Ναι ή όχι σε μια “ελεύθερη σχέση;”

Ο άντρας φοβάται τη δέσμευση, γι’ αυτό φοβάται να ερωτευτεί, φοβάται να αφήσει ελεύθερα τα συναισθήματά του, γιατί αν αφεθεί σε αυτά θα χάσει την ελευθερία του.
Οπότε προτείνει αυτό που τον βολεύει περισσότερο. Μια “ελεύθερη σχέση”. Θέλεις;
Και η γυναίκα μπαίνει στο δίλημμα: Ναι σε αυτόν που της αρέσει, αλλά όχι στα συναισθήματα που είναι κομμάτι των επιθυμιών και των επιλογών της. Δηλαδή θα επενδύσει στον άντρα που της αρέσει, αλλά όχι στα συναισθήματά της.

Ελεύθερη σχέση, λοιπόν, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς υποχρεώσεις, ελευθερία στις ερωτικές επιλογές και καμία δέσμευση.
Μια σχέση σύγχρονη, μοντέρνα, που αντιπροσωπεύει το σήμερα. Ελεύθερα όλα. Αυτό δεν θέλουμε; Ή όχι; Καλό δεν ακούγεται; Είναι όμως; Σε ένα ποσοστό ανθρώπων ακούγεται “λογικό”.

Τι γίνεται όταν ξεκινάει μια ελεύθερη σχέση; Τον πρώτο καιρό όλα φαίνονται όμορφα. Τους πρώτους δύο τρεις μήνες μοιάζει να είναι αυτό που επιθυμείς, αυτό που δεν έζησες και σου αρέσει, κάτι καινούριο που θέλεις να το διερευνήσεις και να το εντάξεις σε μια διαφορετική προσέγγιση μιας σχέσης. Ελευθερία παντού.

Και ξαφνικά η γυναίκα ξυπνάει ένα πρωί και αναρωτιέται πού πάει. Τη φοβίζει το ότι αφέθηκε σε μια ελευθερία που δεν την οδηγεί πουθενά.
Τι πραγματικά αναζητά στη ζωή της;
Τι είναι αυτό που την εκφράζει περισσότερο ως γυναίκα και ως προσωπικότητα;
Τις απαντήσεις τις δίνει η ίδια η ζωή με αυτό που βιώνει εκείνη τη στιγμή.
Τι είναι όλο αυτό; Ένα κενό. Γιατί άραγε; Γιατί η ζωή έχει ένταση, έχει πάθος, ηδονή, επιλογές, ελευθερία. Δεν έχει όμως αυτό που δίνει ασφάλεια και σιγουριά στον κάθε σύντροφο, στην κάθε σχέση με ενδιαφέρον, στη σχέση που σε κάνει να νιώθεις ηρεμία και προοπτική για το καλύτερο.

Δεν έχει την ψυχική διάθεση ότι υπάρχει ένας σύντροφος που ενδιαφέρεται, που ασχολείται μαζί σου, σε σκέφτεται, σε θέλει, σου λέει “σ’ αγαπώ” και αισθάνεσαι να σε αγγίζει η ευτυχία, να φτάνεις πολύ ψηλά και τα συναισθήματά σου να κορυφώνονται.

Με δυο λόγια, να προσεγγίζεις τον έρωτα. Πώς θα ερωτευθείς σε μια ελεύθερη σχέση; Γιατί αν ερωτευθείς σε μια ελεύθερη σχέση θα το πληρώσεις ακριβά, καθώς ο άλλος σου ξεκαθάρισε ότι είναι “ελεύθερη”, δηλαδή χωρίς συναισθήματα, χωρίς δεσμεύσεις, και ότι δεν θα ανταποκριθεί στον έρωτά σου.
Στα συναισθήματα δεν υπάρχει μοντέρνο, σύγχρονο. Τα συναισθήματα είναι διαχρονικά.
Αγάπη, έρωτας, μίσος υπάρχουν από τότε σχεδόν που υπάρχει ο άνθρωπος.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Δανιά “Όσο πιο λίγο μ’ αγαπάς τόσο πιο πολύ σε θέλω” από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα