Να θυμάστε πως το μυαλό σας μπορεί να σκεφτεί μόνο θετικές εικόνες, δεν μπορεί όμως να δει κάτι που δεν υπάρχει. Για να είναι αποτελεσματική μια βεβαίωση, πρέπει να τη γράφετε πάντοτε θετικά, ώστε να μπορέσει το μυαλό σας να την απεικονίσει.
Το μυαλό σας δεν μπορεί να δει καμία εικόνα που να συνδέεται με λέξεις και φράσεις όπως “δεν”, “δεν θέλω” ή “δεν μπορώ”.
Αν κάποιος πει σε ένα παιδί “Μην πέσεις από το ποδήλατό σου” το μυαλό του καταλαβαίνει “να πέσεις από το ποδήλατό σου” και αυτό μπορεί να του προκαλέσει ακόμη και ατύχημα.
Αντιθέτως, η φράση “Εξελίσσεσαι σε πολύ καλό ποδηλάτη” το βοηθάει να διατηρήσει την ισορροπία του.
Στον κόσμο μας, που έχει αυξηθεί τραγικά η παχυσαρκία, όλοι έχουν την εμμονή να χάσουν βάρος.
Αν κάποιος θέσει τον στόχο να χάσει βάρος, μπορεί να το διατυπώσει ως εξής “Θα χάσω 10 κιλά” ή “Δεν θα είμαι πια παχύς”….
Θα διαπιστώσει, όμως, ότι αυτό δεν θα του φέρει κανένα αποτέλεσμα, γιατί το μυαλό του δεν μπορεί να απεικονίσει μια αρνητική εικόνα.
Το ενεργοποιητικό σύστημα (RAS) δεν μπορεί να δει κάτι, που δεν υπάρχει. Στο μυαλό όσων θέλουν να χάσουν κιλά κυριαρχεί ήδη η εικόνα τους με τα πολλά κιλά.
Έτσι τους δημιουργείται η αίσθηση της πείνας και οδηγούνται σε κακή διατροφή, ώστε να διατηρήσουν τα παραπανίσια κιλά, που ταιριάζουν με την ήδη υπάρχουσα εικόνα τους.
Με άλλα λόγια, το μυαλό τους ή η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους λειτουργεί βάσει της εικόνας τους με τα παραπανίσια κιλά.
Να πώς θα θέσετε τον στόχο με θετικό τρόπο: Αν για παράδειγμα, ζυγίζετε 100 κιλά και θέλετε να χάσετε 10 κιλά, θα πρέπει να πείτε: “Την 1η Ιουλίου, θα ζυγίζω 90 κιλά”.
Το ενεργοποιητικό σας σύστημα (RAS) δημιουργεί αυτήν την εικόνα και ο εγκέφαλός σας μπορεί να σας φανταστεί να είστε 90 κιλά, ενώ, αντιθέτως, δεν θα μπορούσε να φανταστεί να χάνετε 10 κιλά.
Τι πρέπει να κάνετε
1. Η θετική βεβαίωσή σας πρέπει να αρχίζει με το “Θα είμαι” ή “Θα γίνω”.
Για παράδειγμα “Θα γίνω ένας άνθρωπος που θα ζυγίζει 90 κιλά” ή “Θα είμαι 90 κιλά μέχρι την 1η Ιουλίου”.
2. Να είστε συγκεκριμένοι. Οι ασαφείς θετικές βεβαιώσεις δεν φέρνουν αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η φράση “Θα αδυνατίσω” δεν έχει την ίδια ισχύ με τη φράση “Θα γίνω ένας άνθρωπος που θα ζυγίζει 90 κιλά”.
Πολλοί καπνιστές λένε “Θα κόψω το κάπνισμα”, αλλά σπανίως το καταφέρνουν. Το ενεργοποιητικό σύστημα (RAS) δεν μπορεί να δημιουργήσει εικόνα με βάση το τι αφαιρούμε ή το τι δεν κάνουμε.
Αν, όμως, ο καπνιστής διατυπώσει τον θετικό στόχο “Θα γίνω / είμαι μη-καπνιστής”, το ενεργοποιητικό σύστημα (RAS) μπορεί να διαμορφώσει εικόνα για το πώς είναι, πώς μυρίζει, πώς ντύνεται και συμπεριφέρεται ένας μη καπνιστής.
Αμέσως μετά, αρχίζει να ενεργοποιεί το σώμα του, για να ταυτιστεί με αυτήν την εικόνα. Ο καπνιστής σύντομα θα αρχίσει να χάνει την όρεξη να καπνίσει, γιατί η εικόνα στο μυαλό του είναι η εικόνα ενός ατόμου, που δεν έχει την επιθυμία για νικοτίνη. Είναι τόσο απλό.
Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά είναι απλό. Το ενεργοποιητικό σας σύστημα (RAS) πάντα θα σας φέρνει αποτελέσματα, αν το ρυθμίσετε σωστά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις θετικές βεβαιώσεις για την επίτευξη κάθε στόχου και κάθε δουλειάς.
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι, που έχουν θετική στάση και χρησιμοποιούν θετικές βεβαιώσεις, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σε σχέση με όσους είναι απαισιόδοξοι.
Απόσπασμα από το βιβλίο “Η απάντηση” των Allan & Barbara Peace από τις εκδόσεις Ιβίσκος