5 Νέες Θεωρίες για τη Φύση της Συνείδησης

5 Νέες Θεωρίες για τη Φύση της Συνείδησης

Η ύπαρξη μιας αισθανόμενης συνείδησης στο σύμπαν είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά μυστήρια όλων των εποχών. Η ύπαρξη του ίδιου του σύμπαντος, για να μην αναφέρουμε την ανάπτυξη της βιολογικής ζωής, ήδη μπερδεύει αρκετά, αλλά οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν γιατί το σύμπαν εξέλιξε βιολογικούς μηχανισμούς για να υποβληθεί υποκειμενικά στον εαυτό του.

Το κύριο θέμα της συζήτησης – αναζωπυρώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω των νέων ανακαλύψεων στην κβαντομηχανική – επικεντρώνεται στο εάν η συνείδηση είναι ένα καθαρά φυσικό, υλιστικό φαινόμενο που είναι αυτοτελές ή αν η συνείδηση αποτελεί μια πιο συμβιωτική παγκόσμια δύναμη που συμβάλλει στην καθιέρωση της πραγματικότητας χώρου – χρόνου.

Για να κεντρίσουμε λίγο περισσότερο το νου σας, σας παρουσιάζουμε πέντε εκπληκτικές νέες θεωρίες συνείδησης που αναπτύσσονται από κορυφαίους φυσικούς και ερευνητές:

1.”Κβαντική συνείδηση” ή ORCH-OR

Ο θεωρητικός φυσικός Roger Penrose και ο αναισθησιολόγος και ψυχολόγος Stuart Hameroff συνέθεσαν μια θεωρία της συνείδησης γνωστή ως Orchestrated Objective Reduction ή ORCH-OR. Η θεωρία θέτει ότι η συνείδηση είναι γεμάτη από μικροσωληνάρια που είναι ενσωματωμένα στον κβαντικό πυρήνα του σύμπαντος μας, υποδηλώνοντας ότι η συνείδηση δεν προκύπτει απλώς από τις νευροχημικές διεργασίες του εγκεφάλου αλλά έχει μια βαθύτερη και πιο πρωταρχική προέλευση που είναι εγγενής στο σύμπαν.

Η θεωρία υποδηλώνει ότι το μυαλό μας μπορεί να αφήσει πίσω αποτυπώματα, υπολειμματικές πληροφορίες, στον ιστό του κόσμου γύρω μας. Ο Hameroff πιστεύει επίσης ότι αυτή η αμφιλεγόμενη ιδέα μιας «κβαντικής συνείδησης», η οποία δεν εξαρτάται από ένα καθαρά βιολογικό υπόστρωμα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός είδους μετά θάνατον ζωής.

Τον Ιανουάριο του 2014, Ιάπωνες ερευνητές ανίχνευσαν κβαντικούς κραδασμούς σε μικροσωληνίσκους, παρέχοντας σημαντική επιβεβαίωση για έναν από τους αμφιλεγόμενους πυλώνες του ORCH-OR. Η συνείδηση, υποστηρίζουν οι Penrose και Hameroff, είναι μια μη υπολογιζόμενη δύναμη που συνδέεται με τη θεμελιώδη γεωμετρία του ίδιου του χωροχρόνου.

2. Πανσχισχισμός – Παγκόσμια Πρωτο-Συνείδηση

O πανσχισχισμός δεν είναι μια νέα θεωρία, ωστόσο, έχουν υπάρξει κάποιες ενδιαφέρουσες τροποποιήσεις και προσθήκες τα τελευταία χρόνια. Ο πανσχισχισμός είναι ουσιαστικά η πεποίθηση ότι το ίδιο το σύμπαν είναι συνειδητό, ότι υπάρχει ένα είδος πανταχού παρουσίας της συνείδησης που διαπερνά τον Κόσμο. Ως εκ τούτου, ο πανσχισχισμός έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ως ένα φιλοσοφικό αίνιγμα που συζητείται σε μεταφυσικούς κύκλους.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, ένας αυξανόμενος αριθμός φυσικών και αστρονόμων άρχισε να βλέπει τον πανσχισχισμό ως επιστημονικό ζήτημα – μια έννοια που θα μπορούσε πραγματικά να δοκιμαστεί πειραματικά.

Ένας τέτοιος φυσικός, ο Grecory Matloff, υποστήριξε ότι οι επιστήμονες μπορεί να είναι σε θέση να επικυρώσουν την ιδέα της παγκόσμιας πρωτο-συνείδησης αναζητώντας ” βολιδοσκοπικά αστέρια ” που καταγράφουν τα δικά τους μονοπάτια σε γαλαξιακές τροχιές. Αν και ακούγεται παράλογο, ο Matloff πιστεύει ότι ορισμένα φαινόμενα στην παρατηρητική αστροφυσική, όπως η ασυνέχεια του Parenago , θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση του πανσχισχισμού. Ο Matloff πιστεύει επίσης ότι μια νέα θεωρία του πανσχισχισμού θα μπορούσε κάποια μέρα να αντικαταστήσει τη σκοτεινή ύλη.

3. Το συμμετέχον σύμπαν

Η θεωρία του “συμμετοχικού σύμπαντος” μερικές φορές σημειώνεται ως ένα υποσύνολο του πανσχισχισμού. Αναπτύχθηκε από τον διάσημο φυσικό John Archibald Wheeler, ο οποίος επεξεργάστηκε τον όρο “μαύρη τρύπα” και συνεργάστηκε με τον Niels Bohr σε πρώιμα πρωτοποριακά πειράματα στην κβαντική μηχανική. Μεταξύ πολλών άλλων επιτευγμάτων – η θεωρία του συμμετοχικού σύμπαντος ή Συμμετοχικής Ανθρώπινης Αρχής , ενσωματώνει ιδέες από την κβαντική θεωρία όπου, η ανθρώπινη παρατήρηση δημιουργεί το σύμπαν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Wheeler ισχυρίστηκε ότι το σύμπαν υπάρχει σε μια κατάσταση απροσδιόριστου κβαντικού δυναμικού και ότι το σύμπαν απαιτεί τη συμμετοχή μιας συνείδησης για να έχει μια αντικειμενική πραγματικότητα.

4. Το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Συνειδητοποίησης

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Συνειδητοποίησης προέκυψε από μια σειρά πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο Princeton στη δεκαετία του 1990. Οι ερευνητές ξεκίνησαν ένα έργο με την ονομασία Princeton Engineering Anomalies Research (PEAR) και τελικά έγραψαν ένα βιβλίο με τίτλο «Τα περιθώρια της πραγματικότητας» που συνόψισε τα ευρήματά τους. Μετά από μια σειρά πειραμάτων που αφορούσαν ανθρώπινους συμμετέχοντες και γεννήτριες τυχαίων αριθμών, η ομάδα PEAR κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη πρόθεση έχει μικρή αλλά μαθηματικά σημαντική επίδραση στη φυσική πραγματικότητα.

Ουσιαστικά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση μπορεί να επηρεάσει τις τυχαίες πληροφορίες. Η έρευνα μετατράπηκε σε συνεχιζόμενο έργο Global Consciousness Project, το οποίο συλλέγει παγκόσμια στατιστικά στοιχεία που τεκμηριώνουν πώς η ανθρώπινη συνείδηση επηρεάζει τυχαία πρότυπα αριθμών.

5. Η προηγμένη νοημοσύνη μπορεί να κωδικοποιηθεί στην φυσική του σύμπαντος

Αυτή είναι μια από τις νεότερες θεωρίες στον κατάλογο και από τις πιο «φευγάτες». Είναι το υλικό της επιστημονικής φαντασίας – αυτό, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα περίμεναν βρουν γραμμέναο στα γραπτά αξιόλογων επιστημόνων.

Σε ένα άρθρο με τίτλο “Είναι η φυσική τάξη, δημιούργημα μιας εξωγήινης νοημοσύνης;” ο αξιότιμος αστρονόμος και αστροβιολόγος Caleb Scharf διερεύνησε την ιδέα ότι η εξωγήινη συνείδηση μπορεί στην πραγματικότητα να κωδικοποιηθεί στην φυσική του ίδιου του σύμπαντος. Αξιοποιώντας τις θεωρίες από τους σύγχρονους φουτουριστές και τα αινίγματα της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, ο Scharf υποστηρίζει ότι οι ανώτερες μορφές νοημοσύνης στο σύμπαν μας μπορούν να κωδικοποιήσουν τα ζωντανά συστήματα στον ίδιο το φυσικό νόμο και να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια για να ” χειριστούν φωτεινή ύλη “.

Η θεωρία θέτει μια νέα στροφή στον πανσχισχισμό και παρουσιάζει μια εξωφρενική εξήγηση τόσο για τη σκοτεινή ύλη όσο και για τη σκοτεινή ενέργεια.

Όλες αυτές οι νέες θεωρίες έχουν μια νέα αντίληψη περί συνείδησης, που ξεπερνά τα όρια της σημερινής επιστήμης. Το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις θεωρίες υπερασπίζονται φημισμένοι φυσικοί και επιστήμονες μαρτυρεί τη νομιμότητά τους.

Το γεγονός είναι ότι, υπάρχουν πολλά σχετικά με αυτό το σύμπαν που δεν γνωρίζουμε. Ωστόσο, παρατηρήσεις από την κβαντική θεωρία μας λένε ότι υπάρχει μια νεφελώδης αλλά θεμελιώδης σχέση μεταξύ της συνείδησης και αυτού που αποκαλούμε, φυσική πραγματικότητα.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα