Για να επιτύχετε, συμπιέστε το χρόνο σας!

Για να επιτύχετε, συμπιέστε το χρόνο σας!

Γιατί να περιμένετε να μεγαλώσετε για να αποκτήσετε εμπειρία; Προσωπικά, θέλω την εμπειρία ενός ώριμου ανθρώπου ενώ είμαι ακόμα νέος. Και νομίζω ότι βρήκα τρόπο να την αποκτήσω: συμπιέζοντας το χρόνο.
Οι περισσότεροι δεν ρισκάρουν αρκετά, δεν κάνουν πολλές σημαντικές συζητήσεις, δεν διαβάζουν πολλά καινούρια βιβλία ή δεν ταξιδεύουν πολύ.
Με αυτές και άλλες δραστηριότητες που αυξάνουν την εμπειρία μου με ταχύτερο ρυθμό, πιστεύω ότι μπορώ να αποκτήσω γνώσεις και μάθηση μιας δεκαετίας στο ένα τέταρτο του χρόνου. Κι αυτό συμπιέζοντας απλώς το χρόνο και κάνοντας περισσότερα σημαντικά πράγματα πιο γρήγορα και πιο σύντομα. Διατηρώντας τη συγκέντρωση και την αφοσίωσή μου. Ζώντας, δηλαδή, περισσότερα πράγματα κάθε μέρα.

Όλοι έχουμε τον ίδιο χρόνο στη διάθεσή μας. Είκοσι τέσσερις ώρες κάθε μέρα. Δυστυχώς, πολλοί σπαταλούν μεγάλο μέρος του κάνοντας ασήμαντα πράγματα. Ζουν τη ζωή τους παθητικά. Λένε “ναι” σε πράγματα που θα έπρεπε να λένε “όχι”.
Επιπλέουν σαν ένα κομμάτι ξύλο στο ποτάμι και απλώς κινούνται προς την κατεύθυνση του ρεύματος. Κι όλα αυτά επειδή δεν αφιερώνουν χρόνο για να σκεφτούν. Να σκεφτούν τις προτεραιότητές τους και να δεσμευτούν ότι θα τις τηρήσουν. Να καταγράψουν τα όνειρα και τους στόχους τους. Και να αποφασίσουν πώς θέλουν να αξιοποιήσουν τη ζωή τους. Πολλοί χάνουν τα καλύτερά τους χρόνια έτσι. Σοβαρά.
Αυτό μου θυμίζει το απόφθεγμα του Τόμας Έντισον. Όταν τον ρώτησαν ποιο ήταν το μυστικό της εκπληκτικής του παραγωγικότητας, σκέφτηκε για λίγο και έπειτα απάντησε: “Η δυνατότητα να αξιοποιείς τις σωματικές και πνευματικές σου ικανότητες σε ένα πρόβλημα ακατάπαυστα και ακούραστα”.

Κάνετε κάτι όλη μέρα, έτσι δεν είναι; Αν σηκώνεστε στις 7 το πρωί και πηγαίνετε για ύπνο στις 11 το βράδυ, έχετε στη διάθεσή σας 16 ολόκληρες ώρες, και σίγουρα οι περισσότεροι άνθρωποι είναι διαρκώς απασχολημένοι όλο αυτό το διάστημα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αφιερώνουν το χρόνο τους σε πάρα πολλά πράγματα, ενώ εγώ τον αφιερώνω μόνο σε ένα. Αν έπαιρναν όλο το χρόνο τους και τον αφιέρωναν σε ένα πράγμα, τότε θα πετύχαιναν”.

Ξεκαθαρίζοντας τι επιθυμείτε από τη ζωή, αποκτάτε μεγαλύτερη επίγνωση του τι είναι σημαντικό. Έχοντας μεγαλύτερη επίγνωση, κάνετε καλύτερες επιλογές. Και κάνοντας καλύτερες επιλογές, θα δείτε καλύτερα αποτελέσματα. Η σαφήνεια γεννάει την επιτυχία.

Γι’ αυτό μην περιμένετε να φτάσετε στο τέλος της ζωής σας για να αποκτήσετε εμπειρία. Συμπιέστε το χρόνο σας. Ξεκαθαρίστε τι θέλετε να ζήσετε για να είστε ικανοποιημένοι με τη ζωή σας και ξεκινήστε από τώρα.

Γνωρίστε ενδιαφέροντα άτομα. Επισκεφτείτε όμορφα μέρη. Διαβάστε φιλοσοφημένα βιβλία. Αδράξτε τις ευκαιρίες. Ποιος νοιάζεται αν θα κερδίσετε ή θα χάσετε, αρκεί να προσθέσετε άλλη μία εμπειρία στη λίστα σας.

Ακόμη και οι πιο λυπητερές στιγμές κάνουν τη ζωή σας πλουσιότερη. Ο Μπέντζαμιν Ζάντερ, διευθυντής της Φιλαρμονικής της Βοστόνης, παραθέτει μία από τις ρήσεις του δασκάλου του, του σπουδαίου τσελίστα Γκάσπερ Κασάντο, στο υπέροχο βιβλίο του The Art of Possibility: “Σας λυπάμαι πολύ· οι ζωές σας ήταν τόσο εύκολες. Δεν μπορείς να παίξεις σπουδαία μουσική αν δεν έχει ραγίσει η καρδιά σου”.

Όσο περισσότερες οι εμπειρίες τόσο καλύτερη η ζωή. Τόσο περισσότερες οι επιτυχίες.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma “Για μια υπέροχη ζωή” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα