Η Φωτεινή Δημητρίου μας μιλάει για “Το τέρας και η μετατροπή του”, από τη σκοπιά της Γιόγκα

Το τέρας και η μετατροπή του, από τη σκοπιά της Γιόγκα

Όλοι έχουμε μέσα μας ένα τέρας. Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί να πει κάποιος ότι δεν κάνει καμία αρνητική σκέψη ή δεν έχει κανένα αρνητικό συναίσθημα, κριτική κ.α. για τον εαυτό του ή τους συνανθρώπους του;

Αυτό αναφέρεται όχι για να νιώσουμε άσχημα, αντιθέτως για να παρατηρήσουμε αυτή την πλευρά μας και να την αλλάξουμε ( εφόσον θέλουμε ), αλλά και για μια συνολικότερη θετική στάση ζωής. Όλοι φοβόμαστε ένα τέρας, από μικρά παιδιά έως και ενήλικες. Η τάση λοιπόν είναι να αποφεύγουμε τα τέρατα ή να μην εστιάζουμε εκεί. Όπως σε μια ταινία με σκηνές τρόμου ή βίας κλείνουμε τα μάτια μας, είναι ένας αυτοματισμός που συμβαίνει από μόνος του. Αν όμως το παρατηρήσουμε δεν είναι αληθινό, είναι μια ταινία, όποτε γιατί φοβόμαστε; Ας υποθέσουμε ότι κατά τον ίδιο τρόπο παίζει μια ταινία μέσα μας, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να είμαστε εμείς ο σκηνοθέτης.

Ας πάρουμε λοιπόν ως δεδομένο, ότι σκηνοθετούμε τη ζωή μας. Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής; Ποιοι είναι οι συμπρωταγωνιστές; Το σενάριο είναι θλιβερό; Κωμωδία; Μπορούμε να επιλέξουμε ελεύθερα. Κανείς δεν θα μας πει πως θα είναι αυτή η ταινία , θα αφουγκραστούμε τις πραγματικές ανάγκες μας, για την πλοκή της.

Ένα από τα εργαλεία της Γιόγκα είναι ο παρατηρητής, γνωρίζουμε τα αρνητικά μας σημεία για να μπορέσουμε να τα αλλάξουμε. Ένα δεύτερο εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι οι θετικές δηλώσεις και οι θετικοί οραματισμοί. Αντικαθιστούμε μια αρνητική σκέψη με την αντίστοιχη θετική. Ποιο είναι το μυστικό; Η επιμονή! Ότι κι αν συμβεί στον εξωτερικό κόσμο εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε την εσωτερική μας εργασία.

Οι δικαιολογίες είναι πάρα πολλές που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ώστε να διακόψουμε το στόχο μας. Η απόφαση μια! Ακόμη κι αν μια μέρα δεν κάνουμε την καθημερινή πρακτική μας, δεν απογοητευόμαστε! Έχει συμβεί σε όλους! Μπορούμε να επιλέξουμε να συνεχίσουμε, από το να παρατήσουμε την προσπάθεια μας.

Μια απλή άσκηση για ενδυνάμωση της θέλησης, για όλους:

Καθόμαστε με ευθεία τη σπονδυλική στήλη ( σε καρέκλα ή οκλαδόν ), εστιάζουμε στο σημείο ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Η αναπνοή βαθαίνει, ο αέρας φτάνει μέχρι τα πέλματα χωρίς να σπρώχνουμε την κοιλιά, οραματικά. Χαλαρή αναπνοή, ο θώρακας χαλαρός. Η γη μαγνητίζει τα πέλματα. Οραματιζόμαστε να γίνονται πραγματικότητα οι στόχοι μας, η θέληση έχει αυξηθεί. Η αναπνοή, ενδυναμώνει τη θέληση και πραγματοποιεί τους στόχους μας.

Αυτή η απλή άσκηση μπορεί να πραγματοποιείτε καθημερινά για πέντε λεπτά ή για όσο νιώσουμε ότι το έχουμε ανάγκη.

Φωτεινή Δημητρίου

Ιδρύτρια του Yoga Family Violet Alignment

Συγγραφέας

 

Δείτε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Yoga Family Violet Alignment

Γίνε δάσκαλος Γιόγκα με πιστοποίηση από την Yoga alliance & Yoga alliance professionals.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα