Μήπως η αναβλητικότητα είναι κάποιες φορές ένα μεταμφιεσμένο δώρο;

Μήπως η αναβλητικότητα είναι κάποιες φορές ένα μεταμφιεσμένο δώρο;

Κάποιες φορές, η αναβλητικότητα χρησιμεύει σαν αγγελιοφόρος υποσυνείδητων ενοράσεων και πληροφοριών. Αν βρεις κάτι στη λίστα σου που, πολύ απλά, σου είναι αδύνατον να το κάνεις, μπορεί να αντιληφθείς, όπως η Λία, ότι υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος γι’ αυτό.

Η Λία ζούσε μέσα σε σωρούς από χαρτιά σκορπισμένα σε όλο της το διαμέρισμα. Είχε προσπαθήσει αρκετές φορές μέσα στα τελευταία τρία χρόνια να καταπιαστεί μαζί τους, αλλά πάντα κάτι έμπαινε στη μέση κα δεν την άφηνε να τα ξεφορτωθεί. Η Λία ένιωθε άσχημα που δεν τελείωνε αυτή τη δουλειά. Αποφάσισα να προσεγγίσω το θέμα με ανορθόδοξο τρόπο.

Ζήτησα από τη Λία να βρει ένα βράδυ που θα ήταν μόνη της στο σπίτι, χωρίς να την ενοχλήσει κανείς. Ύστερα της είπα να ανάψει κεριά γύρω από τους σωρούς με τα χαρτιά, να καθίσει στο πάτωμα ανάμεσά τους και να ζητήσει τη σοφία και την ενόραση που μπορεί να είχαν να της προσφέρουν. Ναι, η Λία πράγματι αμφέβαλε στιγμιαία αν ήμουν στα συγκαλά μου, αλλά, παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να κάνει τη δοκιμή. Αυτό που συνέβη είναι πραγματικά εκπληκτικό.

Καθώς κοιτούσε στο τρεμάμενο φως των κεριών τους σωρούς που ήταν σκορπισμένοι γύρω της, ένιωσε να κατακλύζεται από μια βαθιά θλίψη. Ξαφνικά κατάλαβε γιατί δεν μπορούσε να πετάξει τα χαρτιά. Μέσα σ’ αυτούς τους σωρούς υπήρχαν σημειώσεις για ένα βιβλίο που η Λία λαχταρούσε να γράψει. Καθώς συνδεόταν με αυτό το ανεκπλήρωτο όνειρο, άρχισε να κλαίει ασταμάτητα, με λυγμούς. Τώρα ήξερε γιατί οι σωροί των χαρτιών δεν ήθελαν να φύγουν – υπήρχε εκεί, σαν δώρο, για να κρατάνε το συγγραφικό της όνειρο ζωντανό.

Εκείνο το βράδυ, η Λία έβγαλε την ατζέντα της και προγραμμάτισε χρόνο για γράψιμο κάθε μέρα. Μέσα από την αυτοδέσμευσή της να σεβαστεί το δημιουργικό της πνεύμα, οι σωροί, όπως ήταν φυσικό, άρχισαν να εξαφανίζονται.

Υπάρχει κάτι που αντιστέκεσαι να φροντίσεις; Καθώς θα σκέφτεσαι αυτά που υπάρχουν στη λίστα σου, κάνε στον εαυτό σου τις πιο κάτω ερωτήσεις:

  • Μήπως σαμποτάρω την επιτυχία μου σε κάποια περιοχή της ζωής μου με το να μην ολοκληρώνω κάτι;
  • Ποιο μήνυμα κρύβει για μένα αυτή η αντίσταση;
  • Σε τι μου χρησιμεύει η αναβολή αυτής της δουλειάς;
  • Τι μπορώ να κάνω για να σεβαστώ αυτή την αντίσταση;

Ψάξε να βρεις ποιο δώρο κρύβεται πίσω από εκείνο που φαίνεται να μην μπορείς να ολοκληρώσεις.

Ξανακοίτα τη λίστα της αναβλητικότητάς σου και τη λίστα ελέγχου του τι σε στραγγίζει. Φαντάσου μια ζωή όπου όλα αυτά έχουν αντιμετωπιστεί μια για πάντα.

Πόση περισσότερη ενέργεια θα είχες για να αφιερώσεις στις προτεραιότητές σου;

Τι θα γινόταν αν μπορούσες να εκπληρώσεις όλους σου τους στόχους, εξαλείφοντας όλα εκείνα που αποσπούν την προσοχή σου ή στραγγίζουν την ενέργειά σου;

Σου ακούγεται παράξενο; Δοκίμασέ το!

Απόσπασμα από το βιβλίο της Cheryl Richardson «Βρες χρόνο για τη ζωή σου!» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα