Το 1972, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, ο μετεωρολόγος Έντουαρντ Λόρεντζ εισήγαγε έναν νέο όρο στην καθομιλουμένη: το φαινόμενο της πεταλούδας.
Χρησιμοποίησε αυτό τον όρο αναφερόμενος στην παρατήρησή του ότι ένα γεγονός που φαινομενικά είναι τόσο ασήμαντο όσο το πετάρισμα των φτερών μιας πεταλούδας στη Βραζιλία, μπορεί να απελευθερώσει έναν ανεμοστρόβιλο στο Τέξας.
Με άλλα λόγια, μικρά, σχεδόν ανεπαίσθητα πράγματα μπορεί να έχουν μεγάλες και πολύ σοβαρές συνέπειες.
Το ωραίο με αυτό το πείραμα είναι ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να προσελκύσετε αγάπη στη ζωή σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε τον κόσμο καλύτερο.
Όταν κάνετε θετικές εξυψωτικές σκέψεις για κάποιον, αυτό συντελεί ευνοϊκά στην ενέργειά του. Αντίστροφα, όταν κρίνετε τους άλλους, ακόμη κι αν κρατάτε τις κριτικές για τον εαυτό σας, επηρεάζετε πάλι την ενέργειά τους και επιδεινώνετε την ποιότητα των δικών σας αλληλεπιδράσεων με το περιβάλλον.
Μπορείτε κυριολεκτικά να εξυψώσετε τον κόσμο σας στέλνοντας αγάπη, ευλογίες, ειρήνη και άλλα συναισθήματα υψηλής συχνότητας στους ανθρώπους της ζωής σας.
Όπως αναφέρεται στα Μαθήματα Θαυμάτων, “Ευλογείστε από κάθε ευεργετική σκέψη οποιουδήποτε από τους αδελφούς σας, όπου και αν είναι”.
Μια ιστορία μιλά για ένα διαδηλωτή που στεκόταν έξω από την Αμερικανική Στρατιωτική Σχολή σε σιωπηλή διαμαρτυρία για τις πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών και τη σκαιά συμπεριφορά τους. Κάποιος τον ρώτησε: “Νομίζεις ότι κρατώντας αυτό το κεράκι θα επηρεάσεις την κυβέρνηση; Αυτοί συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο πράγμα εδώ και δεκαετίες”.
“Δεν προσπαθώ να αλλάξω αυτούς. Απλώς δε θέλω η χώρα μου να αλλάξει εμένα”.
Οι σκέψεις σας για τους άλλους ανθρώπους αλλάζουν εσάς.
Μα είναι στ’ αλήθεια δυνατόν, σε αυτό τον κόσμο των αντιπαραθέσεων του τύπου “ή εμείς ή αυτοί”, να είμαστε όλοι ένα, όπως λέει αυτή η ενεργειακή αρχή;
Με μία λέξη, ναι. Είμαστε όλοι ένα.
Και κάθε φορά που κρίνουμε ή κάνουμε μια αρνητική σκέψη για οποιονδήποτε, σταυρώνουμε τον εαυτό μας. Προκαλούμε πόνο στον ίδιο μας τον εαυτό.
Οι διαφορές μας, όσο τεράστιες και αν τις παρουσιάζουμε, είναι επιφανειακές και χωρίς νόημα. Και είναι πλέον ώρα να τις παραμερίσουμε.
Όταν συναντάτε οποιονδήποτε, να θυμάστε ότι η συνάντηση είναι ιερή. Όπως βλέπετε αυτόν, έτσι θα βλέπετε και τον εαυτό σας. Όπως τον μεταχειρίζεστε, έτσι θα μεταχειρίζεστε και τον εαυτό σας. Όπως σκέφτεστε αυτόν, έτσι θα σκέφτεστε και τον εαυτό σας.
Μπορείτε να αλλάξετε τη σχέση σας με οποιονδήποτε, απλώς στέλνοντάς του θετικές σκέψεις.
“Το μόνο που θέλουμε, είτε είμαστε μέλισσες,
πεύκα, τσακάλια, άνθρωποι είτε αστέρια,
είναι να αγαπάμε και να μας αγαπούν,
να μας δέχονται, να μας νοιάζονται και
να μας σέβονται μόνο και μόνο επειδή είμαστε αυτό που είμαστε. Είναι τόσο δύσκολο αυτό;”
Ντέρικ Τζένσεν (Αμερικανός συγγραφέας και περιβαλλοντικός ακτιβιστής)
Απόσπασμα από το βιβλίο της Pam Grout “Ε2” από τις εκδόσεις Διόπτρα