Ο Ιησούς δίδασκε ότι η αγάπη αποτελεί την ουσία της σιωπηλής γνώσης. Οι Τολτέκοι επίσης γνώριζαν ότι όσο πλησιάζουμε την αγάπη, τόσο πλησιάζουμε τον Θεό.
Η αγάπη είναι το αντίθετο του φόβου. Η αγάπη είναι η φωτιά εκείνη που δεν καίει, αλλά που εξαγνίζει όλα όσα αγγίζει, ενώ ο φόβος είναι η φωτιά που καίει και καταστρέφει όλα όσα αγγίζει.
Είναι τόσο δύσκολο να περιγράψουμε με λέξεις το νόημα της αγάπης. Το να περιγράψουμε τα χαρακτηριστικά της είναι πιο εύκολο. Με αυτόν τον τρόπο θα δούμε ότι τα χαρακτηριστικά της αγάπης κι εκείνα του φόβου είναι ακριβώς αντίθετα.
Ας φανταστούμε δυο μονοπάτια, ένα της αγάπης κι ένα του φόβου. Συγκρίνοντάς τα, μπορούμε να δούμε σε ποιο από τα δύο μονοπάτια βρισκόμαστε.
Ο Μιγκέλ διδάσκει ότι η αγνή αγάπη συντίθεται από εφτά χαρακτηριστικά.
1. Η αγάπη είναι χωρίς προσδοκίες. Ο φόβος είναι γεμάτος προσδοκίες.
2. Η αγάπη δεν έχει υποχρεώσεις. Ο φόβος είναι γεμάτος υποχρεώσεις. Όταν δρούμε από υποχρέωση, υποφέρουμε λόγω της αντίστασής μας. Κι αν δεν καταφέρουμε να κάνουμε το καθήκον μας, αισθανόμαστε ενοχές.
3. Η αγάπη έχει σεβασμό για τους άλλους, αλλά και για τον εαυτό μας. Ο φόβος δεν σέβεται τίποτα, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου. Όταν αισθάνομαι άσχημα για τον εαυτό μου, δεν μπορώ να τον σεβαστώ. Όμοια, όταν αισθάνομαι άσχημα για εσένα, δεν μπορώ να σε σεβαστώ.
4. Η αγάπη έχει υπομονή. Ο φόβος είναι ανυπόμονος.
5. Η αγάπη δεν νιώθει οίκτο. Ο φόβος είναι γεμάτος οίκτο, ειδικά για τον εαυτό.
6. Η αγάπη δεν έχει προσκολλήσεις. Ο φόβος είναι γεμάτος προσκολλήσεις, μαζί με τον τρόμο του να πρέπει να αφεθεί.
7. Η αγάπη έχει καλοσύνη. Ο φόβος ασχολείται υπερβολικά με τον εαυτό του για να είναι καλοσυνάτος.
Οι σχέσεις που έχουν ως βάση την αγάπη δεν διακόπτονται λόγω της προσπάθειας ελέγχου του άλλου.
Η ανιδιοτελή αγάπη δεν επιβαρύνει τους συντρόφους.
Από αυτή την άποψη, ο Μιγκέλ διατείνεται την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του εθίμου του γάμου. Η σύναψη νέων σχέσεων, που θα αντικαταστήσουν το απαρχαιωμένο εθιμοτυπικό του γάμου, έτσι όπως τον έχουμε γνωρίσει ως τώρα, θα είναι πρωταρχική ανάμεσα στις αλλαγές.
Το ισχύον σύστημα είναι σαθρό. Το νέο είδος σχέσεων, που είναι βασισμένο στον αλληλοσεβασμό, είναι μόνο η αρχή.
Επικρατεί απόλυτη σύγχυση, σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά το θέμα των ανθρώπινων σχέσεων, καθώς αντιστεκόμαστε σε αυτή την αλλαγή, που αναπόφευκτα θα συντελεστεί.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Mary Carroll Nelson “Πέρα από το φόβο – Διδασκαλίες του Don Miguel Ruiz” από τις εκδόσεις ETRA