Σύμφωνα με συμπεράσματα επιστημονικών ερευνών, η εμφάνιση πολύπλοκων μορφών ζωής έγινε στον πλανήτη μας πριν από 540 εκατομμύρια χρόνια περίπου, τα πρώτα σπονδυλωτά ζώα εμφανίστηκαν πριν από 525 εκατομμύρια χρόνια περίπου, οι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν πριν από 230 εκατομμύρια χρόνια και ο Homo sapiens πριν από 300.000 περίπου χρόνια.
Τα δεδομένα όμως θα αλλάξουν, αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα από την έρευνα που έκανε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων που ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε απολιθώματα με τα αρχαιότερα ίχνη κινητικότητας στη Γη, ηλικίας 2,1 δισεκατομμυρίων ετών. Να σημειωθεί ότι, τα αρχαιότερα ευρήματα με ίχνη κινητικότητας που είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα, ήταν ηλικίας 570 εκατομμυρίων ετών.
Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον γεωλόγο Αμπντεραζάκ Ελ Αλμπανί του Ινστιτούτου Χημείας του Πανεπιστημίου του Πουατιέ και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), στη δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό τηςΕθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) ανακοίνωσαν ότι η ανακάλυψή τους έγινε στην αφρικανική Γκαμπόν, εκεί, όπου είχαν ανακαλυφθεί από την ίδια επιστημονική ομάδα κατά το παρελθόν, οι αρχαιότεροι πολυκύτταροι οργανισμοί του πλανήτη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ζωή εμφανίστηκε στις θάλασσες της Γης, με τη μορφή μονοκύτταρων οργανισμών, πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είχε την ικανότητα της κινητικότητας με τις δικές της δυνάμεις.
Ωστόσο, εκτιμούν ότι, μερικοί μικροοργανισμοί που ζούσαν σε ένα ρηχό και ήρεμο θαλάσσιο οικοσύστημα, κάποια στιγμή, απέκτησαν την ικανότητα της κινητικότητας στη λάσπη του βυθού, από μόνοι τους, παρακινούμενοι ίσως, από την ανάγκη εξεύρεσης τροφής, στην πλούσια σε οργανική ύλη του βυθού.
Κατά τους επιστήμονες, οι πρώτοι κινητικοί μικροοργανισμοί ήταν ευκαριωτικοί πολυκύτταροι οργανισμοί ή αποτελούνταν από τη συνένωση πολλών μονοκύτταρων οργανισμών όπως οι αμοιβάδες, που όταν δεν βρίσκουν τροφή, συνενώνονται σε μια αποικία μετη μορφή γυμνοσάλιαγκα και κινούνται προς αναζήτηση ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος.
Αρκετοί γνωστοί επιστήμονες έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το αν τα ίχνη που βρέθηκαν, αποτελούν ενδείξεις τέτοιας πρώιμης κινητικότητας.
Πάντως, αν τελικά, επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη, θα εγερθούν πολλά και νέα ερωτήματα σχετικά με την ιστορία της Γης.