Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, καθώς και άλλα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στη Μεσόγειο κινδυνεύουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης κινδύνου του Nature Communication.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στη Μεσόγειο ο κίνδυνος πλημμύρας μπορεί να αυξηθεί κατά 50% μέχρι το 2100 και ο κίνδυνος διάβρωσης κατά 13%, απειλώντας 47 από τα 49 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στη Μεσόγειο.
Στην κορυφή της λίστας με τα μνημεία που κινδυνεύουν περισσότερο βρίσκονται η Βενετία και η λιμνοθάλασσά της, η Πατριαρχική Βασιλική της Ακυληίας, η Φεράρα, Πόλη της Αναγέννησης και το δέλτα του Πάδου, ενώ σε δυσχερή θέση βρίσκονται η Τύρος στον Λίβανο, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ταράκο στην Ισπανία και η Έφεσος στην Τουρκία.
Η έρευνα επισημαίνει ότι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μνημείων δεν μπορεί να μετακινηθεί από τις παράκτιες περιοχές που υποβαθμίζονται περιβαλλοντικά, απαιτεί χάραξη εθνικής στρατηγικής και ανάληψη μέτρων προστασίας.
Ελάχιστα από τα μνημεία, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιοχριστιανικών Μνημείων της Ραβένα και του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου στο Σιμπένικ, μπορούν να μεταφερθούν αλλά αυτό θα έθετε σε αμφισβήτηση αυτό που αποκαλεί η UNESCO «εξαιρετική παγκόσμια αξία» τους, σύμφωνα με την μελέτη.