Ο φόβος της απόρριψης και πως μπορούμε να τον διαχειριστούμε

Ο φόβος της απόρριψης και πως μπορούμε να τον διαχειριστούμε

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβετε σχετικά με την απόρριψη, είναι ότι θα την βιώνετε συνεχώς, όσο εξελίσσεστε.

Όσοι έχουν κατορθώσει να επιτύχουν οτιδήποτε στη ζωή τους, έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν και τις απορρίψεις, που συναντούν στο δρόμο τους.

Όλοι έχουμε δεχτεί απορρίψεις. Ζητάμε σε κάποιον να μας παντρευτεί και μας λέει «όχι», μας αρνούνται μια αύξηση στη δουλειά, απορρίπτουν την εγγραφή μας σε κάποιο Πανεπιστήμιο, κάποιος πελάτης θα επιλέξει να κάνει τις αγορές του από αλλού, κάποιοι μας ακυρώνουν το ραντεβού που είχαμε και άλλοι τόσοι δεν επιδοκιμάζουν μια ευφάνταστη ιδέα μας.

Όμως, μια απόρριψη δεν χειροτερεύει την κατάστασή μας. Για παράδειγμα, αν κάνετε αίτηση, για να ενταχθείτε στην Αστυνομία, και σας απορρίψουν, γιατί δεν πληρείτε τις προϋποθέσεις, δεν χάνετε απολύτως τίποτα….

Δεν ήσασταν αστυνομικός και εξακολουθείτε να μην είστε μετά την αίτησή σας. Αν ζητήσετε σε κάποιον να βγείτε ραντεβού και σας αρνηθεί, τίποτα δεν αλλάζει. Θα εξακολουθείτε να μην βγαίνετε με το συγκεκριμένο άτομο.

Αν οι εργοδότες σας απορρίψουν το σχέδιο που τους υποβάλλατε, δεν δυσχεραίνετε τη θέση σας, μετά την απόρριψη του σχεδίου. Για την ακρίβεια, έχετε πλεονέκτημα μετά την απόρριψη, γιατί ξέρετε πλέον τι χρειάζεται να αλλάξετε στην ιδέα σας ή την προσέγγισή σας, ώστε την επόμενη φορά να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι μια απόρριψη μπορεί να χαραχτεί στον εγκέφαλό μας, γιατί πολύ παλιότερα το να απορριφθεί κάποιος από τη φυλή του μείωνε τις πιθανότητες της επιβίωσής του.

Γι΄αυτό και οι περισσότεροι πανικοβάλλονται και φοβούνται, όταν βιώσουν την απόρριψη από μια ομάδα, από έναν εραστή ή απλά αν απορρίψουν την αίτησή τους σε μια δουλειά. Ακόμα κι αν η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή, όσο θα ήταν στα χρόνια των προγόνων μας, αφού πάντα θα έχετε την ευκαιρία να βρείτε μια άλλη δουλειά, έναν καινούργιο σύντροφο ή έναν άλλον κοινωνικό κύκλο, ο εγκέφαλος και το σώμα μας αντιδρά σαν να πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου.

Αν ανατρέξετε στο παρελθόν σε κάποια στιγμή που είχατε νιώσει σωματικό πόνο, επειδή καήκατε ή επειδή στραμπουλήξατε το πόδι σας, θυμάστε ότι πονούσατε, αλλά δεν μπορείτε να θυμηθείτε και να βιώσετε ξανά τον ίδιο πόνο με την ίδια ένταση. Όταν, όμως, θυμάστε μια απόρριψη, μπορείτε να ξανανιώσετε τον ίδιο πόνο, σαν να σας απέρριπταν τώρα.

Όταν δέχεστε μια απόρριψη, μπορείτε να τη διαχειριστείτε με απλούς τρόπους:

1.Μην το πάρετε προσωπικά

Καταλάβετε ότι από τη φύση μας προβλέπεται να βιώσουμε συναισθηματικό πόνο και είναι δύσκολο να τον αποφύγετε.

2. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει άσχημα

Όταν σας απορρίπτουν, επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει αυτά τα συναισθήματα.

3. Θέστε μια διορία

Αποφασίστε συνειδητά να πάψετε να σκέφτεστε την απόρριψη από μια συγκεκριμένη στιγμή και μετά. Για παράδειγμα, αποφασίστε ότι από τις οκτώ το βράδυ ή από αύριο το μεσημέρι, θα πάψετε να σκέφτεστε την απόρριψη.

Από εκείνη τη στιγμή θα επιλέγετε να σκέφτεστε μόνο ό,τι θέλετε να συμβεί ή ό,τι μπορείτε να κάνετε. Με άλλα λόγια, ξεπεράστε το! Αν δεν θέσετε μια χρονική διορία, θα βυθιστείτε σε χρόνια κατάθλιψη και θα καταλήξετε στα Prozac ή σε κάτι χειρότερο.

Αν σκοπεύετε να απορρίψετε εσείς κάποιο πρόσωπο, υπάρχουν ανώδυνοι, αλλά αποτελεσματικοί τρόποι για να το κάνετε:

1.Ευχαριστήστε τους

«Σας ευχαριστούμε που εκδηλώσατε ενδιαφέρον γι’αυτήν τη θέση».
«Σ’ευχαριστώ που μου ζήτησες να βγούμε ραντεβού».
«Ευχαριστούμε που υποβάλλατε τις προτάσεις σας».

2. Εξηγήστε γιατί τους απορρίπτετε

«Χρειαζόμαστε έναν υποψήφιο με μεγαλύτερη εμπειρία/περισσότερα προσόντα/που να μπορεί να ταξιδεύει».
«Έχω μια μπερδεμένη σχέση αυτόν τον καιρό και γι’ αυτό δεν μπορώ να δεχτώ την πρόσκλησή σου σε δείπνο».
«Θα χρειαστεί να μελετήσουμε όλες τις προτάσεις πρώτα».

3. Επισημάνετε τα θετικά τους

«Έχετε άριστα προσόντα/επιδόσεις/χαρακτηριστικά που θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε στην κατάλληλη θέση».
«Πολλές γυναίκες/πολλοί άντρες εδώ μέσα θα ήθελαν να βγουν μαζί σου».
«Υπάρχουν επιχειρήσεις που θα υιοθετούσαν αμέσως τις προτάσεις σας».

Απόσπασμα από το βιβλίο των Allan & Barbara Pease «Η Απάντηση» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα