Πηγή έμπνευσης αποδείχτηκαν οι κατσίκες ενός μικρού χωριού της Κρήτης για τον καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Αλεξάντερ Μπίσμαρκ.
Καθώς έκανε τις διακοπές του, παρατήρησε τις κατσίκες που μασούλαγαν τα ξερόχορτα και ξαφνικά, συνέλαβε την ιδέα να χρησιμοποιήσει τα περιττώματα ζώων για να φτιάξει χαρτί.
Έτσι λοιπόν, σε ένα συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στη Νέα Ορλεάνη, παρουσίασε τη μέθοδό του που ήταν η παραγωγή χαρτιού φιλικού στο περιβάλλον, που προέρχεται από ανακύκλωση ζωικών περιττωμάτων και όχι ξύλου δένδρων.
Η μέθοδος του Μπίσμαρκ μπορεί να αξιοποιηθεί έτσι ώστε να σταματήσει η κοπή των δέντρων για την παρασκευή χαρτιού. Η ανακύκλωση της κοπριάς και η μετατροπή της σε προϊόντα χαρτιού θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα στην προστασία των δασών και του περιβάλλοντος γενικότερα και συγχρόνως θα συμβάλλει στην απαλλαγή των ζωικών αποβλήτων με έναν φθηνό και οικολογικό τρόπο.
“Συνειδητοποίησα” είπε ο Μπίσμαρκ, “ότι αυτό που βγαίνει στο τέλος από το ζώο, είναι εν μέρει χωνευμένη φυτική ύλη, συνεπώς πρέπει να περιέχει πολλή κυτταρίνη”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κοπριά περιέχει έως και 40% κυτταρίνη, ανάλογα με το ζώο και η επεξεργασία της προκειμένου να γίνει χαρτοπολτός, χρειάζεται λιγότερη ενέργεια και χημικές ουσίες από ό,τι το ξύλο, αφού το ζώο έχει μασήσει την τροφή του, την έχει επεξεργαστεί με ένζυμα και οξέα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να μειώνονται τα στάδια παραγωγής του χαρτιού με τη μέθοδό του.
Αφαιρώντας από την κοπριά τη λιγνίνη που και αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λίπασμα ή καύσιμο, παράγεται καθαρή κυτταρίνη που μπορεί να γίνει χαρτί.
Το χαρτί που παράγεται από την κοπριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χαρτί γραψίματος, για τη δημιουργία φίλτρων νερού κ.α.
Η μέθοδος του καθηγητή Μπίσμαρκ για την παραγωγή χαρτιού από την κοπριά των ζώων, δίνει ελπίδες για να σταματήσει επιτέλους η καταστροφή των δασών με την ανεξέλεγκτη εξόντωση εκατομμυρίων δέντρων σε όλο τον πλανήτη και επομένως, για μια ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.