Πώς να προσεγγίσετε θετικά τη δυστυχία!

Πώς να προσεγγίσετε θετικά τη δυστυχία!

Μπορείτε να δείτε τη δυστυχία θετικά; Αν ναι, έχετε κερδίσει το παιχνίδι. Πώς θα το πετύχετε αυτό;
Με το να δείτε το γεγονός ότι δεν είστε ευτυχισμένοι ως ένα θετικό σημάδι ότι ίσως έφτασε η στιγμή να προχωρήσετε κάπως διαφορετικά στη ζωή σας.
Για να μην είστε ευτυχισμένοι, σημαίνει ότι αυτά που κάνετε μέχρι σήμερα δεν σας έχουν φέρει στο σωστό δρόμο για εσάς, αυτόν της ευτυχίας σας.

Επομένως, αφού η μέχρι τώρα στάση σας μπορεί να μην σας έχει βοηθήσει, αυτό είναι ένα σημάδι ότι αν αρχίσετε να λειτουργείτε διαφορετικά από ό,τι μέχρι σήμερα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να γίνετε ευτυχισμένοι.

Η Μάνια ήταν για πολύ καιρό δυστυχισμένη στην επαγγελματική της ζωή. Αυτή η γυναίκα δούλευε για πολλά χρόνια σε πολυεθνικές όπου τα ωράρια ήταν πολύ δύσκολα για μια γυναίκα με μικρά παιδιά όπως εκείνη, ενώ δεν αμειβόταν ανάλογα με τα προσόντα και τις ικανότητές της.

Όμως, παρότι δεν ήταν ευχαριστημένη, δεν έκανε κάτι γι’ αυτό.
Πίστευε ότι έτσι ήταν τα ωράρια σε όλες τις εταιρείες, τουλάχιστον σε αυτές που είχε δουλέψει η ίδια, και επίσης δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό, μια και το μόνο που είχε σπουδάσει ήταν η επικοινωνία.
Τέλος, είχε ανάγκη τα χρήματα, οπότε δεν είχε την πολυτέλεια να πειραματιστεί.

Μετά από κάποιες συνεδρίες που κάναμε μαζί, άρχισε να συνειδητοποιεί ότι οι πράξεις της, και οι σκέψεις της, ήταν αυτές που την είχαν οδηγήσει σε ένα επαγγελματικό μονοπάτι που τελικά δεν της ταίριαζε και δεν την έκανε ευτυχισμένη.
Όταν το συνειδητοποίησε, αποφάσισε ότι ήταν καιρός στη ζωή της για κάποιες αλλαγές.
Έτσι, ξεκίνησε, σιγά σιγά στην αρχή και πιο δυναμικά στη συνέχεια, να δουλεύει από το σπίτι ως εξωτερικός συνεργάτης σε διάφορες εταιρείες με την ιδιότητα του συμβούλου επικοινωνίας.

Αυτό της έδωσε τη δυνατότητα να περνάει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά της και τελικά της απέδωσε και περισσότερα χρήματα.

Βλέπουμε λοιπόν πως το να μην είμαστε ευτυχισμένοι μπορεί να έχει και τη θετική του πλευρά. Μπορεί να μας δώσει ένα σοβαρό κίνητρο να κινητοποιηθούμε έτσι ώστε να αλλάξουμε τη ζωή μας προς μια κατεύθυνση που μας ταιριάζει καλύτερα και μας κάνει να νιώθουμε πιο πλήρεις.

Συχνά φοβόμαστε ότι τα συναισθήματά μας μπορεί να μας προκαλέσουν πολύ πόνο. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτα σωστό, διότι τον μεγαλύτερο πόνο μας τον προκαλεί η άρνηση των συναισθημάτων μας και όχι τα συναισθήματά μας αυτά καθ’ εαυτά.

Το να είναι κάποιος δυστυχισμένος είναι κι αυτό ένα συναίσθημα που πρέπει να το βιώσουμε για να μπορέσουμε να το αφήσουμε σιγά σιγά πίσω μας και να προχωρήσουμε στη ζωή μας.
Όταν δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να βιώσει τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να έχουμε, είναι σαν να τον μπλοκάρουμε και να τον αναγκάζουμε να μείνει στάσιμος στο σημείο όπου βρίσκεται. Ο μόνος τρόπος για να προχωράμε στη ζωή μας είναι να βιώνουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα και έτσι να πορευόμαστε πιο ανάλαφροι στο μέλλον.

Για παράδειγμα, αν έχετε πρόσφατα χωρίσει και καταπιέζετε τον εαυτό σας να μην αισθανθεί λύπη και μιλάτε και συμπεριφέρεστε σαν να είσαστε μια χαρά, ενώ δεν είστε πραγματικά έτσι μέσα σας, αυτό θα σας προκαλέσει μεγαλύτερο πόνο στην πορεία.

Αυτό συμβαίνει διότι ο πόνος που καταπιέζεται και δεν βγαίνει στην επιφάνεια γίνεται όλο και μεγαλύτερος.
Έτσι, κάνουμε περισσότερο κακό στον εαυτό μας αντί να τον βοηθάμε.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Σοφίας Κλώτσα ” Η απόφαση της ευτυχίας” από τις εκδόσεις Καστανιώτη

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα