Ένα συνηθισμένο μοντέλο συμπεριφοράς παρατηρούμε σε μερικούς ανθρώπους που σαμποτάρουν τον ίδιο τον εαυτό τους στην επίτευξη των στόχων τους.
Για παράδειγμα, είχα έναν φίλο που ξεκίνησε κάποτε να υλοποιεί την ιδέα του για την ίδρυση μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Βρήκε μάλιστα και μια συνεργάτιδα με πολλές διασυνδέσεις, για να τον βοηθήσει στο έργο του.
Δούλεψαν σκληρά και κατανάλωσαν πολλή σκέψη και ενέργεια μέχρι να πάρει σάρκα και οστά η ιδέα. Όμως κάποια στιγμή η συνεργάτιδα άρχισε να παίρνει αποφάσεις δίχως τη συναίνεση του φίλου μου. Όπως ήταν φυσικό, ένιωσε θιγμένος και βίωνε ένα μαρτύριο προσπαθώντας να διατηρήσει τη συνεργασία τους.
Τελικά, όταν ήρθε να μου ζητήσει βοήθεια, τον ρώτησα: “Ποια πεποίθηση σε οδήγησε σε αυτή την κατάσταση;”
Συλλογίστηκε και είπε: “Νομίζω ότι θα είναι εγωιστικό εκ μέρους μου αν αναλάβω τον πλήρη έλεγχο και γι’ αυτό παραδίδω την εξουσία μου και αφήνω τον εαυτό μου στο παρασκήνιο”.
Όφειλε να υποστηρίξει τη θέση του. Διαφορετικά θα πλήρωνε τις συνέπειες. Λίγα χρόνια αργότερα ο ίδιος φίλος αποφάσισε να ιδρύσει ένα ινστιτούτο.
Σύντομα όμως κατάλαβε ότι πάει να κάνει το ίδιο λάθος και να παραχωρήσει το ρόλο του. Είχε αρχίσει να μιλάει με το “εμείς” και όχι με το “εγώ”, αλλά τότε άκουσε τη φωνή του να του υπενθυμίζει: “Το αφεντικό είσαι εσύ. Μην παραδίδεις την εξουσία σου. Μην επαναλαμβάνεις το ίδιο μοντέλο συμπεριφοράς. Μπες στην πρώτη γραμμή, τέρμα η δεύτερη. Ο κόσμος έχει ανάγκη τη σοφία σου και τις ηγετικές ικανότητές σου”.
Όποιες κι αν είναι οι δικές σου πεποιθήσεις, πρέπει να καταλάβεις ότι μόνο εσύ αξίζεις να έχεις ηγετικό ρόλο στη ζωή σου. Έτσι θα μπορέσεις να το ξεπεράσεις.
Όταν αντιμετωπίζεις το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά, πρέπει να αναλάβεις την απόλυτη ευθύνη επειδή δημιούργησες αυτή την καθημερινότητα.
Για να μπορέσεις να γλιτώσεις από τις πεποιθήσεις που σε περιορίζουν, χρειάζεται να κατανοήσεις ότι τραβάς όπως ο μαγνήτης αυτές τις καταστάσεις και τις συμπεριφορές.
Κράτησε στο μυαλό σου σαν “δίδαγμα” αυτόν τον μηχανισμό, ώστε την επόμενη φορά να είσαι προετοιμασμένος και να μην αφήσεις τον εαυτό σου να προσελκύσει αρνητικές συμπεριφορές.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Agapi Stassinopoulos “Καλημέρα Χαρά!” από τις εκδόσεις Διόπτρα