Λίγα λεπτά σιωπής μαζί με τον/την σύντροφό μας, δυναμώνει την σχέση μας

Λίγα λεπτά σιωπής μαζί με τον/την σύντροφό μας, δυναμώνει την σχέση μας

Χωρίς αμφιβολία, ένας από τους πιο απλούς, ειρηνικούς και, πιστεύουμε, αποτελεσματικούς τρόπους για να διατηρήσετε μια σχέση αγάπης είναι να εξασκείστε στην τέχνη του να μένετε για λίγο σιωπηλοί.

Αυτή η υπέροχη, αν και καθόλου συνηθισμένη πρακτική αυξάνει τη συμπόνια που αισθάνεστε ο ένας για τον άλλο και δυναμώνει το δεσμό μεταξύ σας.

Σκεφτείτε τα εκατομμύρια λέξεις που ένα μέσο ζευγάρι ανταλλάσσει κατά τη διάρκεια της σχέσης του: μιλά, διαφωνεί, κάνει σχέδια, διαπραγματεύεται, αναπολεί και πάει λέγοντας.

Λίγα ζευγάρια ωστόσο, ανεξάρτητα από τα χρόνια που είναι μαζί, αφιερώνουν χρόνο για να καθίσουν λιγάκι ο ένας δίπλα στον άλλο χωρίς να μιλούν. Κι όμως αυτή η σιωπηλή επικοινωνία είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που δύο άνθρωποι μπορούν να κάνουν ως ζευγάρι. Η σιωπή άλλωστε είναι συχνά ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας.

Η στρατηγική είναι εξαιρετικά απλή. Καθίστε ο ένας δίπλα στον άλλο σε ένα άνετο και ήσυχο μέρος. Μπορείτε, αν θέλετε, να κρατιέστε από το χέρι, αλλά αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.

Έπειτα κλείνετε τα μάτια σας και αδειάζετε όσο περισσότερο μπορείτε το μυαλό σας από σκέψεις. Αναπνέετε μαζί αργά και σταθερά. Παραμένετε έτσι σιωπηλοί και γεμάτοι αγάπη. Αυτό μπορείτε να το κάνετε για μερικά λεπτά ή και περισσότερο αν σας αρέσει.

Όταν δύο άνθρωποι επικοινωνούν σιωπηλά, συμβαίνει κάτι μαγικό. Οι άμυνες πέφτουν και οι καρδιές ανοίγουν. Όταν ανοίξετε τα μάτια σας, θα νιώθετε πιο ήρεμοι και με περισσότερη αγάπη τόσο για τον σύντροφό σας όσο και για τον εαυτό σας.

Όποια ένταση υπήρχε μεταξύ σας μοιάζει να έχει εξαφανιστεί ή τουλάχιστον να έχει μειωθεί. Θα σας είναι πιο εύκολο να δείτε ο ένας την αθωότητα του άλλου και να αγαπήσετε τον σύντροφό σας γι’ αυτό που είναι, αντί να επιμένετε να αλλάξει για να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας.

Θα ανακαλύψετε ότι όποιον εκνευρισμό κι αν αισθάνεστε – ή όποια τάση έχετε να βασανίζεστε για μικροπράγματα – έχει αρχίσει να ξεθωριάζει.

Θα νιώθετε πιο σοφοί και πιο συμπονετικοί, ενώ ταυτόχρονα θα έχετε την έντονη διάθεση να χαμογελάσετε.

Όλοι υποστηρίζουν ότι η «επικοινωνία» αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για τη διατήρηση μιας καλής σχέσης – και αυτό μάλλον ισχύει.

Είναι περίεργο όμως ότι ένας από τους καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να επικοινωνούμε είναι το να μη λέμε λέξη.

Γι’ αυτό λοιπόν απολαύστε τη σιωπή και τα γαλήνια και θερμά συναισθήματα που την ακολουθούν.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Richard Carlson & Kristine Carlson «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στις σχέσεις και στην αγάπη» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα