Τα 7 «συστατικά» της επιτυχίας από τον Steve Jobs

Τα 7 «συστατικά» της επιτυχίας από τον Steve Jobs

Όταν αναζητάμε τρόπους εκπλήρωσης των επαγγελματικών μας ονείρων, ανατρέχουμε και ψάχνουμε διάφορους οδηγούς και βήματα που θα μας βοηθήσουν με εύκολο τρόπο να επιτύχουμε. Τι καλύτερο όμως από το να στραφούμε στα λόγια ενός από τους πιο καινοτόμους επιχειρηματίες της εποχής μας – στον Steve Jobs.

Η επίδρασή του στη ζωή μας είναι φανερή στην τεχνολογία, ακόμα και στην τέχνη (μουσική και κινηματογράφος). Μέσα από τις ομιλίες, τις συνεντεύξεις και τις πρακτικές του, μπορούμε να καταλήξουμε σε 7 αρχές, 7 συστατικά που έπαιξαν βασικό ρόλο στη σημαντική επανάσταση που έφερε ο Steve Jobs, αλλά και στην ιδιαίτερη προσωπική του επιτυχία:

1η αρχή: Κάνε αυτό που αγαπάς
Ο Steve Jobs είπε κάποτε σε μια ομάδα εργαζομένων ότι «οι άνθρωποι με πάθος μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο». Ο Jobs ακολουθούσε την καρδιά του σε όλη του τη ζωή και αυτό το πάθος, έλεγε, έκανε όλη τη διαφορά. Είναι πολύ δύσκολο να βρίσκουμε νέες, δημιουργικές και καινοτόμες ιδέες, εκτός κι αν είμαστε παθιασμένοι με το να πάμε μπροστά την κοινωνία.

2η αρχή: Δώστε ένα χέρι βοηθείας στο σύμπαν
Το πάθος δίνει ώθηση στην επιτυχία, αλλά το όραμα είναι αυτό που κατευθύνει τα βήματά μας στον τελικό προορισμό. Το 1976, όταν οι Jobs και Steve Wozniak ίδρυσαν την Apple, το όραμα του πρώτου ήταν να προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους να έχουν έναν υπολογιστή. Το 1979, ο Jobs γνώριζε ότι το δημιούργημά του, τα Macintosh, θα άλλαζε την τεχνολογία στο σύνολό της μέσω της επικοινωνίας ανάμεσα σε υπολογιστές. Οι επιστήμονες της Xerox δεν είχαν αντιληφθεί τη δυναμική του, επειδή το «όραμά» τους περιορίστηκε σε μερικά νέα αντίγραφα. Δύο άνθρωποι μπορεί να βλέπουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά να το αντιληφθούν διαφορετικά λόγω του οράματός τους.

3η αρχή: Δώστε ερεθίσματα στον εγκέφαλό σας
Ο Steve Jobs κάποτε είπε «Η δημιουργικότητα είναι η σύνδεση στοιχείων». Αυτό συνεπάγεται την αναζήτηση έμπνευσης από άλλες βιομηχανίες, εταιρίες, επιχειρήσεις. Σε διάφορες περιόδους, ο Jobs εμπνεόταν από καθημερινά ερεθίσματα, από τον διαλογισμό, τα ταξίδια του και από διάφορες επιχειρήσεις, όπως το Four Seasons. Δεν «έκλεβε» ιδέες, αλλά χρησιμοποιούσε τα ερεθίσματα για να εμπνευστεί μέσω της δική του δημιουργικότητας.

4η αρχή: Πουλήστε όνειρα, όχι προϊόντα
Για τον Steve Jobs, οι άνθρωποι που αγοράζουν προϊόντα της Apple δεν είναι απλά «πελάτες». Είναι άνθρωποι με ελπίδες, όνειρα και φιλοδοξίες. Δημιουργούσε προϊόντα για να βοηθήσει τον κόσμο να εκπληρώσει τα όνειρά του. Είπε κάποτε ότι «κάποιοι πιστεύουν πως χρειάζεται κανείς να είναι τρελός για να αγοράσει ένα Mac, αλλά σε αυτή την τρέλα, εμείς βλέπουμε μια ιδιοφυία». Εσείς πώς αντιλαμβάνεστε τους πελάτες σας; Βοηθήστε τους να ξεδιπλώσουν την εσωτερική τους ιδιοφυία και θα κερδίσετε την καρδιά και το μυαλό τους.

5η αρχή: Πείτε όχι σε 1.000 άλλα πράγματα
Ο Steve Jobs είχε πει κάποτε: «είμαι τόσο περήφανος για όσα κάναμε, όσο και για όσα δεν κάναμε». Ήταν αφοσιωμένος στην δημιουργία προϊόντων με απλό, λιτό σχεδιασμό. Και αυτή η αφοσίωση επεκτείνεται και πέρα από τα προϊόντα. Από τον σχεδιασμό του iPod στο iPad, μέχρι τη λειτουργικότητα μιας ιστοσελίδας και σε όλο το χτίσιμο του περιβάλλοντος της εταιρίας τους. Καινοτομία σημαίνει αφαίρεση όλων των μη απαραίτητων στοιχείων, ώστε μόνο τα απαραίτητα να είναι αυτά που θα ξεχωρίζουν.

6η αρχή: Δημιουργήστε νέες εμπειρίες
Η εταιρία του Jobs είχε δημιουργήσει τις πιο καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα, που άλλοι επιχειρηματίες μπορούν τώρα να εκμεταλλευτούν, ώστε εκείνοι με τη σειρά τους να δημιουργήσουν στις δικές τους εταιρίες. Ο σκοπός και το όραμά του ήταν να εμπλουτίσει τις εμπειρίες του κόσμου.

7η αρχή: Τελειοποιήστε το μήνυμα
Ο Steve Jobs ήταν ο σπουδαιότερος επαγγελματίας αφηγητής του κόσμου, μετατρέποντας τα προϊόντα του και την παρουσίασή τους στον κόσμο σε μια μορφή τέχνης. Μπορείτε να έχετε τις πιο πρωτοποριακές ιδέες στον κόσμο, αλλά αν δεν ενθουσιάσετε τους «πελάτες» σας, δεν θα έχει καμία σημασία.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα