Ένα λάθος που κάνουμε συχνά είναι ότι αναζητάμε στον σύντροφό μας τα ίδια στοιχεία που έχουμε και εμείς ως προσωπικότητες.
Θα πρέπει να αναζητάμε έναν σύντροφο διαφορετικό από εμάς.
Αυτή η διαφορετικότητα πρέπει να εκφράζεται πάντα με σεβασμό και με ελευθερία στις ενέργειες και στη σκέψη του άλλου. Ο στόχος είναι να νιώσουμε και οι δύο μαζί την προοπτική να υπάρχουμε ισορροπημένα μέσα στη σχέση μας χωρίς να μειώνει ο ένας τον άλλο. Εάν επιλέξουμε έναν άνθρωπο που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά μ’ εμάς, δηλαδή έχουμε κοινές συνήθειες και αντιδράσεις, υπάρχει κίνδυνος αυτή η σχέση να μας κουράσει και να εξελιχθεί σε σχέση ρουτίνας.
Έναν σύντροφο, για να είναι πιο κοντά σε αυτό που ψυχολογικά μας ταιριάζει, θα πρέπει να τον θαυμάζουμε, να μας αρέσει η εικόνα του – ακόμα κι αν στους άλλους δεν αρέσει – , να εκπληρώνει ένα μέρος από τα όνειρά μας, να μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια και σιγουριά.
Καλό είναι να ταιριάζει κατά κάποιον τρόπο το επίπεδο επικοινωνίας και μόρφωσης, το οποίο μπορούμε να βελτιώσουμε διαβάζοντας βιβλία αν υστερούμε.
Αυτό όμως που δεν μπορεί να βελτιωθεί είναι η κατανόηση και η καλή συμπεριφορά, που θα πρέπει να ξεχωρίζουν στον άνθρωπό μας από την πρώτη στιγμή.
Δεν χρειάζεται να αναζητάμε την τέλεια σχέση. Χρειάζεται όμως να αισθανόμαστε ότι ο άνθρωπος στη σχέση μας είναι ένα κομμάτι από αυτό που θέλουμε να ζήσουμε.
Πολλοί άνθρωποι σε μια σχέση αναζητάνε μια απλή περιπέτεια, που πολλές φορές αγγίζει το κομμάτι της προσωπικής τους ηδονής, ή, αν θέλετε, μια σχέση ελευθερίας. Σε αυτή τη σχέση δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν το θέλουν και οι δύο και δεν νιώθουν ενοχές γι΄αυτό που πάνε να κάνουν.
Γιατί αυτό το ενοχοποιητικό κομμάτι θα μας φορτώσει αργότερα ανασφάλειες και προβλήματα που συνήθως μεταφέρονται και στις επόμενες σχέσεις.
Σε μια ελεύθερη σχέση, λοιπόν, το βασικό θέμα είναι να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς θέλουμε και αναζητάμε. Να τονίσουμε κα να συζητήσουμε με τον άνθρωπό μας πώς σκεφτόμαστε και πώς νιώθουμε για τη σχέση αυτή – για να μην αναζητάει ο άλλος μετά ευθύνες γι΄αυτά που δεν του είπαμε.
Το πρόβλημα στις σχέσεις αυτές είναι αν το ένα από τα δύο άτομα «μπλέξει» συναισθηματικά. Γι΄αυτό ξεκαθαρίζουμε από την πρώτη στιγμή τι αναζητάμε μέσα από αυτή τη σχέση.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Δανιά «Όσο πιο λίγο μ’ αγαπάς τόσο πιο πολύ σε θέλω» από τις εκδόσεις Καστανιώτη