“Μικρές” ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, ζευγάρια, γάμοι, οικονομικές και συναισθηματικές εξαρτήσεις, απεξαρτήσεις και πολλά πολλά ακόμη, προβάλλονται στη φετινή διοργάνωση του
59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης στις 1-11 Νοεμβρίου.
Με τις προβολές 20 συνολικά ταινιών μεγάλου μήκους συνεχίζεται η συνδιοργάνωση και του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει πλέον διαγωνιστικό χαρακτήρα.
Στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης θα προβληθούν 12 ελληνικές ταινίες σε πρώτη προβολή, τρείς ταινίες στην ενότητα “Ξεπερνώντας τα σύνορα”, και πέντε ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα “Μια δεύτερη ματιά”.
Σε επίσημη πρώτη προβολή (από πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες, αλλά και έμπειρους δημιουργούς) θα προβληθούν οι ταινίες:
-Ακίνητο ποτάμι του Άγγελου Φραντζή: (Η ταινία συμμετείχε στο τμήμα Crossroads 2011 και στη δράση Thessaloniki Goes to Cannes της Αγοράς του ΦΚΘ που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Καννών του 2017).
-Ελεύθερο θέμα της Στέλλας Θεοδωράκη
-Η δεξιά τσέπη του ράσου του Γιάννη Λαπατά
-Η δουλειά της του Νίκου Labôt
-Η νύχτα τ’ Αγι’ Αντώνη (Μακρόνησος Β11) του Θανάση Σκρουμπέλου
-Καταφύγιο ΙΙ: το μονοπάτι του πάγου του Χρήστου Νικολέρη
-Μαγικό δέρμα του Κωνσταντίνου Σαμαρά
-Τα δάκρυα του βουνού του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου
-Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ του Μάριου Πιπερίδη
-Holy Boom της Μαρίας Λάφη: Κυριακή των Βαΐων
-Scopophilia των Ναταλίας Λαμπροπούλου και Ηλέκτρας Αγγελετοπούλου
-The Waiter του Στηβ Κρικρή. Η ταινία συμμετείχε στο τμήμα Works in Progress 2017 της Αγοράς του ΦΚΘ.
Στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» παρουσιάζονται σε πρεμιέρα 3 ταινίες από σκηνοθέτες που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας:
-Κιμμέρια του Σάιμον Φαρμακά
-Παύση της Τώνιας Μισιαλή
-Night Out του Στράτου Τζίτζη
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του 59ου ΦΚΘ θα προβληθούν επίσης πέντε φιλμ που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα (σε αλφαβητική σειρά):
-1968 του Τάσου Μπουλμέτη:
-Καζαντζάκης του Γιάννη Σμαραγδή:
-Κενή Διαθήκη του Αλέξανδρου Ευάγγελου Φασόη:
-Σε αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει του Γιώργου Πανουσόπουλου
-Chinatown – Τα τρία καταφύγια της Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν
Παράλληλα θα προβληθεί αφιέρωμα στον πρωτοπόρο animator Ιορδάνη Ανανιάδη (10 φιλμ μικρού μήκους του πολυβραβευμένου Θεσσαλονικιού animator Ιορδάνη Ανανιάδη, ο οποίος παραμένει δραστήριος από το 1966 ως σήμερα.
Ο ίδιος θα μοιραστεί τα μυστικά της τέχνης του animation στο πλαίσιο ενός ειδικού masterclass που θα πραγματοποιηθεί στη διοργάνωση.
Στο φεστιβάλ θα προβληθούν τα φιλμ Πανδαισία (1971), Ζάχος ο Μαζόχας (1979), Ο Κύκλος (1981), Η Τρύπα (1983), Αδάμ (1986), Εμείς οι Έλληνες (1996), Overground (Η Τρύπα 2) (2002), Μην Πετάξεις Τίποτα (Η Τρύπα 3) (2005), 12.410 και ένα τριαντάφυλλα (2010) και σε πρεμιέρα η νέα του ταινία “Καρέκλες” (2018).