Το μπλε φως κάνει καλό στην καρδιά

Το μπλε φως κάνει καλό στην καρδιά

Μια πρωτότυπη μελέτη διεξήγαγαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ στη Βρετανία και από το Πανεπιστήμιο Χάινριχ-Χάινε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και δημοσίευσαν πρόσφατα στην επιθεώρηση «European Journal of Preventative Cardiology».

Οι ερευνητές, εξέθεσαν τους εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη, σε μπλε φως για 30 λεπτά.

Πιο συγκεκριμένα, το σώμα των εθελοντών εκτέθηκε ολόκληρο στα 450 περίπου νανόμετρα, δηλαδή σε μια δόση που μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της έκθεσης του ανθρώπου στο ηλιακό φως.

Μια άλλη μέρα, οι ίδιοι εθελοντές, εκτέθηκαν σε ένα άλλου είδους φως.

Οι ερευνητές, προκειμένου να αξιολογήσουν την επίδραση που ασκούν στο καρδιαγγειακό σύστημα των εθελοντών, τα δύο αυτά χρώματα, μέτρησαν την αρτηριακή πίεση των εθελοντών, την αρτηριακή σκληρία, τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο πλάσμα του αίματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έκθεση, και στις δύο πηγές φωτός.

Τα αποτελέσματα υπήρξαν εντυπωσιακά αφού, στους εθελοντές που εκτέθηκαν στο μπλε φως, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε σημαντικά, ενώ κατά την έκθεση σε άλλο χρώμα, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στην αρτηριακή τους πίεση.

Να σημειωθεί ότι, το αποτέλεσμα αυτό, της επίδρασης του μπλε φωτός ήταν παρόμοιο με αυτό των καταγραφών σε κλινικές δοκιμές αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Εκτός από τα θετικά αποτελέσματα που είχε το μπλε φως στην αρτηριακή πίεση, φάνηκε επίσης ότι είχε θετική επίδραση και σε άλλους δείκτες, όπως εκείνον της αρτηριακής σκληρίας (σκλήρυνση των αρτηριών που χάνουν την ελαστικότητά τους). Βρέθηκε επίσης ότι, βοηθούσε στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.

Ένα ακόμη εντυπωσιακό αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ότι το μπλε φως αύξανε τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου, που προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τα θεαματικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης, δίνουν ελπίδες ότι το μπλε φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν προληπτικό μέσο ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σκοτώνουν περί τα 18 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, Δρ Κρίστιαν Χέις, «Η έκθεση σε μπλε φως παρέχει μια καινοτόμο μέθοδο για τον ακριβή έλεγχο της αρτηριακής πίεσης χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Η χρήση «φορητών» πηγών μπλε φωτός μπορεί να καταστήσει τη συνεχή έκθεση στο φως αυτό, δυνατή και κυρίως πρακτική. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα των οποίων η αρτηριακή πίεση δεν ελέγχεται εύκολα με φαρμακευτική αγωγή, όπως είναι οι ηλικιωμένοι ασθενείς».

 

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα