Τρεις Διάσημες Δίαιτες που ίσως δεν γνωρίζετε

Τρεις Διάσημες Δίαιτες που ίσως δεν γνωρίζετε

Δίαιτα ΥΛΕ

Πώς λειτουργεί: Το γράμμα Υ αναφέρεται στους υδατάνθρακες, το Λ στο λίπος και το Ε στα ενδιάμεσα γεύματα.

Υδατάνθρακες και λίπη δεν συνυπάρχουν ποτέ στο πιάτο. Αυτό σημαίνει ότι από το πρωί μέχρι το μεσημεριανό γεύμα καταναλώνεις υδατάνθρακες (όπως ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά, ρύζι και φρούτα) και καθόλου λίπη.
Αντιθέτως, το βράδυ το μενού περιλαμβάνει, αντί για υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες (ψάρι ή κρέας μαζί με λαχανικά ή σαλάτες). Τα ενδιάμεσα γεύματα (όπως μια χούφτα καρύδια, ένα μήλο ή άπαχο τυρόπηγμα σε μία φέτα ψωμί) πρέπει να είναι φτωχά σε λιπαρά, για να μην επηρεάζουν την καύση του λίπους.

Η γνώμη του διατροφολόγου: Δεν υπάρχει λόγος διαχωρισμού των ουσιών, ακόμα και το μητρικό γάλα περιλαμβάνει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Με τη δίαιτα των χαμηλών υδατανθράκων μπορεί, βεβαίως, να χάσεις κάποιο βάρος. Για να αποφευχθούν όμως τα στερητικά συμπτώματα, βάλε στη διατροφή σου λαχανικά και φρούτα.

Παλαιολιθική Δίαιτα

Πώς λειτουργεί: Μπορείς να καταναλώνεις τρόφιμα τα οποία υπήρχαν μόνο κατά την Εποχή του Λίθου. Συνεπώς, η λίστα αγορών θα πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως κρέας, ψάρι, θαλασσινά, οστρακοειδή, αυγά, καθώς και λάχανα, μανιτάρια, ξηρούς καρπούς, κάστανα και μέλι. Αντιθέτως, στον κατάλογο με τις «απαγορευμένες» τροφές βρίσκονται το γάλα και τα παράγωγά του, τα προϊόντα των σιτηρών, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά. Και τέλος, τα βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως η ζάχαρη, το αλκόλ και το «έτοιμο» φαγητό.

Η γνώμη του Διατροφολόγου: Κατά τη Λίθινη Εποχή οι άνθρωποι τρέφονταν με λαχανικά, φρούτα, σπόρους, ξηρούς καρπούς και ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας και το ψάρι. Αυτή η διατροφή δεν είναι ανθυγιεινή και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Γεγονός όμως είναι ότι απέχει αρκετά από τις διατροφικές σου συνήθειες και απαιτεί πειθαρχία.

Δίαιτα της Χειμερίας Νάρκης

Πώς λειτουργεί: Την ονομάζουμε και δίαιτα του μελιού και την εφηύρε ο φαρμακοποιός Μάικ Μακίνες. Το μοναδικό πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να τρως κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Η φρουκτόζη και η γλυκόζη σε χορταίνουν και κυρίως σου μειώνουν την όρεξη για κάτι γλυκό ( όπως σοκολάτα) την επόμενη μέρα. Επίσης, συνιστάται η χρήση μελιού και όχι ζάχαρης, καθώς είναι πιο υγιεινό και έχει λιγότερες θερμίδες. Τέλος, μην ξεχνάς πως επιτρέπεται και η κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών, όπως οι γλυκοζίτες στεβιόλης (στέβια).

Η γνώμη του διατροφολόγου: Το μέλι, ειδικότερα το παραγόμενο με ψυχρή φυγοκέντρηση ελληνικής προέλευσης, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να συμβάλει ακόμα και στη γρήγορη θεραπεία ενός κρυολογήματος. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι αυτή η τροφή δεν έχει καμιά θέση σε μια δίαιτα (όπως άλλωστε ούτε και η ζάχαρη). Βεβαίως, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αποφεύγεις, όσο περισσότερο μπορείς, τη γεμάτη θερμίδες άσπρη ζάχαρη.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Άννας Μαρίας Παπίρη «Η δίαιτα…αλλιώς!» από τις εκδόσεις Οξύ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα