Είναι οι στόχοι μου πραγματοποιήσιμοι;

Είναι οι στόχοι μου πραγματοποιήσιμοι;

Πολλές φορές στη ζωή μας δίνουμε μεγάλη σημασία σε κάτι που θέλουμε να πετύχουμε και δίνουμε πολύ ενέργεια προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουμε τον στόχο μας.

Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, όλες τις προοπτικές, κάθε μας κίνητρο και δυνατότητα. Και έρχεται κάποια στιγμή που διστάζουμε. Διστάζουμε να βάλουμε σ’ εφαρμογή όλα μας τα πλάνα και τα σχέδια, διστάζουμε να επενδύσουμε χρήματα, χρόνο και κόπο για να πετύχουμε.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν είμαστε σίγουροι. Δεν είμαστε σίγουροι αν θα τα καταφέρουμε, αν είναι η κατάλληλη εποχή για το ρίσκο που θέλουμε να πάρουμε, αν θα βρούμε υποστήριξη, αν θ’ αντέξουμε στις δυσκολίες.

Αμφιβάλλουμε εν ολίγοις για το κατά πόσον ο στόχος μας πραγματοποιείται.

Πώς το ξεκαθαρίζουμε αυτό; Πώς μπορούμε να προβλέψουμε για το αν θα πραγματοποιηθεί το όνειρό μας ή όχι, σύμφωνα με τα πλάνα και τις δυνατότητές μας;

1. Ακούμε τη διαίσθησή μας

Αν κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της προετοιμασίας έχουμε μια αρνητική αίσθηση, η οποία εξαφανίζεται όταν ασχολούμαστε με κάτι άλλο, αυτή είναι η διαίσθησή μας που μάλλον μας λέει πως υπάρχουν προβλήματα αν προχωρήσουμε μπροστά με αυτό το σχέδιο.

Η διαίσθησή μας μπορεί αντίστροφα να μας δημιουργήσει ευχάριστα συναισθήματα και συμπτώσεις καθώς δουλεύουμε πάνω στον στόχο μας.

2. Συμβουλευόμαστε έναν ειδικό

Αν θέλουμε να ανοίξουμε μια επιχείρηση, μπορούμε να δεχτούμε την πείρα ενός συμβούλου επιχειρήσεων. Και αν θέλουμε να κάνουμε παιδί μπορούμε να επισκεφτούμε έναν γυναικολόγο ο οποίος θα μας κατατοπίσει σχετικά με την εγκυμοσύνη.

Για όλα υπάρχει ειδικότητα σήμερα και σε κάθε ειδικότητα υπάρχουν επαγγελματίες που ήταν γεννημένοι γι’ αυτό. Βρείτε τους.

3. Παρακολουθούμε σεμινάρια

Αν έχω περάσει 30 ολόκληρα χρόνια ως δημόσιος υπάλληλος και θέλω τώρα ν’ ανοίξω ένα Reatreat center για εναλλακτικό τουρισμό, θα χρειαστεί να εκπαιδευτώ σε πολλά θέματα, από διοίκηση μιας επιχείρησης, μέχρι εύρεση των κατάλληλων πόρων και συνεργατών.

4. Καθαρίζουμε τη διατροφή μας

Αν έχουμε σκοπό να “κυνηγήσουμε” τα όνειρά μας, μάλλον θα τα δούμε να τρέχουν και να χάνονται αν τρώμε κάθε βράδυ πίτσες. Η σωστή διατροφή δε βοηθά μόνο το σώμα μας αλλά και το πνεύμα μας.

Πρώτα στη λίστα έρχονται τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία δίνουν πάντα μια αίσθηση ολοκλήρωσης και αισιοδοξίας, ενώ μας γεμίζουν αρώματα, γεύση και χρώματα.

5. Έχουμε πάντα επιλογή

Αυτή η συμβουλή μας βγάζει από αδιέξοδα. Να θυμόμαστε πως αυτό που κάνουμε ή θέλουμε να κάνουμε είναι επιλογή μας και πως επιλογή μας θα είναι να μη θέλουμε να το κάνουμε σε ένα μήνα, ίσως και σε πέντε λεπτά από τώρα. Αφήνουμε πάντα χώρο για νέα στοιχεία που προκύπτουν να πάρουν τη θέση τους στη ζυγαριά μας.

Συνήθως, τίποτα δε μετακινεί τη γνώμη και την αίσθησή μας όταν η επιλογή μας είναι σωστή. Αυτό που μπορεί όμως να μας κλυδωνίσει, είναι να νομίζουμε ότι είναι η μόνη μας επιλογή.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα