Πώς να απαλλαγούμε από το περιττό βάρος χρησιμοποιώντας έξυπνα τη ζυγαριά

Πώς να απαλλαγούμε από το περιττό βάρος χρησιμοποιώντας έξυπνα τη ζυγαριά

Η ώρα μέσα στην ημέρα που το βάρος σας φτάνει στο κατώτερο επίπεδό του, είναι αφού έχετε ξυπνήσει, αφού έχετε αδειάσει την κύστη σας και πριν φάτε ή πιείτε οτιδήποτε. Το βάρος σας μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις από ένα μέχρι δυόμισι κιλά τη μέρα, ανάλογα με το τι καταναλώνετε (φαγητά με πολύ αλάτι μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών, και το αλκοόλ προκαλεί επίσης πρήξιμο), με το αν έχετε κένωση του εντέρου και με το αν γυμνάζεστε.

Όταν ιδρώνετε από την άσκηση, το βάρος σας μειώνεται λόγω των υγρών που χάνετε. Μπορεί να μπείτε σε πειρασμό να ζυγιστείτε μετά τη γυμναστική, αλλά αντισταθείτε. Το νούμερο που θα δείτε είναι παραπλανητικά χαμηλό. Με το που θα πιείτε νερό και αναπληρώσετε τα υγρά, θα επιστρέψετε στο κανονικό σας βάρος.

Οι ειδικοί στην απώλεια βάρους προτείνουν να ζυγιστείτε την ίδια ώρα για τρεις συνεχόμενες μέρες, να προσθέσετε τους αριθμούς και να διαιρέσετε με το τρία για να βρείτε το μέσο βάρος σας για εκείνη την εβδομάδα.

Στο μόνο που διαφωνώ μαζί τους είναι ότι πρέπει να ζυγίζεστε μόνο τρεις φορές την εβδομάδα. Το να ζυγίζεστε καθημερινά είναι καλύτερο, και θα σας εξηγήσω γιατί.

Πολλοί, όταν ζυγίζονται, αρχίζουν να βιώνουν έναν χείμαρρο αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων. Ο αριθμός που βλέπουν στη ζυγαριά μετατρέπεται σε μέτρο της προσωπικής τους αξίας. Με τη λογική τους γνωρίζουν ότι αυτό δεν ισχύει. Όμως τα παραπανίσια κιλά μπορεί να αποτελούν μια συναισθηματική βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Χρησιμοποιώντας, όμως, το ρυθμό εξοικείωσης, αν δηλαδή ζυγίζεστε καθημερινά και συνηθίσετε να βλέπετε τον συγκεκριμένο αριθμό, τότε από μέτρο της αξίας σας θα μετατραπεί σε ένα απλό δεδομένο.

Η επανάληψη θα σας επιτρέψει να αποστασιοποιηθείτε συναισθηματικά, και τότε θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ζυγαριά ως ένα εργαλείο για να διαπιστώσετε πώς επηρεάζουν το βάρος σας οι διατροφικές σας συνήθειες και η άσκηση.

Για να ακολουθήσετε τον ρυθμό απώλειας βάρους, πρέπει να ανεβαίνετε στη ζυγαριά κάθε πρωί γυμνοί και με άδειο στομάχι και να καταγράφετε τον αριθμό σε ένα σημειωματάριο, σε μια εφαρμογή ή σε έναν πίνακα.

Παλαιότερα μαθαίναμε ότι δεν πρέπει να ζυγιζόμαστε κάθε μέρα, αλλά τελικά ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Πιστεύουμε επίσης ότι η ζυγαριά λειτουργεί και ως ένας μηχανισμός επίγνωσης ο οποίος σου δίνει καλύτερη αίσθηση των φαγητών που καταναλώνεις, καθώς και τη δυνατότητα να κάνεις επιλογές που είναι κατάλληλες για το βάρος σου.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Michael Breus «Η Δύναμη του Πότε» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα