Η μεταμορφωτική δύναμη της συγχώρεσης

Η μεταμορφωτική δύναμη της συγχώρεσης

Η συγχώρεση κάνει θαύματα και μπορεί κυριολεκτικά να μεταμορφώσει τη ζωή σου. Έχε υπόψη σου ότι η συγχώρεση δεν είναι για όλους. Είναι μόνο για εκείνους που θέλουν να βιώνουν απόλυτη γαλήνη, δημιουργικότητα, αγάπη, ευδαιμονία, θεραπεία, ελευθερία και τέτοιου είδους πράγματα.

Μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες μου σε σχέση με τη συγχώρεση μου συνέβη στη Φινλανδία, ενώ βρισκόμουν σε μια περιοδεία για κάποια σεμινάρια που μου είχαν οργανώσει η φίλη μου Μαρίκα Μπέρτον και το περιοδικό Voi Hyvin.
Ήταν βραδάκι. Βρισκόμουν μόνος στο δωμάτιό μου. Η Μαρίκα είχε μόλις τηλεφωνήσει για να μου πει ότι δεν θα ερχόταν για δείπνο. Έτσι, η βραδιά μου ήταν ελεύθερη.
Αποφάσισα να κάνω 15 λεπτά διαλογισμό, πριν παραγγείλω κάτι να φάω.

Βολεύτηκα σε μια αναπαυτική καρέκλα, έκλεισα τα μάτια μου, έμεινα ακίνητος, πήρα μια βαθιά αναπνοή και έκανα τη σκέψη: “Πώς θα ήταν αν βίωνα απόλυτη γαλήνη;”

Αμέσως ακολούθησαν άλλες δυο σκέψεις: ” Η συγχώρεση γιατρεύει κάθε μνησικακία” και “Η συγχώρεση σου δίνει φτερά”.
Ένιωσα όμορφα, η ζωή ήταν υπέροχη, δεν είχα μεγάλα προβλήματα, κι έτσι συλλογίστηκα: ” Λοιπόν, έχω 15 λεπτά. Γιατί να μην αφήσω να φύγει από μέσα μου κάθε μνησικακία και να δω τι θα συμβεί;”

Τέσσερις ώρες αργότερα, δεν είχα τελειώσει ακόμη!
Μία-μία, κάθε παλιά μνησικακία, κρίση, γκρίνια, ψείρισμα, παράπονο και μπούρδα εμφανιζόταν αυθόρμητα μπροστά μου. Επί τέσσερις ώρες, παρακολουθούσα ένα ειδικό ντοκιμαντέρ όλων των χειρότερων στιγμών μου. Όλοι ήταν μέσα.

Όταν πια τελείωσα, βρισκόμουν στην κορυφή του βουνού της ευδαιμονίας. Τόση ενέργεια κυλούσε μέσα στο σώμα μου, που θα μπορούσα να τραγουδήσω μια ολόκληρη όπερα μόνος μου!
Ο νους μου ήταν απόλυτα απαλλαγμένος από κρίσεις, φόβους, αμφιβολίες και πόνο. Η καρδιά μου είχε μεγαλώσει τόσο, που δε χωρούσε πια στο στέρνο μου.
Ένιωθα τόση γαλήνη, που ήταν σαν να μην έχω σώμα. Ένιωθα τόσο ευτυχισμένος, που θα μπορούσα να πετάξω στα ουράνια.

Η συγχώρεση είναι ένας τρόπος να βλέπεις τα πάντα. Προσφέρει μια ασυνήθιστη αντίληψη του εαυτού σου και του κόσμου γύρω σου.
Πάει πέρα από τα φαινόμενα, σε μια μεγαλύτερη αλήθεια. Η συγχώρεση σου δείχνει ότι τίποτα δεν μπορεί να σε πληγώσει, εκτός από τις ίδιες σου τις σκέψεις, κι εκείνη μπορεί να αλλάξει όλες τις σκέψεις.
Σου αποκαλύπτει την αρχική σου ολότητα – μια ολότητα που δεν μπορεί να πάθει ζημιά ή να λαβωθεί από τίποτα στον κόσμο.

Η συγχώρεση σε πάει πέρα από το εγώ σου. Σε ασφαλίζει κατά της πικρίας, της μνησικακίας, του πρόωρου γήρατος, του κυνισμού, της καρδιοπάθειας, του αγιάτρευτου παρελθόντος και του δυστυχισμένου μέλλοντος.
Πετάει από πάνω σου τις επιπλέον αποσκευές. Σου δίνει φτερά. Σου προσφέρει επίσης προστασία από ένα νου που δεν συγχωρεί, που χρησιμοποιεί το θυμό για ενέργεια, το φόβο για πλοηγό και τον πόνο για κριτή των πάντων.

Η συγχώρεση είναι ο διακόπτης. Μπορεί να στρέψει τη λειτουργία σου από την κατάσταση του εγώ στην κατάσταση του έμφυτου εαυτού.
Μπορεί να γυρίσει το φόβο σε αγάπη, τον πόνο σε γαλήνη, το παρελθόν σε παρόν, την απελπισία σε ελευθερία. Πάτα το κουμπί για “συγχώρεση” και κάνε στροφή στην ευτυχία!
Η συγχώρεση είναι σαν κουμπί επανεκκίνησης, που μεταμορφώνει την αντίληψή σου και σου δίνει ξανά την ελευθερία σου, την ψυχική σου υγεία και τη δύναμή σου. Με τη συγχώρεση, κερδίζεις πάντα.

Όποτε μιλώ για τη συγχώρεση και με ρωτάνε: “Πώς το κάνεις;” απαντάω: “Δεν το κάνεις”.
Η συγχώρεση δεν είναι τεχνική. Δεν είναι κάτι που εσύ το κάνεις να συμβεί. Δεν απαιτεί εμπειρογνωμοσύνη, μόνο προθυμία. Δεν απαιτεί προσπάθεια, μόνο πρόθεση. Είναι ένα ευφυές αρχέτυπο. Ξέρει τι πρέπει να κάνει. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ είναι να της ανοίξεις το δρόμο. Με άλλα λόγια, η συγχώρεση συγχωρεί για λογαριασμό σου.

Η συγχώρεση είναι νίκη. Είναι σοφία σε δράση. Σε βοηθάει να πετάξεις. Σου δίνει δώρα που καμιά μνησικακία δεν μπορεί να σου δώσει.

Πάνω απ’ όλα, να θυμάσαι: “Όποτε συγχωρώ κάποιον, ελευθερώνομαι”.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Robert Holden ” Στροφή στην ευτυχία” από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα