Νορβηγία: 1η χώρα, σε πωλήσεις «πράσινων» αυτοκινήτων

Νορβηγία: 1η χώρα, σε πωλήσεις «πράσινων» αυτοκινήτων

Χώρα-πρότυπο αποτελεί η Νορβηγία σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, αφού έχει θέσει σαν στόχο να διακόψει εντελώς τις πωλήσεις αυτοκινήτων με βενζίνη και πετρέλαιο μέχρι το 2025.

Το 2018, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 31,2% όταν το 2017 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 20,8%.

Από τις πωλήσεις αυτοκινήτων, μέσα στο 2018, σχεδόν το 30% αφορούσε ηλεκτρικά οχήματα, γεγονός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Οι πολίτες της Νορβηγίας, στηρίζοντας το στόχο της κυβέρνησής τους, στρέφονται όλο κα περισσότερο προς μια μη ρυπογόνο αυτοκίνηση, η δε νορβηγική κυβέρνηση, με την οικονομική πολιτική της, στοχεύει στο να περιορίσει και σταδιακά να εξαλείψει τις εκπομπές ρύπων αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Έτσι λοιπόν, εξαιρεί από τους περισσότερους φόρους, τα αυτοκίνητα που κινούνται με μπαταρίες, παραχωρεί ελεύθερη στάθμευση και δημιουργεί σταθμούς φόρτισης ώστε, να ωθήσει τους οδηγούς, να αλλάξουν σύντομα τα αυτοκίνητά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2013, τα ηλεκτρικά οχήματα έφθαναν μόλις στο 5,5% των συνολικών αυτοκινήτων έναντι του 31,2% το 2018.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον Ουεβίντ Σόλμπεργκ Τόρσεν, τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, αφού η κυβέρνηση θέλει όλα τα οχήματα να εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους, αλλά από τις 148.000 οχήματα που συνολικά πουλήθηκαν στη νορβηγική αγορά, τα 2/3 εξακολουθούν να κινούνται με ορυκτά καύσιμα η είναι υβριδικά, οπότε συνδυάζουν και τη συμβατική και την ηλεκτρική κίνηση.

Όπως και να έχει όμως, η Νορβηγία παραμένει πρωτοπόρα σε διεθνή κλίμακα, στις κατά κεφαλήν πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Να σημειωθεί ότι, η Νορβηγία αν και είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης, ωστόσο, αλλάζει προσανατολισμό και στηρίζει την πράσινη ενέργεια.

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) η οποία συγκαταλέγει στην κατηγορία ηλεκτρικών οχημάτων και τα υβριδικά, η Νορβηγία είναι η 1η χώρα σε πωλήσεις «πράσινων» αυτοκινήτων με ποσοστό 39%, στη 2η θέση βρίσκεται η Ισλανδία με 12% κα στην 3η θέση βρίσκεται η Σουηδία με ποσοστό 6%.

Τέλος, αναφέρεται ότι το μοντέλο με τις καλύτερες πωλήσεις στη Νορβηγία ήταν το ηλεκτρικό Leaf της Nissan.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα