Το Ανώτατο Δικαστήριο του Νου μας

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Νου μας

“Αυτό μπορεί να διδαχτεί άμεσα, σε ελάχιστες μόνο λέξεις: η αρετή είναι το μόνο καλό· δεν υπάρχει βέβαιο καλό χωρίς αρετή· και η αρετή κατοικεί στο πιο ευγενές κομμάτι μας, που είναι το λογικό. Και τι μπορεί να είναι αυτή η αρετή;
Αληθινή και σταθερή κρίση. Γιατί, από αυτήν προκύπτει κάθε πνευματική ώθηση, και μέσω αυτής αποσαφηνίζεται κάθε εντύπωση που κινητοποιεί τις παρορμήσεις μας”.

Σενέκας, Ηθικές επιστολές

Σκεφτείτε τους ανθρώπους τους οποίους γνωρίζετε και έχουν αδαμάντινο χαρακτήρα. Γιατί είναι σταθερές αξίες, τόσο αξιόπιστοι, άριστοι; Γιατί έχουν υποδειγματική φήμη;

Ίσως διακρίνετε τον κοινό παρανομαστή: συνέπεια. Είναι έντιμοι, και όχι μόνο όταν τους βολεύει. Δεν είναι εκεί για εσάς μόνο από υπολογισμό. Τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν αξιοθαύμαστους φαίνονται σε κάθε δραστηριότητα. (“Εγείρονται όποτε παρουσιάζεται οποιαδήποτε πνευματική ώθηση ή παρόρμηση”).

Γιατί εκτιμούμε ανθρώπους όπως ο Θεόδωρος Ρούσβελτ, για παράδειγμα;
Όχι γιατί υπήρξε ανδρείος, σθεναρός ή σκληρός κάποια φορά, αλλά επειδή αυτά τα χαρακτηριστικά εκδηλώνονται σε καθεμιά από τις ιστορίες που ξέρουμε γι’ αυτόν.

Όταν ήταν νέος και ασθενικός, έγινε πυγμάχος.
Όταν ήταν πιο μικρός και φιλάσθενος, γυμναζόταν κάθε μέρα στο σπίτι του, για ατέλειωτες ώρες.
Όταν καταρρακώθηκε εξαιτίας του χαμού της συζύγου και της μητέρας του την ίδια μέρα, πήγε στα Μπάντλαντς της Ντακότα να γίνει γελαδάρης, και ούτω καθεξής.

Γίνεστε το άθροισμα των πράξεών σας, και καθώς το κάνετε, ό,τι απορρέει από αυτό – οι παρορμήσεις σας – αντανακλούν τις δράσεις που αναλάβατε. Διαλέξτε με σοφία.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Ryan Holiday & Stephen Hanselman ” Άδραξε τον Χρόνο” από τις εκδόσεις Πεδίο

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα