Πριν από 40 εκατομμύρια έτη στο Θιβέτ υπήρχε… τροπικό δάσος βροχής

Πριν από 40 εκατομμύρια  έτη στο Θιβέτ υπήρχε... τροπικό δάσος βροχής

Κομμάτια κεχριμπαριού που ανακαλύφθηκαν στην Αυτόνομη Περιφέρεια του Θιβέτ της νοτιοδυτικής Κίνας καταδεικνύουν ότι πριν από περίπου 40 εκατ. χρόνια στο κεντρικό Θιβέτ υπήρχε τροπικό δάσος βροχής και φυσικά το κλίμα ήταν… εντελώς διαφορετικό.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από μια κοινή διεθνή επιστημονική ομάδα από την Κίνα, τη Βρετανία και την Ινδία, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό «Palaeoworld».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κεχριμπάρι ανακαλύφθηκε στη λεκάνη του Λούνπολα στο Θιβέτ και προέρχεται από δέντρα διπτεροκαρπών, τα οποία σήμερα βρίσκονται μόνο στα τροπικά δάση της Ασίας, γεγονός το οποίο αποκαλύπτει ότι πριν από 40 εκατ. χρόνια το γεωγραφικό περιβάλλον στο Θιβέτ ήταν τελείως μα τελείως διαφορετικό…

Επιστήμονες με βάση προηγούμενες μελέτες, υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι κάποτε σε υψόμετρο 1.300 μέτρων υπήρχε στο κεντρικό Θιβέτ ένα τροπικό δάσος βροχής.

Ωστόσο, μια εμφανής αύξηση του εδάφους παρατηρήθηκε στο οροπέδιο Τσινγκάι του Θιβέτ πριν από περίπου 25 εκατ. χρόνια. Φυτά όπως το κυπαρίσσι, τα οποίο μπορεί να προσαρμοστεί στο ξηρό έδαφος και στο κρύο, άρχισαν σταδιακά να αναπτύσσονται στην περιοχή, αλλάζοντας το φυσικό περιβάλλον.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα