Σημαντικά προστατευτική δράση στην οστική πυκνότητα και κατά συνέπεια στην πρόληψη της οστεοπόρωσης σε πειραματόζωα είχε η χορήγηση μαστίχας Χίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε στο 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που έγινε στη χώρα μας σχετικά με την επίδραση της μαστίχας Χίου στον μεταβολισμό των οστών.
Η μαστίχα Χίου είναι επίσημα αναγνωρισμένη ως φυσικό φάρμακο από την Επιτροπή για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και έχει γίνει αποδεκτή στην κατηγορία παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης με θεραπευτικές ενδείξεις για δυσπεπτικά προβλήματα, δερματικές φλεγμονές και για την επούλωση δερματικών πληγών.
Η “Μελέτη δράσης της μαστίχας Χίου στην πρόληψη της οστεοπόρωσης στο πειραματικό πρότυπο του θήλεος ωοθηκεκτομημένου επίμυος” πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της τεχνολόγου-ακτινολόγου/ χημικού Αγγελικής Ειρήνης Πεπέ στο Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
“Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την οστεοπόρωση στο μοντέλο του ωοθηκεκτημένου επιμύος. Δεν είχε μελετηθεί ξανά η δράση της μαστίχας Χίου στον μεταβολισμό των οστών και αρχικά κάναμε κάποια βιβλιογραφική έρευνα. Είδαμε ότι ίσως να επηρεάσει κάποια μονοπάτια του οστικού μεταβολισμού και έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το διδακτορικό με αυτή την περίπτωση.
Είμαστε μια ομάδα τριών ερευνητών και στο πείραμα χρησιμοποιήσαμε 30 θήλεις επίμυες που τις χωρίσαμε σε τρεις ομάδες. Η μία ομάδα ήταν η φυσιολογική, στην οποία δεν κάναμε καμία παρέμβαση και δεν δώσαμε τίποτα. Στις άλλες δύο ομάδες κάναμε ωοθηκεκτομή και προκαλέσαμε οστεοπενία, και στη μία δώσαμε μαστίχα Χίου, ενώ στην άλλη δεν δώσαμε.
Τη μαστίχα Χίου τη βάλαμε σε μορφή σκόνης στην τροφή που δώσαμε στους επίμυες σε αναλογία 0,83 γραμμάρια ανά κιλό βάρους ανά ημέρα. Υπολογίσαμε με κάποιους ειδικούς τύπους ότι η αντιστοιχία στον άνθρωπο είναι δύο κουταλάκια του γλυκού για ένα άτομο 70 κιλών. Το πείραμα κράτησε έξι μήνες και έδειξε ότι και τα ζώα που έπαιρναν μαστίχα Χίου είχαν μείωση της οστικής πυκνότητας, αλλά η μείωση ήταν η μισή από ότι στα ζώα που δεν πήραν.
Δηλαδή είδαμε ότι η μαστίχα Χίου έχει μία ευεργετική, μία προληπτική δράση καθώς μειώνει την οστική απώλεια, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει θεραπευτική δράση” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Πεπέ.
Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η χορήγηση μαστίχας Χίου έχει μια σημαντικά προστατευτική δράση στην οστική πυκνότητα της κνήμης στο πρότυπο του θήλεος ωοθηκετομημένου επίμυος τόσο στους τρεις όσο και σε έξι μήνες και ότι η μαστίχα Χίου δεν είχε οιστρογονική δράση στο κολπικό επιθήλιο και στο βάρος της μήτρας.
“Ευελπιστούμε στο μέλλον, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να κάνουμε κάτι αντίστοιχο στον άνθρωπο. Η μελέτη στον άνθρωπο είναι λίγο πιο ιδιαίτερη, πρέπει να βρεθούν άνθρωποι που να θέλουν να συμμορφωθούν και να παίρνουν κάθε μέρα τη μαστίχα Χίου, πράγμα το οποίο θεωρείται λίγο δύσκολο. Να σημειωθεί ότι η χορήγηση μαστίχας Χίου δεν έχει παρενέργειες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η μαστίχα Χίου δεν έχει καμία τοξική δράση” πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ