Ο Κινέζος σοφός Seng T’ san μας χάρισε τα ακόλουθα σοφά λόγια: «Πάψε να μιλάς, πάψε να σκέπτεσαι, και δεν θα υπάρχει τίποτα που να μην καταλαβαίνεις. Γύρισε στις ρίζες και θα βρεις το νόημα. Κοίταξε μέσα σου και αυτοστιγμεί θα νικήσεις το επίπλαστο και το κενό».
Μας συμβουλεύει απλώς να σταματήσουμε και να μιλάμε και να σκεφτόμαστε. Αυτό είναι το τρίτο κλειδί στην αίσθηση γαλήνης που είναι μέρος της πορείας προς την ιερή αναζήτηση.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι γαλήνη δεν σημαίνει απουσία συγκρούσεων. Θα υπάρχουν πάντοτε συγκρούσεις γιατί θα υπάρχουν πάντοτε άλλοι οι οποίοι θέλουν να φέρεσαι όπως ορίζουν εκείνοι.
Εάν έχεις έντονη αίσθηση της προσωπικής σου αξίας, θα σου δίνονται πάντοτε ευκαιρίες ενίσχυσης αυτής της άποψης που έχεις για τον εαυτό σου. Οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν και όσο εξασκείσαι στη σιγή του εσωτερικού διαλόγου και την ηρεμία του νου.
Γαλήνη δεν σημαίνει απουσία συγκρούσεων. Γαλήνη είναι το βίωμα της ύπαρξης του Θεού. Καθώς μαθαίνεις να σταματάς τον εσωτερικό σου διάλογο και να γίνεσαι πιο γαλήνιος, θα αρχίσεις να γνωρίζεις την ύπαρξη του Θεού στη ζωή σου.
Αυτή η παρουσία θα γίνεται αισθητή και από το σώμα και από τον εσωτερικό σου κόσμο. Οι πεποιθήσεις αποβάλλονται. Τα πιστεύω αντικαθίστανται από γνώσεις.
Όταν ετοιμαζόμουν να γράψω αυτό το βιβλίο, διάβαζα την Καινή Διαθήκη και παρατήρησα κάτι που είχε γράψει ο Απόστολος Παύλος το οποίο είχε εξαιρετική σημασία για μένα. Έγραψε στο Προς Φιλισταίους (β΄5,6):
«Το αυτό δε φρόνημα, έστω εν υμίν, το οποίον ήτο και εν τω Χριστώ Ιησού, όστις εν μορφή Θεού υπάρχων, δε ενόμισεν αρπαγήν το είναι ίσα με τον Θεόν».
Ο λόγος για τον οποίο αυτό είχε τόση σημασία για μένα ήταν ότι ο εκλεκτός μαθητής του Ιησού, ο Παύλος, διαλύει την ιδέα της ύπαρξης του Θεού έξω από τον άνθρωπο.
Σε εμένα φαίνεται ότι αντικρούει τις κατηγορίες εκείνων οι οποίοι θεωρούσαν βλασφημία την αναφορά του Θεού ως μέρους του εαυτού μας.
Όταν σταματήσεις τον εσωτερικό διάλογο, βρίσκεσαι σε άμεση επαφή με την γεμάτη αγάπη παρουσία του Θεού. «Το αυτό δε φρόνημα έστω εν υμίν… ο Θεός κατοικεί μέσα σου».
Απόσπασμα από το βιβλίο του D. Wayne W. Dyer «Ο Ιερός Εαυτός σου» από τις εκδόσεις Ιβίσκος