4 τρόποι με τους οποίους τα ευτυχισμένα ζευγάρια αλλάζουν στο χρόνο

4 τρόποι με τους οποίους τα ευτυχισμένα ζευγάρια αλλάζουν στο χρόνο

Αν βρίσκεστε σε σχέση με το ίδιο άτομο για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συνειδητοποιήσετε ότι ορισμένα πράγματα θα μείνουν αναπόφευκτα ίδια (όπως το δίλημμα του τι να φάτε ή πού να πάτε), αλλά κάποια άλλα θα έχουν την τάση να αλλάζουν στο χρόνο.

Η σχέση δεν μπορεί να ωριμάσει αν και οι δύο δεν είστε ανοιχτοί στην αλλαγή και πρόθυμοι να εξελιχθείτε. Όταν τα πράγματα μεταξύ σας μένουν ίδια για πολύ καιρό, το κοινό σας μέλλον ξαφνικά αρχίζει να μη βγάζει πολύ νόημα.

Οι ίδιες συνήθειες, δεξιότητες επικοινωνίας και διαπροσωπική δυναμική που λειτουργούσε για ένα ζευγάρι στη δεκαετία των 20, το πιθανότερο είναι να μη λειτουργούν 25 χρόνια μετά. Ποιοι είναι κάποιοι από τους τρόπους που τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια εξελίσσονται στο πέρασμα του χρόνου για να ικανοποιούνται περισσότερο από τη σχέση τους.

1. Ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο να έχουν δική τους ζωή εκτός της σχέσης τους

Στο αρχικό, εμβρυακό στάδιο μιας σχέσης, τα ζευγάρια τείνουν να περνούν πολύ χρόνο μαζί, παραμελώντας την ιδιωτική τους ζωή. Αλλά καθώς ο χρόνος περνά, τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια μαθαίνουν ότι δεν χρειάζεται να κάνουν τα πάντα μαζί. Αντιθέτως, δίνουν προτεραιότητα στην ανεξαρτησία τους, επιτυγχάνοντας μια ισορροπία ανάμεσα στο «εγώ» και στο «εμείς».

2. Επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους

Η ισχυρή επικοινωνία αποτελεί τη βάση κάθε ευτυχισμένης, υγιούς σχέσης – η οποιαδήποτε συνεργασία δεν ανθίζει χωρίς αυτή. Αυτό σημαίνει ότι αποκτούμε την ικανότητά μας να εκφράζουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες στο σύντροφό μας και επίσης να μαθαίνουμε πώς να γινόμαστε πιο καλοί και συμπονετικοί ακροατές.

Μαθαίνοντας να εκφράζουμε την αλήθεια μας και να ακούμε αυθεντικά τα συναισθήματα του/της συντρόφου μας, τις σκέψεις και τις ανάγκες μας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο σε δύσκολες περιόδους σύγκρουσης ή άγχους.

3. Βρίσκουν νέους τρόπους να κρατήσουν τον ενθουσιασμό τους στη σχέση

Είναι εύκολο να παγιδευτούμε σε μια βαρετή ρουτίνα, εστιάζοντας μόνο στο ποιες ανάγκες χρειάζεται να καλυφθούν, στις υποχρεώσεις κλπ. Τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια συνεχίζουν να αναζητούν νέους τρόπους να κρατήσουν τη φλόγα ζωντανή. Τα ζευγάρια που ωριμάζουν επιτυχώς με τον καιρό βρίσκουν τρόπους να μένουν αφοσιωμένοι και ενθουσιασμένοι ο ένας με τον άλλο, αλλά και για τη ζωή μαζί.

Αλλά δεν χρειάζεται κάθε φορά να επανεφεύρουμε τον τροχό. Να θυμάστε τα μικρά πράγματα που σας άρεσαν και στην αρχή της σχέσης.

4. Βουτούν βαθιά επειδή θέλουν να μάθουν ο ένας τον άλλο ακόμα καλύτερα

Μέχρι τη στιγμή που θα περάσετε στο επόμενο μεγάλο στάδιο, θα είστε ήδη μαζί αρκετό καιρό και θα πιστεύετε ότι γνωρίζετε ήδη το/τη σύντροφό σας. Αυτό όμως είναι λάθος. Μπορεί να γνωρίζουμε τις περίεργες συνήθειές τους, τη δουλειά των ονείρων τους και τα πάθη τους. Όμως, σίγουρα υπάρχουν πράγματα που δεν έχετε μάθει για τη ζωή και τις βαθύτερες επιθυμίες του.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα