Ο Michelangelo Buonarroti, γνωστός σαν Μιχαήλ Άγγελος, θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.
Μαζί με τον Leonardo da Vinci, τον Raphael και τον Titian αποτελούν τις πιο αντιπροσωπευτικές φιγούρες της Ιταλικής Αναγέννησης.
Για μεγάλο μέρος του 16ου αιώνα, καθόρισε την ιταλική τέχνη και τον πολιτισμό και επηρέασε τους καλλιτέχνες στις επόμενες γενιές. Εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ιταλία, προκειμένου να θαυμάσουν τα έργα του.
Το ψευδώνυμό του «Divino» δείχνει πόσο αγαπημένος ήταν και ότι η επιτυχία του ήταν σημαντική, σε μια εποχή που οι περισσότεροι καλλιτέχνες δεν απολάμβαναν πλούτο ή φήμη ενώ ζούσαν.
Ο Μιχαήλ Άγγελος, εκτός από σπουδαίος καλλιτέχνης υπήρξε και ένας συναρπαστικός άνθρωπος και ήταν ο πρώτος Δυτικός καλλιτέχνης που έχει εκδώσει τη βιογραφία του, κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Παρακάτω θα βρείτε κάποια πράγματα που μάλλον δεν γνωρίζετε για τον διάσημο καλλιτέχνη και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον:
1.Πρώτα έμαθε να διαπράττει «απάτη» στην τέχνη
Όταν ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν νεαρός, τράβηξε την προσοχή κάποιων σημαντικών ανθρώπων, παρουσιάζοντας ένα από τα δικά του γλυπτά, ως αντίκα από την αρχαία Ελλάδα. Στην ηλικία μόλις των 19 ετών, έφτιαξε ένα γλυπτό, το οποίο συνεργαζόμενος με κάποιον από την ισχυρή οικογένεια των Medici, το έκανε να φαίνεται σαν αντίκα. Δεν δίστασε μάλιστα να το θάψει, ώστε να φαίνεται παλιό και φθαρμένο. Έτσι, κατάφερε να το πουλήσει σε υψηλότερη τιμή. Όταν ο καρδινάλιος Raffaele Riario που είχε αγοράσει το έργο ανακάλυψε ότι το γλυπτό ήταν πλαστό, τον κάλεσε να πάει στη Ρώμη και να εργαστεί γι’ αυτόν. Η πρόσκληση αυτή ήταν η αρχή της καριέρας του Michelangelo. (Κατά την ιταλική αναγέννηση, η αντιγραφή κλασικών έργων τέχνης δεν εθεωρείτο απάτη αλλά αντίθετα, επίδειξη ταλέντου).
2. Ήταν ποιητής
Ο Μιχαήλ Άγγελος δεν ήταν απλώς γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας. Ήταν επίσης αναγνωρισμένος ποιητής, γράφοντας εκατοντάδες sonnets και madrigals. Έγραφε σε μορφή επιστολών, και το περιεχόμενο των ποιημάτων του μιλούσε για αγάπη, τόσο προς τους άντρες όσο και προς τις γυναίκες.
Τα ποιήματα του ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή κατά τη διάρκεια της βικτωριανής εποχής. Τα ποιήματα και οι επιστολές του Penguin περιλαμβάνουν μια επιλογή από ποιήματα του καλλιτέχνη για την αγάπη και τη θρησκεία.
3. Το ποιο διάσημο γλυπτό του έγινε με κομμάτι πετρωμένου μαρμάρου
Το γλυπτό του Michelangelo «David» είναι ένα αριστούργημα που έχει γίνει το σύμβολο της ιταλικής τέχνης της περιόδου της Αναγέννησης. Το πανύψηλο έργο δημιουργήθηκε για να διακοσμήσει την κορυφή της κύριας εκκλησίας της Φλωρεντίας και η εργασία σε μάρμαρο δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Ο πρώτος καλλιτέχνης που ανέλαβε τη δημιουργία αυτού του έργου με το όνομα «Γίγαντας», για άγνωστους λόγους, το άρχισε αλλά δεν το τελείωσε ποτέ. Το μάρμαρο αυτό, παρέμεινε στην αυλή της εκκλησίας για 40 χρόνια, μέχρι που ανατέθηκε στον Μιχαήλ Άγγελο να το διεκπαιρεώσει, στην ηλικία των 26 χρόνων.
4. Δεν του άρεσε να υπογράφει τα έργα του
Είναι ενδιαφέρον ότι ο Michelangelo υπέγραψε μόνο ένα έργο τέχνης με το όνομά του και αυτό δεν ήταν άλλο από το Pieta. Πρόκειται για το έργο που απεικονίζει την Παρθένο Μαρία να πενθεί την απώλεια του Ιησού Χριστού, ο οποίος βρίσκεται στην αγκαλιά της. Το έργο αυτό που ολοκληρώθηκε το 1499, βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Για να δείξει την υπερηφάνειά του για το έργο αυτό, ο Μιχαήλ Άγγελος, σε ένα φύλλο πέρα από το στήθος της Παναγίας, γράφει: «Ο Michelangelo Buonarroti, Florentine, έκανε αυτό).
5. Έγινε πλούσιος αλλά δεν τον ενδιέφεραν τα πλούτη
Ο Μιχαήλ Άγγελος έζησε μια μακρά ζωή, πεθαίνοντας στην ηλικία των 88 ετών. Καθώς μεγάλωσε, ποτέ δεν σταμάτησε να εργάζεται και πέρασε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του ως αρχιτέκτονας της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου – στέλνοντας σημειώσεις στους εργάτες όταν ήταν πολύ αδύναμος για να παρευρίσκεται ο ίδιος. Παράλληλα, συνέχιζε τη γλυπτική. Στην πραγματικότητα, δούλευε στο Rondanini Pietà , το οποίο είναι τώρα στο Μιλάνο, μέχρι έξι ημέρες πριν από το θάνατό του.
Ως τέτοιος διάσημος καλλιτέχνης με μακρά καριέρα, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι ο Μιχαήλ Άγγελος πέθανε ένας πλούσιος άνθρωπος. Εργάστηκε για εννέα διαφορετικούς Καθολικούς Παπάδες, ένα τεράστιο κατόρθωμα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ηγέτες ήθελαν να αλλάζουν καλλιτέχνες όταν αναλάμβαναν την εξουσία. Μετά το θάνατό του, άφησε ένα ακίνητο αξίας 50.000 Φλωρίνων – το ισοδύναμο μεταξύ $ 35 και $ 50 εκατομμυρίων σήμερα. Το ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ ήταν τόσο πλούσιος όσο ήταν, δεν φερόταν ανάλογα. Λέγεται ότι μισούσε το λουτρό και υπερηφανευόταν ότι συνέχισε να ζει μια ταπεινή ζωή παρά την τύχη του.
“Το αληθινό έργο τέχνης είναι μόνο σκιά της θεϊκής τελειότητας”.