Το Δώρο του Μη Φόβου

Το Δώρο του Μη Φόβου

Αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο βρίσκεται αντιμέτωπο με τον θάνατο, ίσως να φοβάται πολύ. Αν θέλεις να το βοηθήσεις, θα πρέπει να μάθεις να καλλιεργείς τον δικό σου μη φόβο.

Ο μη φόβος είναι η βάση της αληθινής ευτυχίας, κι αν μπορέσεις να προσφέρεις σε κάποιον τον μη φόβο, θα κάνεις σ’ αυτόν τον άνθρωπο το ομορφότερο δώρο.

Αν μπορέσεις να σταθείς σαν βράχος δίπλα στο αγαπημένο σου πρόσωπο αυτές τις δύσκολες στιγμές, μπορείς να το βοηθήσεις να πεθάνει ήσυχα και γαλήνια, χωρίς φόβο.

Με τον διαλογισμό μπορούμε να ενοσχύσουμε την ενέργεια της ενσυνείδησης και της αυτοσυγκέντρωσης.

Η ενσυνείδηση και η αυτοσυγκέντρωση θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε πάλι στην επίγνωση ότι τίποτα δεν γεννιέται ούτε πεθαίνει στ’ αλήθεια. Μπορούμε πραγματικά να απαλλαγούμε από το φόβο του θανάτου.

Όταν κατανοήσουμε ότι είναι αδύνατο να αφανιστούμε, απελευθερωνόμαστε από τα δεσμά του φόβου. Η ανακούφιση είναι τεράστια. Ο μη φόβος είναι η απόλυτη χαρά.

Όταν νιώθουμε φόβο, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα ευτυχισμένοι. Όταν τρέχουμε διαρκώς πίσω από το αντικείμενο του πόθου μας, τότε νιώθουμε διαρκή φόβο. Ο φόβος πάει πακέτο με την αχαλίνωτη επιθυμία.

Θέλουμε να είμαστε ασφαλείς και ευτυχισμένοι, κι έτσι αρχίζουμε να λαχταράμε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή αντικείμενο ή ιδέα ( όπως ο πλούτος και η δόξα) που πιστεύουμε ότι θα εγγυηθεί την ευημερία μας.

Ποτέ δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε πλήρως την επιθυμία μας· κι έτσι τρέχουμε διαρκώς και παραμένουμε μονίμως φοβισμένοι.

Αν σταματήσεις να τρέχεις πίσω από το αντικείμενο του πόθου σου – είτε πρόκειται για πρόσωπο είτε για πράγμα ή ιδέα -, ο φόβος σου θα υποχωρήσει.

Όταν δεν νιώθεις φόβο, μπορείς να είσαι ήρεμος.

Όταν στο σώμα και στο μυαλό σου επικρατεί γαλήνη, δεν διαφεντεύεσαι από τις ανησυχίες – γίνεσαι, μάλιστα, και λιγότερο επιρρεπής στα ατυχήματα. Είσαι ελεύθερος.

Αν μπορέσουμε να αναπτύξουμε την ικανότητα να μη νιώθουμε φόβο και να μην προσκολλούμαστε, θα έχουμε καταφέρει κάτι πολυτιμότερο από όλα τα χρήματα και τα υλικά αγαθά του κόσμου.

Ο φόβος καταστρέφει τη ζωή μας κα μας κάνει δυστυχισμένους.

Δενόμαστε με αντικείμενα και ανθρώπους σαν τον ναυαγό που πιάνεται από ό,τι βρει να επιπλέει κοντά του.

Αν μάθουμε να αποχωριζόμαστε πράγματα και ανθρώπους και μοιραστούμε αυτή τη σοφία με τους άλλους, θα τους χαρίσουμε το δώρο του μη φόβου.

Όλα είναι παροδικά. Αυτή η στιγμή περνάει. Το αντικείμενο του πόθου μας μπορεί να φύγει από τα χέρια μας, αλλά εμείς μπορούμε να μάθουμε ότι η ευτυχία είναι πάντα εφικτή.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Tjich Nhat Hanh «Φόβος» από τις εκδόσεις Αιώρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα