Ποιες είναι οι 10 ασφαλέστερες χώρες σε περίπτωση Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου;

Ποιες είναι οι 10 ασφαλέστερες χώρες σε περίπτωση Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου;

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο ενός Παγκοσμίου Πολέμου, τον τρίτο κατά σειρά, στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αν και πρόκειται για ένα σενάριο που δεν θα θέλαμε να δούμε ούτε στον χειρότερο εφιάλτη μας, ωστόσο, κάποιοι ψάχνουν ήδη τρόπους για να εξασφαλίσουν τη διάσωσή τους.

Έτσι, η βρετανική ηλεκτρονική εφημερίδα Independent, στηριζόμενη σε στοιχεία από το Global Peace Index 2017, παρουσίασε ένα κατάλογο με τις 10 ασφαλέστερες χώρες στις οποίες, θα ήταν καλύτερα να ζούμε, στην περίπτωση που γίνει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κατάλογο του Independent, οι 10 ασφαλέστερες χώρες είναι κατά σειρά οι εξής:

1. Ισλανδία

Ο λόγος για αυτή την πρωτιά είναι ότι η Ισλανδία βρίσκεται μακριά από τις γνωστές παγκόσμιες συγκρούσεις και επιπλέον θεωρείται ότι είναι η πιο ειρηνική χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Peace Index 2017.

2. Καναδάς

Ο Καναδάς βρίσκεται στην 8η θέση, στην κατάταξη των πιο ειρηνικών χωρών του κόσμου και γενικά, δεν εμπλέκεται εύκολα σε πολέμους.

3. Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου και είναι μια χώρα αυτάρκης, που παράγει μόνη της ηλεκτρική ενέργεια, ενώ η γη της είναι εύφορη και πλούσια. Αυτό σημαίνει ότι, αν γίνει ένας Παγκόσμιος Πόλεμος και η χώρα απομονωθεί, οι κάτοικοί της μπορούν να τραφούν και να επιβιώσουν.

4. Πορτογαλία

Η Πορτογαλία έχει την 3η θέση στην κατάταξη του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης. Έχει κρατήσει ουδέτερη στάση στους προηγούμενους Παγκόσμιους Πολέμους και οι κάτοικοί της είναι πολύ φιλειρηνικοί.

5. Αυστρία

Η μικρή αυτή χώρα της Κεντρικής Ευρώπης βρίσκεται στην 4η θέση στο Global Peace Index 2017 ανάμεσα σε 163 χώρες.

6. Δανία

Η Δανία αν και έχει εμπλακεί σε πολέμους ή μπορεί να βρεθεί εν τω μέσω αυτών, οφείλει τη θέση της ως ασφαλούς χώρας, στη Γροιλανδία.Πώς γίνεται αυτό και τι σχέση έχει η Δανία με τη Γροιλανδία; Απλά, πολιτικά, η Γροιλανδία (αν και έχει αυτόνομη κυβέρνηση) ανήκει στη Δανία ενώ γεωγραφικά, πολιτιστικά και δημογραφικά στη Βόρεια Αμερική.Το 81% της έκτασής της καλύπτεται από πάγο, βρίσκεται μακριά από τις εξελίξεις και γενικά, δεν έχει πολιτικές εμπλοκές.

7. Τα Φίτζι

Τα Φίτζι που απαριθμούν 322 νησιά από τα οποία κατοικούνται μόνο τα 106, είναι ένας θαυμάσιος προορισμός για να γλυτώσει κανείς από ένα Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί βρίσκονται πολύ – πολύ μακριά από τις γνωστές εστίες πολέμου και συγκρούσεων και γενικά, θέλουν και κρατούν αποστάσεις από τις παγκόσμιες συγκρούσεις. Τα νησιά Φίτζι απολαμβάνουν μια από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες στον Ειρηνικό Ωκεανό.  Ωστόσο, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τροπικές καταιγίδες πλήττουν συχνά τα νησιά Φίτζι, με πολλές, σφοδρές και φονικές πλημμύρες. Έτσι, λοιπόν, αν καταφύγετε στα Φίτζι για να γλυτώσετε από τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσέξτε μην “πάτε για μαλλί και βγείτε κουρεμένοι”!

8. Σλοβενία

Άλλη μια ιδανική χώρα για να βρίσκεστε εκεί, σύμφωνα με τον Independent. Και αυτό, γιατί η Σλοβενία είναι κι αυτή, ενεργειακά αυτάρκης σαν τη Νέα Ζηλανδία, αφού σε αυτή τη χώρα υπάρχουν πολλές αναπτυσσόμενες πηγές θερμικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Να μην ξεχνάμε επίσης ότι, η Σλοβενία δεν συμμετείχε στους δύο προηγούμενους Παγκοσμίους Πολέμους.

9. Ελβετία

Καθώς η χώρα διαθέτει πολλά και ψηλά βουνά θεωρείται ως ένα φυσικό “οχυρό” σε περίπτωση πολέμου.
Το βασικότερο όμως είναι ότι, η Ελβετία έχει ισχυρή παράδοση στην πολιτική και στρατιωτική ουδετερότητα και αποτελεί κέντρο διεθνούς συνεργασίας, όπου στην επικράτειά της έχουν έδρα, πολλοί διεθνείς οργανισμοί.

10. Ιρλανδία

Δεδομένου ότι από το 1930, η Ιρλανδία εφαρμόζει καθεστώς ουδετερότητας, θεωρείται μάλλον απίθανο να συμμετάσχει σε ένα Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι προορισμοί πολλοί, το ίδιο και οι επιλογές. Εγώ πάντως “μένω Ελλάδα” και ό,τι θέλει ας γίνει!

Γεωργία Χασάπη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα