Πολύ συχνά, ακόμα και η παραμικρή κριτική προς το πρόσωπό μας μας αναστατώνει εξαιρετικά. Την αντιμετωπίζουμε σαν κατάσταση πολέμου και υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας σαν να βρισκόμαστε σε μάχη.
Κι όμως, η κριτική δεν είναι τίποτε άλλο από μια παρατήρηση που κάνει ένα άλλο άτομο για μας, για τις πράξεις μας ή για την άποψή μας σε σχέση με κάτι, και η οποία παρατήρηση δεν ταιριάζει με την εικόνα που έχουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Σιγά το πράγμα!
Το να αντιδρούμε με ένταση και αμυντική διάθεση στην κριτική που μας γίνεται είναι οδυνηρό. Νιώθουμε ότι μας επιτίθενται και έχουμε την ανάγκη είτε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας είτε να απαντήσουμε κι εμείς στην κριτική.
Γεμίζουμε το μυαλό μας με θυμό και κακές σκέψεις για τον εαυτό μας ή για το άτομο που μας ασκεί κριτική. Και όλη αυτή η αντίδραση απορροφά πολλή από την πνευματική μας ενέργεια.
Μια φοβερά χρήσιμη άσκηση είναι να συμφωνήσετε με την κριτική που σας ασκείται. Δεν εννοώ, βέβαια, να γίνετε χαλί να σας πατήσουν ή να καταστρέψετε την αυτοεκτίμησή σας πιστεύοντας οποιαδήποτε αρνητική παρατήρηση σας απευθύνουν.
Απλώς λέω ότι πολλές φορές η συμφωνία σας με την κριτική συμβάλλει στην αποσυμπίεση της έντασης, ικανοποιεί την ανάγκη κάποιου άλλου να εκφράσει μια άποψή του, σας δίνει την ευκαιρία να μάθετε κάτι για τον εαυτό σας ανακαλύπτοντας τον κόκκο αλήθειας που μπορεί να υπάρχει στη γνώμη του άλλου και, ίσως το πιο σημαντικό, σας βοηθά να διατηρήσετε την ηρεμία σας.
Μία από τις πρώτες φορές που συμφώνησα συνειδητά με μια κριτική εναντίον μου ήταν όταν η γυναίκα μου μου είπε: “Μερικές φορές μιλάς πάρα πολύ”. Θυμάμαι ότι, πριν αποφασίσω να συμφωνήσω, ένιωσα φοβερά πληγωμένος. Ωστόσο, απάντησα λέγοντας: “Έχεις δίκιο, πράγματι μιλάω πολύ μερικές φορές”. Έτσι ανακάλυψα κάτι που άλλαξε τη ζωή μου.
Συμφωνώντας μαζί της, μου δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψω ότι είχε κάποιο δίκιο. Πράγματι, συχνά μιλάω πάρα πολύ! Και το σημαντικότερο, το γεγονός ότι δεν αντέδρασα αμυντικά έκανε κι εκείνη να χαλαρώσει. Έτσι, μερικά λεπτά αργότερα μου είπε: “Ξέρεις, είναι ευχάριστο να μιλάει κανείς μαζί σου!”. Δεν νομίζω ότι θα μου έλεγε κάτι τέτοιο αν είχα εξαγριωθεί από την παρατήρησή της.
Έκτοτε έμαθα ότι το να αντιδρά κανείς στην κριτική δεν την κάνει να εξαφανιστεί. Απεναντίας, οι αρνητικές αντιδράσεις στην κριτική πολύ συχνά πείθουν το άτομο που την ασκεί ότι υπήρξε πέρα για πέρα ορθό στις εκτιμήσεις του για σας.
Δώστε, λοιπόν, μια ευκαιρία σ’ αυτή τη στρατηγική. Πιστεύω πως θα ανακαλύψετε ότι το κέρδος για σας θα είναι μεγαλύτερο εάν συμφωνείτε πού και πού με την κριτική που σας γίνεται.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Richard Carlson “Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα γιατί όλα είναι μικροπράγματα” από τις εκδόσεις Πεδίο