Πληροφορίες σχετικά με παγετώνες ή πολικές θερμοκρασίες, ίσως δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους κατοίκους μιας χώρας ηλιόλουστης και με υπέροχο κλίμα όπως είναι η Ελλάδα, ωστόσο, για λόγους εγκυκλοπαιδικούς, μπορείτε κι εσείς να γνωρίσετε κάποια πράγματα, από αυτά που δεν γνωρίζουν συνήθως, οι περισσότεροι.
1.Η χαμηλότερη θερμοκρασία στη Γη
Μία χαμηλή θερμοκρασία -89,2Ο C, καταγράφτηκε στο Βοστόκ, στην Ανταρκτική, σε υψόμετρο 3,420 μ., στις 21 Ιουλίου 1983. Το Ερευνητικό Κέντρο Βοστόκ ιδρύθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1957, από τους Σοβιετικούς, αλλά τώρα το λειτουργούν Αμερικανοί, Γάλλοι και Ρώσοι επιστήμονες.
2.Η μεγαλύτερη έκταση θαλασσινού πάγου
Η μεγαλύτερη έκταση ωκεανού που καλύπτεται από θαλασσινό πάγο βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό. Περίπου 17 έως 20 εκατομμύρια τετρ. χλμ. του ωκεανού καλύπτονται από πάγο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ η έκταση αυτή μειώνεται σε 3 – 4 εκατομμύρια τετρ. χλμ. κατά τη διάρκεια των θερμότερων καλοκαιρινών μηνών. Συγκριτικά, ο Αρκτικός Ωκεανός καλύπτεται το χειμώνα από 14-16 εκατομμύρια τετρ. χλμ. πάγου, ενώ κατά τους θερινούς μήνες περιορίζεται σε 7-9 εκατομμύρια τετρ. χλμ.
3.Ο μακρύτερος παγετώνας
Ο Παγετώνας Λάμπερτ, ανακαλύφθηκε από το πλήρωμα αυστραλιανού αεροσκάφους στην Αυστραλιανή Αταρκτική Περιφέρεια, το 1956-57. Απορρέοντας περίπου το 1/5 της επιφάνειας των πάγων που καλύπτουν την ανατολική Ανταρκτική, έχει πλάτος περίπου 64 χλμ., και συμπεριλαμβανομένης της προέκτασής του προς τη θάλασσα (Υφαλοκρηπίδα Πάγου Άμερι), έχει μήκος τουλάχιστον 700 χλμ. μακρύτερο από όλη την πολιτεία της Φλόριδας. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος παγετώνας στον κόσμο.
4.Η μεγαλύτερη «τηγανίτα» πάγου
Το 7% των ωκεανών καλύπτεται από θαλασσινό πάγο και συναντάται ως επί το πλείστον σε πολικές περιοχές. Ο σχηματισμός του πάγου είνα συνήθως εποχιακός, αλλά σε πολύ κρύα μέρη, όπως τη θάλασσα του Γουέντελ στην Ανταρκτική, ο πάγος μπορεί να διαρκέσει για δύο, τρία ή περισσότερα καλοκαίρια.
Όταν συμβαίνει αυτό, τμήματα πάγου ενώνονται σε μεγάλες, στρογγυλευμένες επιφάνειες πάγου – «τηγανίτες πάγου» – οι οποίες έχουν διάμετρο από 30 εκ. έως 3 μ., και πάχος μέχρι 10 μ. Οι «τηγανίτες πάγου» έχουν ανασηκωμένες άκρες, από τις συνεχείς μεταξύ τους συγκρούσεις.
5.Η μεγαλύτερη υποπαγετώνια λίμνη
Η υποπαγετώνια λίμνη Βοστόκ, στην Ανταρκτική, ανακαλύφθηκε το 1994, μετά από ανάλυση φωτογραφίας της παγωμένης ηπείρου, που είχε ληφθεί από ραντάρ. Βρίσκεται θαμμένη σε βάθος 4 χλμ., στο Φύλλο Πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής, και είναι μια από τις αρχαιότερες και καθαρότερες λίμνες στη Γη, καθώς είχε απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο για τουλάχιστον 500.000 χρόνια. Η λίμνη καλύπτει έκταση 14.000 τετρ. χλμ. περίπου, έχει βάθος τουλάχιστον 100 μ. και είναι η 18η μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο.