματίου μας, όσο και τις δραστηριότητές μας πριν τον ύπνο, ώστε να εξασφαλίσουμε καλή ποιότητα.

Περιβάλλον

1. Ένα υπνοδωμάτιο το οποίο έχει αεριστεί καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, μας βοηθά ν’ αναπνέουμε καλύτερα όταν κοιμόμαστε.

2. Ένα καλά στρωμένο κρεβάτι με καθαρά σκεπάσματα, είναι πολύ πιο φιλόξενο από ένα κρεβάτι με ανακατωμένα σκεπάσματα της προηγουμένης, που θα χρειαστεί να το στρώσουμε εκείνη την ώρα.

Πολύ χειρότερο αν πέφτουμε για ύπνο σε ακατάστατο κρεβάτι κι όλη τη νύχτα τραβάμε κουβέρτες και σεντόνια, προκειμένου να καλυφτούμε.

3. Το απόλυτο σκοτάδι είναι ο μεγάλος φίλος του ύπνου και όλων των λειτουργιών που χρειάζεται να λάβουν χώρα κατά τη διάρκειά του. Το σκοτάδι επιτρέπει την παραγωγή ορμονών από την υπόφυση όπως σεροτονίνη και μελατονίνη οι οποίες εξασφαλίζουν έναν ήρεμο, γαλήνιο ύπνο, μακράς διαρκείας.

4. Η ησυχία είναι άλλος ένας παράγοντας ο οποίος συμβάλλει στην καλή ποιότητα του ύπνου. Αξίζει τον κόπο να ξεσυνηθίσετε να κοιμάστε με αναμμένη τηλεόραση ή υπολογιστή.

5. Ηλεκτρομαγνητικές επιρροές. Τα κινητά δίπλα στο κρεβάτι ήταν ήδη πρόβλημα για όσους είχαν δυσκολία με το θέμα του ύπνου. Πόσο μάλλον τώρα που τα κινητά, εκτός από την ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας, δέχονται και εκπέμπουν wi fi!

Η σίγαση και η απομάκρυνσή τους θα σας λυτρώσει! Προσέξτε επίσης να μην έχετε το μόντεμ ή άλλες εστίες ασύρματων δικτύων κοντά στο κρεβάτι σας ή μέσα στο υπνοδωμάτιο γενικώς.

Δράσεις πριν τον ύπνο

1. Το ζεστό ντους είναι από τα πιο αποτελεσματικά κόλπα που μας εξασφαλίζει ήρεμο, συνεχόμενο ύπνο.

2. Σταματάμε να βλέπουμε ειδήσεις και ταινίες δράσης και περιπέτειας ή έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Είναι καλό να ρίχνουμε παλμούς, αντί ν’ ανεβάζουμε.

3. Τρώμε όσο πιο ελαφριά γίνεται στο δείπνο. Θα γλιτώσουμε από εφιάλτες, καούρες και στομαχόπονο.

4. Κάνουμε διαλογισμό. Κλείνουμε τα μάτια για δέκα λεπτά και καθόμαστε ήρεμοι εισπνέοντας και εκπνέοντας βαθειά. Αφήνουμε όλες μας τις σκέψεις να γίνουν ουδέτερες. Αύριο πάλι.

Αυτές είναι κάποιες χρήσιμες προτάσεις οι οποίες μπορούν και συνεφέρουν πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν περιστασιακά προβλήματα ύπνου.

Αν οι αϋπνίες σας συνεχιστούν, ή αν κάνετε ανήσυχο ύπνο, αν ροχαλίζετε ή τρίζετε τα δόντια σας, υπάρχουν τεχνικές οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις δυσκολίες αυτές.

Μπορεί να είναι απλές τεχνικές αναπνοής ή κάποιες εξειδικευμένες συμβουλές από ειδικούς.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα