Ποδηλασία, για καλή ψυχική υγεία και ζωή χωρίς άγχος

Ποδηλασία, για καλή ψυχική υγεία και ζωή χωρίς άγχος

Μια σκωτσέζικη ποδηλατική οργάνωση, η Galashiels Resource Center και το Πανεπιστήμιο Napier του Εδιμβούργου, ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2018, μια μελέτη, σχετικά με τα οφέλη της ορεινής ποδηλασίας.

Αν και η μελέτη τους δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, κάνουν τους ερευνητές, αρκετά αισιόδοξους σε ό,τι αφορά τα οφέλη της ποδηλασίας, στην ψυχική υγεία.

Κάθε εβδομάδα, οι συμμετέχοντες έπαιρναν τα ποδήλατά τους και έκαναν μια βόλτα δύο ωρών, στο σύστημα μονοπατιών Glentress κοντά στο Peebles της Σκωτίας, περίπου 20 μίλια νότια του Εδιμβούργου.

Οι ερευνητές ήλπιζαν ότι, ο μοναδικός συνδυασμός του να βρίσκεσαι έξω, να ασκείσαι, να ξεπερνάς τις δυσκολίες του μονοπατιού και να μαθαίνεις νέες δεξιότητες που μπορεί να προσφέρει η ορεινή ποδηλασία, θα έδειχνε άμεσα θετικά αποτελέσματα, στους συμμετέχοντες εκείνους που είχαν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία.

Πραγματικά, οι συμμετέχοντες, μετά τις βόλτες τους, έδειχναν ικανοποιημένοι και χαρούμενοι, ακριβώς αυτό που ήλπιζαν οι ερευνητές.

Οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη εκτός από το ότι θεωρούν πως είναι πολύ χρήσιμο να εργάζονται με τους συμμετέχοντες σε ένα φυσικό περιβάλλον που σφύζει από ζωή, παρατήρησαν σύντομα και πρόοδο, όσον αφορά την προσωπική ανθεκτικότητα, την αυτοπεποίθηση, τις κοινωνικές δεξιότητες και την εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων.

“Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα φανταστικό πρόγραμμα και μέσα από τις παρατηρήσεις μας μπορούμε να δούμε ότι οι συμμετέχοντες απολαμβάνουν πραγματικά την ορεινή ποδηλασία και την εμπειρία”, δήλωσε ο αθλητικός ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Napier του Εδιμβούργου Tony Westbury.

Στόχος των ερευνητών είναι να ποσοτικοποιηθούν τα συγκεκριμένα οφέλη που παρέχει το πρότυπο αυτό πρόγραμμα και στη συνέχεια, να χρησιμοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες ώστε, να δημιουργηθούν προγράμματα ψυχικής υγείας, τα οποία θα στηρίζονται στην ορεινή ποδηλασία και θα εφαρμόζονται σε όλη τη Σκωτία.

Οι Σκωτσέζοι γιατροί είναι γενικά, πολύ ανοικτοί στην ιδέα να προάγουν την υγεία και την ευημερία, συνταγογραφώντας πεζοπορίες στη φύση, ποδηλασία ή άλλες «φυσικές συνταγές».

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα