Η συζήτηση των γονιών με τα παιδιά τους, βοηθά την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους αλλά και τη γλωσσική τους ανάπτυξη.
Ερευνητές του ΜΙΤ, ειδικοί στη γνωστική επιστήμη διαπίστωσαν ότι μια συζήτηση ανάμεσα σε έναν ενήλικο και ένα παιδί μπορεί να αλλάξει τον παιδικό εγκέφαλο και να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της γλώσσας του.
Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες με υψηλότερο οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο, ακούνε περίπου τριάντα εκατομμύρια λέξεις περισσότερες από τα παιδιά οικογενειών με χαμηλότερο οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο, μόλις κατά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους. Το γεγονός αυτό, πίστευαν οι ειδικοί, συνέβαλλε στις καλύτερες επιδόσεις των παιδιών αυτών στα τεστ λεξιλογίου, την κατανόηση κειμένων και τη γλωσσική τους ανάπτυξη.
Σήμερα, οι ειδικοί του ΜΙΤ, έπειτα από έρευνες που διεξήγαγαν και τα αποτελέσματά τους, πιστεύουν πλέον ότι, η συζήτηση είναι εκείνη που βοηθά τα παιδιά στη γλωσσική και εγκεφαλική τους ανάπτυξη και όχι τόσο το λεγόμενο “χάσμα των λέξεων”. Τα ευρήματά τους έδειξαν επίσης ότι ούτε το οικονομικό αλλά ούτε και το μορφωτικό επίπεδο των γονιών έχει σημασία.
“Το καινούργιο εύρημα της μελέτης μας είναι ότι μας δίνει τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με το πώς η συζήτηση μέσα στην οικογένεια συνδέεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών και πώς η συζήτηση των παιδιών με τους γονείς τους επηρεάζει τη βιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου τους” λέει ο Τζον Γκαμπριέλι, καθηγητής Γνωστικής Επιστήμης, μέλος του Ινστιτούτου McGovern για την Ερευνα στον Εγκέφαλο του ΜΙΤ και κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ρέιτσελ Ρόμεο, συγγραφέας της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο “Psychological Science” λέγοντας: “Το σημαντικό είναι όχι απλώς να μιλάτε στο παιδί σας αλλά να μιλάτε με το παιδί σας. Μην του γεμίζετε απλώς το κεφάλι με λέξεις αλλά κάντε συζήτηση μαζί του”.