Πώς να αυξήσουμε το επίπεδο της ευτυχίας μας

Πώς να αυξήσουμε το επίπεδο της ευτυχίας μας

Έρευνες δείχνουν ότι εκείνοι που προσφέρουν στη δουλειά τους στους άλλους είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι και έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν προαγωγή. Και πάλι δηλαδή συνδέεται εδώ η ευτυχία με την επιτυχία.

Ας θυμηθούμε ξανά το: Δώσε περισσότερα από όσα λαμβάνεις και θα λάβεις περισσότερα από όσα έδωσες.

Σύμφωνα με την German Socioeconomic Panel Survey, η σημαντικότερη αιτία ευτυχίας είνα η προσφορά αξίας στους άλλους. Η προσφορά άλλωστε είναι μια άσκηση αγάπης.

Όταν προσφέρεις, ακόμα κι αν δε το νιώθεις, εκπαιδεύεσαι να γίνεις άνθρωπος της αγάπης και της προσφοράς.

Ο καθηγητής του UVA Tim Wilson λέει ότι δεν σε κάνει καλό άνθρωπο το πως πιστεύεις ότι είσαι καλός άνθρωπος· το αντίθετο. Όταν πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει καλές πράξεις, βλέπεις τον εαυτό σου σαν καλό άνθρωπο. Κατά τη γνώμη μου ισχύουν και τα δύο.

Ένας βασικός τρόπος για να απελευθερώσουμε ωκυτοκίνη (η ορμόνη της αγάπης) είναι το άγγιγμα, η χειραψία, το απαλό άγγιγμα στον ώμο ή στην πλάτη.

Έρευνες δείχνουν πως πέντε αγκαλιές τη μέρα για τέσσερις βδομάδες ανεβάζουν κατά πολύ το επίπεδο ευτυχίας. Το να προσφέρεις λοιπόν είναι ένας τρόπος για να γίνεις πιο ευτυχισμένος.

Ποιον αγκάλιασες σήμερα; Ποιον βοήθησες σήμερα; Σε ποιον εξέφρασες την ευγνωμοσύνη σου σήμερα; Ποιον έκανες να χαμογελάσει; Ποιον έκανες χαρούμενο σήμερα; Και τι χρειάζεται για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω;

Πολλές φορές, ένας καλός λόγος ή ένα χαμόγελο αρκούν.

Άλλος τρόπος για να αυξήσεις το επίπεδο της ευτυχίας σου είναι να επενδύσεις στις ανθρώπινες σχέσεις. Αρχικά, να μην είσαι συνεχώς μόνος. Να βρίσκεσαι ανάμεσα σε φίλους. Να κάνεις παρέα με ευτυχισμένους ανθρώπους. Επί 75 χρόνια οι ερευνητές του Harvard Medical School παρακολούθησαν την καθημερινότητα 724 ανθρώπων. Τέσσερις επικεφαλής από το 1938 πέρασαν από τη συγκεκριμένη μελέτη. Συμμετείχαν 268 άνδρες καυκάσιου τύπου, οι οποίοι είχαν φοιτήσει στο Χάρβαρντ τις χρονιές 1939-1944.

Ανάμεσά τους υπήρχε και ο γνωστός σε όλους μας Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ο τριακοστός πέμπτος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν από τις φτωχογειτονιές της Βοστόνης, ηλικίας έντεκα έως δεκαέξι ετών. Ποιοι πιστεύεις ήταν πιο ευτυχισμένοι;

Έτσι όπως το παρουσιάζεις, μάλλον όχι εκείνοι που είχαν τα περισσότερα χρήματα και θέσεις εξουσίας.

Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που έχουν τις στενότερες σχέσεις με την οικογένειά τους, με τους φίλους τους και με τον κοινωνικό τους κύκλο είναι πιο ευτυχισμένα και έχουν καλύτερη υγεία.

Τα άτομα που ήταν μόνα τους ήταν λιγότερο ευτυχισμένα και αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας ως μεσήλικες.

Ήταν εντυπωσιακό ότι οι μοναχικοί της ζωής πέθαιναν νωρίτερα.

Όσοι βίωσαν ή βίωναν μια μεγάλη αντιδικία (έντονη αντιπαράθεση στις σχέσεις με άλλους ανθρώπους) είχαν χειρότερη υγεία.

Ένα διαζύγιο είχε λιγότερο αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία από μια τοξική σχέση που συνεχιζόταν.

Τα ζευγάρια σε προχωρημένη ηλικία που ήταν μαζί, είχαν καλή σχέση και στήριζαν ο ένας τον άλλον, είχαν καλύτερη μνήμη από τους υπόλοιπους.

Οι υγιείς ανθρώπινες σχέσεις και όχι οι θέσεις και τα μεγαλεία, οδηγούν στην ευτυχία.

Γενικά, τόσο η επιτυχία όσο και η ευτυχία εξαρτώνται από τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Νικόλα Σμυρνάκη «Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω;» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα