Οι επιπτώσεις της ελληνικής υπογεννητικότητας -Τρόποι αντιμετώπισης

Οι επιπτώσεις της ελληνικής υπογεννητικότητας -Τρόποι αντιμετώπισης

Σοβαρές διαστάσεις παίρνει το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας, αφού καθώς μειώνονται οι γεννήσεις, σταδιακά, μειώνεται και ο πληθυσμός.

Όπως υπογραμμίζει ο ΣΕΒ, στο εβδομαδιαίο δελτίο του, ο πληθυσμός στη χώρα μας μειώνεται και γερνάει και αυτό, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Για πρώτη φορά μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, από το 2011 και μετά, ο ελληνικός πληθυσμός μειώνεται ενώ μέχρι τότε αυξανόταν, χάρη στη μετανάστευση, την ανάπτυξη κα την επίπλαστη ευημερία της δεκαετίας του 2000.

Από την αρχή της κρίσης, στη χώρα μας, οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 29.380 στην περίοδο 2009 – 2017, όσο είχαν μειωθεί περίπου κατά τη δεκαετία του 1940.

Το αισιόδοξο σενάριο είναι, καθώς σταδιακά βγαίνουμε από την κρίση, η κατάσταση αυτή θα αντιστραφεί.
Το απαισιόδοξο σενάριο λέει ότι, καθώς παρατείνεται η βαθιά κρίση και η ελληνική οικογένεια δεν στηρίζεται από το κράτος λόγω της δημοσιονομικής πολιτικής που ασκείται, τότε, το πρόβλημα όχι μόνο δεν θα αρχίσει να επιλύεται αλλά ίσως μάλιστα, να υπάρξουν και μοιραίες επιπτώσεις.

Αν η εθνική συρρίκνωση δεν αποφευχθεί, τότε τις δεκαετίες του 2030 και 2040, η έλλειψη του παραγωγικού δυναμικού, θα εμποδίσει την δυνητική ανάπτυξη της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τη δεκαετία του ΄80 είχαμε μια ανάλογη μείωση των γεννήσεων, που όμως, είχε αντιμετωπιστεί από την εισροή μεταναστών αλλά και τη δανειοδότηση από το εξωτερικό, μια ισορροπία που κατέρρευσε με το ξέσπασμα της κρίσης.

Τα ελληνικά νοικοκυριά που βασίζονταν μέχρι τότε σε κάποιες σταθερές, όπως ήταν η τουλάχιστον μία σταθερή εργασία, βοήθεια από γονείς κλπ, βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και συχνά, την αδυναμία να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους, γεγονός που προκάλεσε άγχος και ανασφάλεια.

Στις πιο προηγμένες χώρες της Δύσης, η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα των ποιοτικών δημόσιων αγαθών όπως είναι το καλό δημόσιο σχολείο,η σωστή και ολοκληρωτική βρεφονηπιακή κάλυψη και οι σημαντικές φορολογικές απαλλαγές για τις οικογένειες, σαν πολιτικές για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και της πληθυσμιακής γήρανσης.

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα, σε ένα κρίσιμο σημείο και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι, να κάνουμε το μέγιστο δυνατό για να λύσουμε το δημογραφικό μας πρόβλημα. Η Πολιτεία, κυρίως, θα πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε, να εμποδίσει από το να γίνει η χώρα μας, μια χώρα ηλικιωμένων.

Αναπτυξιακά προγράμματα που θα επιτρέψουν τη δημογραφική ανάκαμψη, φοροαπαλλαγές για τις οικογένειες, προστασία και διευκόλυνση των εργαζόμενων γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της μητρότητας, δωρεάν βρεφονηπιακή φροντίδα και κίνητρα για να επιστρέψουν οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό κατά την περίοδο της κρίσης, είναι κάποια από τα μέτρα που πρέπει να παρθούν εδώ και τώρα, προκειμένου, μέσα σε λίγες δεκαετίες, να καταστεί δυνατόν, η Ελλάδα να αυξήσει σημαντικά τον πληθυσμό της και να παίξει τον ρόλο της ως μια σημαντική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα