Αφού κάποιοι δημιουργούν τη ζωή που θέλουν και κάποιοι άλλοι μια ζωή, λιγότερο ή περισσότερο, γεμάτη από προβλήματα, κόπο, μοναξιά, πόνο και σε τελική χωρίς να πραγματοποιούν τα θέλω τους, τι φταίει; Είναι θέμα ικανοτήτων, ευφυΐας, τύχης, μόρφωσης ή κάτι άλλο; Όμως γνωρίζω ικανούς που απέτυχαν στη ζωή τους, όπως γνωρίζω και ευφυείς και τυχερούς και μορφωμένους και, και, που τελικά δυστύχησαν.
Ήθελα να μάθω, τι κάνει την διαφορά. Επίσης, χρειαζόταν να ξέρω, αν αυτό που κάνει την διαφορά μπορεί να αλλάξει. Μήπως γεννιόμαστε με το να έχουμε ή να μην έχουμε αυτό το “κάτι” που κάνει τη διαφορά; Αν είναι γενετική η διαφορά και δεν αλλάζει, τότε, δεν υπήρχε νόημα να συνεχίσω την αναζήτηση, αν όμως αλλάζει, τότε, τι χρειάζεται να ξέρω, να αλλάξω, να κάνω;
Με όλους αυτούς τους προβληματισμούς για οδηγό μου ξεκίνησα την αναζήτηση, μην αποκλείοντας καμιά πηγή πληροφόρησης. Έψαξα στις επιστημονικές έρευνες και προσεγγίσεις διεθνώς αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών κέντρων ερευνών, στα βιβλία και τις απόψεις μεγάλων δασκάλων του 20ου αιώνα, σε κείμενα της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας, ακόμα και σε κείμενα της ανατολικής φιλοσοφίας.
Όλη αυτή η γνώση, παντρεμένη με την εμπειρία που μου χάρισαν οι μαθητές μου με τα προσωπικά τους βιώματα, δημιούργησαν τη μέθοδο που θα αναλύσω και η οποία ακολουθεί το πιστεύω μου για τα τρία Α.
1ο: Για να φτάσουμε στην πολυπόθητη αλλαγή της ζωής μας, για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις εκπληκτικές δυνατότητές μας (που όλοι έχουμε), χρειάζεται αρχικά το πρώτο Α που είναι η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ. Δεν είναι δυνατό να αλλάξω κάτι, χωρίς να ξέρω τι είναι αυτό που θέλω να αλλάξω. Χρειάζεται να αποκτήσω τη γνώση που θα με βοηθήσει να δω την αλήθεια μου. Ποιος είμαι τελικά. Ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητές μου, τα ταλέντα μου, τι θέλω πραγματικά κλπ.
2ο: Δυστυχώς, αρκετοί από εμάς, όταν πετύχουμε σε αρκετό βαθμό την αναγνώριση, κάνουμε το λάθος να αρχίσουμε το αυτομαστίγωμα για τα λάθη που κάναμε στη μέχρι σήμερα ζωή μας. Αυτό είναι τεράστιο λάθος γιατί, η αλήθεια είναι πως, κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε, με βάση τη γνώση που είχαμε. Αυτός είναι και ο λόγος που το δεύτερο, απαραίτητο Α είναι η ΑΠΟΔΟΧΗ.
3ο: Το τρίτο Α είναι η δουλειά που πρέπει να κάνω με τον εαυτό μου για την επιζητούμενη ΑΛΛΑΓΗ.
Το ευχάριστο είναι πως, ενώ το πρώτο Α είναι το 70% του δρόμου (και το πιο δύσκολο), το δεύτερο Α είναι το 20% και το τρίτο, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, είναι το πιο εύκολο και είναι το 10% του δρόμου. Προσοχή όμως, είναι το πιο εύκολο, μόνο αν έχεις βαδίσει το προηγούμενο 90%!!!
Μετά από όλα αυτά, θα ξεκινήσω κι εγώ με το πρώτο Α. Δηλαδή, θα αναλύσω τους παράγοντες που καθορίζουν το γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε, ποιοι είναι δηλαδή οι λόγοι για τους οποίους έχουμε και ζούμε τη ζωή που ζούμε και στη συνέχεια, θα εξηγήσω το τι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε αυτά που δεν θέλουμε να έχουμε, αποκτώντας όσα χρειαζόμαστε έτσι ώστε, να γίνουμε αυτό που ονειρευόμαστε.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Αντώνη Καλογήρου “Έξι βήματα πίσω, μια ζωή μπροστά” από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας