Το ντους μπορεί να προκαλέσει διανοητικές εκλάμψεις

Το ντους μπορεί να προκαλέσει διανοητικές εκλάμψεις

Σε όλους μας έχει συμβεί να μην μπορούμε να βρούμε με τίποτα τη λύση σε ένα δύσκολο πρόβλημα, παρά την προσπάθεια.

Κι ύστερα, όταν μπαίνουμε στο ντους, η απάντηση έρχεται μόνη της χωρίς να σκεφτούμε καθόλου. Οι ξαφνικές ιδέες στο ντους μπορεί να είναι κλισέ, αλλά συμβαίνουν. Ο ρυθμός αναλαμπής, όταν σας έρχεται μια ιδέα ξαφνικά, είναι αποδεδειγμένο επιστημονικό φαινόμενο.

Το 1926 ο Βρετανός ψυχολόγος Γκραμ Γουάλας χώρισε τη δημιουργική εργασία σε τέσσερα διακριτά στάδια:

Προετοιμασία. Το θεμέλιο της δημιουργικότητας, όταν διερευνάτε ή καταλήγετε σε ένα γενικό περίγραμμα κάποιων εννοιών ή ιδεών.

Εκκόλαψη. Η μυστηριώδης και παράξενη περίοδος όταν δεν σκέφτεστε συνειδητά την ιδέα και αφήνετε το υποσυνείδητό σας να την επεξεργαστεί.

Αναλαμπή. Η ξαφνική έκλαμψη δημιουργικότητας, όταν σας έρχεται μια καταπληκτική ιδέα.

Επιβεβαίωση. Η περίοδος εκλέπτυνσης, όταν επιβεβαιώνετε ότι η εκπληκτική σας ιδέα βγάζει όντως νόημα.

Η περίοδος εκκόλαψης μπορεί να είναι σύντομη ή μακρά – μία νύχτα ενώ κοιμάστε, μία μέρα, μία εβδομάδα, ένας χρόνος. Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, ακόμα και διαλλείματα των πέντε λεπτών – ο χρόνος περνάει από όταν μπαίνετε στο ντους μέχρι να αναφωνήσετε “Εύρηκα!” – μπορεί να επιφέρει την επιθυμητή αναλαμπή.

Γιατί αυτές οι εκλάμψεις συμβαίνουν τόσο συχνά όταν κάνουμε ντους;

Είστε μόνοι σας (το πιθανότερο), κάνετε κάτι σωματικό και δεν είστε νοητικά εστιασμένοι. Δεν μιλάτε σε κανέναν, δεν είστε συγκεντρωμένοι στην τηλεόραση, στον υπολογιστή ή σε κάποιο βιβλίο, δεν δίνετε την αμέριστη προσοχή σας στην οικογένειά σας, ούτε σκέφτεστε τη δουλειά σας, το δείπνο, τους σωλήνες της αποχέτευσης που χρειάζονται καθάρισμα και τον σκύλο που χρειάζεται τάϊσμα.

Αν είχατε μια αδιάβροχη τηλεόραση στο ντους, αυτές οι αναλαμπές θα σταματούσαν.

Από τη στιγμή που εκκόλαψη σημαίνει να μη σκέφτεστε κάτι συνειδητά, ίσως να μην έχει νόημα να προσπαθήσετε να προκαλέσετε μια έκλαμψη προγραμματίζοντας πότε θα κάνετε ντους. Ωστόσο, αν κάνετε ντους τις ώρες χαμηλής εγρήγορσης, όταν αρχίζει να περιπλανιέται ο νους σας, είναι πιθανότερο να αυξήσετε τον ρυθμό αναλαμπής.

Μια τελευταία σημείωση: Προσωπικά χρησιμοποιώ το ντους για τον καθημερινό μου ρυθμό διαλογισμού προτού ξεκινήσω τη μέρα μου.

Εστιάζω στην αναπνοή μου και καθαρίζω τον νου μου, ενώ το νερό τρέχει στο κεφάλι μου. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό όταν θέλω να εστιάσω στο παρόν. Είναι το δικό μου προσωπικό βιοχρονικό κόλπο. Μπορείτε να το δοκιμάσετε για εξήντα δευτερόλεπτα όταν κάνετε ντους.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Mickael Breus ‘Η δύναμη του Πότε” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα