Ελπίδες γεννά η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του λευκού καρχαρία, αφού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους επιστήμονες, στη μάχη κατά του καρκίνου και στην ανακάλυψη νέων τρόπων για την ταχύτερη αποκατάσταση των τραυμάτων.
Το γονιδίωμα του λευκού καρχαρία είναι περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερο από το ανθρώπινο γονιδίωμα ενώ διαθέτει επίσης, πλήθος γενετικών μεταλλάξεων, στις οποίες ίσως να οφείλεται η μεγάλη εξελιγκτική επιτυχία αλλά και η μακροζωία του.
Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Πορτογαλία που διεξήγαγαν την έρευνα και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά της στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι κάποιες μεταλλάξεις στο DNA του καρχαρία, επιτρέπουν στα τραύματά του να αποκαθίστανται πολύ γρήγορα χάρη στην άμεση πήξη του αίματος του, ενώ η προστασία του απέναντι στον καρκίνο φαίνεται να οφείλεται στην ταχεία αποκατάσταση των βλαβών στο DNA του.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, τα μεγάλα ζώα, παρόλο που υφίστανται περισσότερες μεταλλάξεις, δεν νοσούν από καρκίνο συχνότερα από τους ανθρώπους, διότι, στην εξελιγκτική τους πορεία, ανέπτυξαν ανώτερες αμυντικές και αντικαρκινικές ικανότητες, όπως έχει κάνει και ο λευκός καρχαρίας, για παράδειγμα.
Ο Carcharodon carcharias, επιστημονική ονομασία του λευκού καρχαρία, μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 6 μέτρα και σε βάρος τους 3,2 τόνους. Για να βρει τη λεία του, μπορεί να βουτήξει σε βάθος μέχρι και 1.200 μέτρα.
Αν και οι καρχαρίες υπάρχουν πάνω στη Γη, περισσότερο από 400 εκατομμύρια χρόνια, ο λευκός καρχαρίας είναι το μόνο είδος του γένους του (Carcharodon) που υπάρχει ακόμα.
Οι λευκοί καρχαρίες ζουν σχεδόν σε όλα τα παράκτια και θαλάσσια ύδατα με θερμοκρασία μεταξύ 12 και 24 ° C, με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Αφρική, την Ιαπωνία, την Ωκεανία, τη Χιλή, και τη Μεσόγειο.
Στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού παρατηρείται στις περιοχές της Κέρκυρας, την Κόρινθο, τα παράλια του Ιονίου, το Αιγαίο, μέχρι τα τουρκικά παράλια στον Βόσπορο, αλλά και στην Κύπρο.